Lite svinn får man räkna med

  • Onsdag 15 Jun 2016 2016-06-15
E-post 0

Efter att 49 dödads och över 50 skakats i dådet i Orlando som chockat hela världen hölls under tisdagskvällen en manifestation med bland annat statsminister Stefan Löfven på plats på Sergels Torg mitt i Stockhom.

– Alla människors trygghet, alla människors lika värde, det är en nations grunduppgift, och från den ska Sverige aldrig vika.

sade han rapporterar SVT. Av samma orsak skriver Anders Lindberg att Islam inte hade något med dådet i Orlando att göra. Han menar att det som händer nu i debatten är att den extrema högern försöker använda offren i Orlando som slagträ i sitt kulturkrig mot islam Trots att gärningsmannen själv, innan han dödades, genomförde detta bestialiska dåd i en skruvad uttolkning av Koranen. Eller inte skruvad, han har faktiskt stöd i Koranen, Haditherna och profetens Sunna för sin tolkning.

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Koranen fördömer homosexualitet i surorna 29:29 och 26:165 som synd,  i vissa tolkningar jämförs med stöld men – vilket är viktigt – i andra tolkningar, främst ortodoxa, en synd bortom alla gränser.

Den yttersta synden.

Straffutmätningen baseras på haditherna, det vill säga Profetens egna tolkningar samt hans Sunna, tradition.

Berättelsen om profeten Lot och hans folk är den ständiga utgångspunkten för diskussionerna om homosexualitet. Enligt de ortodoxa uttolkningarna av Koranen är berättelsen tydlig i sitt fördömande. Andra menar att verserna handlar om våldtäkt och förnedring, och inte om kärlek mellan vuxna och vad vi i dag menar med homosexualitet.  Straffet för homosexualitet är enligt IS / DAESH och Muslimska Brödraskapet samt Saudiarabiens wahhabism och Irans shiamuslimska praktik i praktiken dödsstraff. 

När Aftonbladets Anders Lindberg säger att dådet i Orlando inte har med Islam att göra är det därmed en något drastisk och kraftigt förenklad tolkning. Det är inte orimligt att gärningsmannen påverkats av de suggestiva filmer och rekryteringssidor som IS / DAESH använder sig av. Snarare tvärtom – att det var i denna uttolkning av Islam han fick sitt stöd och motivation. Att religion spelar in i denna form av terrordåd med homofoba inslag är dock inte endast Islam förunnat. Pingstpastorn Stanley Sjöberg döljer inte på något sätt sin antipati mot homosexualitet på sin Facebooksida. I kommentatorsfältet ligger hatet och homofobin i öppen dager, en homofobi som påverkas av suggestiva religiösa predikanter.

Predikanter som alla, på ett eller annat sätt, gång på gång lyckas med att få olika former av svenska statsbidrag för sin verksamhet. Där tidigare och nuvarande regering står helt handfallna.

Socialdemokratin har dessutom en inte helt enkel relation till religion och till skärningspunkten mellan religion, politik och och homosexualitet. Detta tydliggjordes med Peter Weideruds artikel på SVT Opinion 2011. Weiderud var då ordförande för Socialdemokrater för Tro och Solidaritet men är numera chef för Institutet i Alexandria. Ett av kultursektorns absolut mest prestigefyllda jobb som han fick efter valvinsten 2014 när Stefan Löfven blev statsminister. Weiderud menar att socialdemokratiska muslimer har en särställning och att vi  i denna grupp måste tillåta homofobi eftersom de inte kommit lika långt i sin idéutveckling som vi. Sannolikt det mest extrema koloniala synsätt jag tagit del av på länge. Lite av

”De förstår inte sitt eget bästa men vi förlåter dem, lite svinn får man helt enkelt räkna med”.

Det är därmed, inom socialdemokraterna, acceptabelt att vara muslim och homofob. Något som gör oss socialdemokrater unika i svensk politik. Något tydligt avståndstagande till Socialdemokrater för Tro och Solidaritets förlåtande attityd gentemot homofobi har inte Löfven gjort vilket inte heller är så konstigt. De är ständigt inadjungerade i Verkställande Utskottet. Oavsett vad Lindberg och Weiderud nu anser så lade gärningsmannen i Orlando ett religiöst raster över sitt dåd. Något som statsministern inte vågade säga på Sergels Torg men förr eller senare måste tvingas att inse.  Vi har sett det förut och kommer se det igen och utvecklingen är orosam.

Om nu IS / DAESH provocerar fram fler ”Lone Wolf” – attentat likt det i Trollhättan med högerextrema förtecken eller i Orlando med islamistiska kommer snart ingen kunna gå säker.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se