Säg mig vem du umgås med

  • Tisdag 7 Jun 2016 2016-06-07
E-post 0

Rapporteringen om den unga ensamkommande flicka från Afghanistan som, nu påträffats död, sannolikt bragt om livet, borde väcka en hel del tankar till liv hos liberaler och identitetsvänstern. Om det visar sig stämma, att flickan är utsatt för ett hedersrelaterat brott, kommer vi se ännu en vändning i debatten om migrationen.

Vilka som skall få skydd i Sverige och vilka som vi bör neka redan vid gränsen om möjligt. Personer med skyddsskäl är välkomna, de som vill införa ett parallellsamhälle kanske ska hänvisas eller hjälpas till länder som stämmer bättre överens med deras preferenser.

Sett i detta ljus är kulturminister Alice Bah Kuhnkes (MP) artikel på DN Debatt inte ointressant. Hon menar på fullt allvar att skattemedel inte skall gå till hatpredikningar eller polarisering. Om hon kommer stå vid sitt ord återstår att se men gör hon det är det att betrakta som ett radikalt paradigmskifte i den högre skolan. Bah Kuhnke har byggt sitt inflytande på identitetspolitik och en ständigt öppen dörr till det som kallas Ibn Rushd – sfären. Hon grundade bland annat Sektor 3, med syftet att granska och föra debatt om det civila samhället. Bakom den stod ett tjugotal olika organisationer med statsbidrag, bland andra Ersta Diakoni, Rädda Barnen, Svenska Scoutrådet, Sveriges muslimska råd och IOGT-NTO.

Alla spår på nätet från den verksamheten är nu utraderade då tankesmedjan lades ner 2013 samtidigt som Bah Kuhnke utsågs till generaldirektör för Ungdomsstyrelsen. Organisationsnumret tyder dock på att den fortfarande är aktiv men utan anställda. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor – MUCF, den mer korrekta benämningen, är den myndighet som bland annat förmedlar bidrag till konfessionella organisationer. Alltifrån Sveriges Unga Muslimer till andra religiösa samfunds ungdomsverksamhet. Ungdomsstyrelsen fördelar också bidrag till ungas fritids- och föreningsliv samt verksamhetsbidrag till kvinnoorganisationer, etniska organisationer och hbtq-organisationer.

Det är samma sfär som omger folkbildningsförbundet Ibn Rushd där personunioner mellan medlemsorganisationerna inte är ovanliga. IFIS, Islamiska Förbundet i Sverige, är en sådan medlemsorganisation som ständigt tycks lyssna illa på de predikanter som de bjuder in till Sverige för de Muslimska Familjedagarna. Vid ett flertal tillfällen har predikanter som till exempel Sheikh Mohammad Rateb Al-Nabusi fått inbjudningar från såväl Ibn Rushd som ABF Malmö. Inbjudningar som dragits tillbaka först efter avslöjanden. Avslöjanden om sakförhållanden som inbjudande part borde vara väl medvetna om eftersom de även kan kommunicera på de inbjudnas modersmål utan egentligt hinder.

“Vi visste inte”

kommer kännas som en lite halvmärklig bortförklaring om, och när, den nu kommer användas. Bah Kuhnke torde, med sin historia innan hon blev minister, vara fullständigt klar över vilka värdegrunder hennes bidragstagare och samarbetspartners vilar på. Bah Kuhnke har nära förbindelser med denna miljö. Förbindelser med organisationer som numera har klippkort till såväl ministern som till statsbidragen. Statsbidrag som till och med kom att öka under 2016, trots de ansträngningar som övriga statsbudgeten utsatts för i vaket efter migrationskrisen.

Bah Kuhnkes historia, även som minister, kantas av nära relationer med organisationer som över tid återfinns i gränslandet till religiös fundamentalism. Hur seriös Bah Kuhnke är denna gång återstår att se. Argument som “vi visste inte” kommer, om de dyker upp, i varje fall mest sannolikt kännas som något mindre trovärdiga.

Säg mig vem du umgås med så ska jag säga dig vem du är. Eller?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se