Vad blev priset?

  • Tisdag 28 Jun 2016 2016-06-28
E-post 0

Att Sverige blev valda till FN:s säkerhetsråd med marginal redan i första valomgången visar att vi är ett land att räkna med avslutar Somar al Naher Aftonbladets huvudledare med efter att Sverige redan i första valomgången lyckats ta sig in i FN:s säkerhetsråd.

Att jag varit kritiskt inställd till kandidaturen under lång tid är ingen hemlighet, inte heller har jag rosat Margot Wallströms och hennes stabs framfart i kampanjen eller i relationerna i MENA. En kampanj som handlat om att stödja despoter och diktaturer samtidigt som vi fortfarande inte har en utrikesminister som kan röra sig fritt i den region där det idag pågår ett lågintensivt tredje världskrig. Mellanöstern och Nordafrika. Wallström är fortfarande ”non grata” i Tel Aviv och den som inte kan resa till en av de poler som hela denna 1 400 år gamla konflikt mellan religionerna kan knappast bidra konstruktivt till en fredlig lösning. Inte heller Riyad, Saudiarabien, är ett resmål där hon tas emot med öppen famn.

Margot Wallström upplevs personligen ha tagit klar och tydlig ställning mot Israel och en del andra länder i likhet med det socialdemokratiska partiet när vi utsåg Carin Jämtins förre utrikespolitiske rådgivare Peter Weiderud till chef för Institutet i Alexandria. Weiderud har vitsordat goda relationer med bland annat Muslimska Brödraskapet och var tidigare ordförande för Socialdemokrater för Tro och Solidaritet.

Helt klart är “feministiska utrikespolitiken” sedan en tid är nedtonad.

Källor i Egypten rapporterar att Weiderud är starkt kringskuren och att Sveriges ambassadör endast får invitationer till större engagemang och har i övrigt rätt lite att göra. Vi är isolerade helt enkelt då vi anses vara opålitliga och otydliga.

Relationerna med Rabat, Marocko, har förbättrats något men sannolikt har vi varit tvungna att garantera kung Mohammed VI att frågan om Västsahara aldrig kommer komma upp på dagordningen igen. Hur mycket det löftet är värt återstår att se eftersom Ann Linde, EU- och handelsminister, så sent som i våras fortfarande drev frågan vid ett besök i New York. USA:s president har markerat hårt att Marocko är en nära allierad i kampen mot terrorism och strategisk partner i Nordafrika och vill inte ha upp frågan om ett fritt Västsahara i Säkerhetsrådet. Skulle Sverige trots detta resa frågan kommer reaktionerna bli kraftiga. Även Afrikanska Unionen kan komma att reagera då fler länder på senare tid dragit tillbaka sitt erkännande eftersom såväl Boko Haram som AQiM, som delar ideologi med IS / DAESH, blivit ett allt större problem. Vad som kommer hända med Polisario, som tidigare varit AQiM:s partner i vissa avseenden, efter den förre ledarens, Mohamed Abdelaziz, död är oklart.

Polisario kan komma att förändras om den nye ledaren är född Sahrawi, och inte har samma starka band till Algeriet som tidigare dominerat denna rörelse. Mohamed Abdelaziz var inte västsaharier utan marockan. Jag har själv träffat klasskamrater till honom vid en av mina resor i regionen som målat en bild av honom och blivit förvånade över att de en dag stod som motståndare mot varandra. Abdelaziz sågs av Marocko som en algerisk lakej. Aldrig som en äkta sahrawi, västsaharier.

En född sahrawi kan komma att ha en annan agenda och söka samarbete istället för konfrontation med de sahrawis som i Västsahara byggt upp demokratiska institutioner och en fungerande infrastruktur av vård, skola och omsorg. Frågan är om Sverige kommer ställa sig bakom den utvecklingen som ligger i linje med Marockos och Frankrikes positioner.

Något måste ha hänt de senaste månaderna. Något mer än att Jan Eliasson arbetat hårt för Sveriges sak. Vilken vändning detta tar får vi reda på först 2017. Vilka frågor vi driver och vilka länder vi, som säkerhetsrådsmedlem, är välkomna till. Och kanske framför allt, hur biståndsbudgeten utformas de kommande åren…..

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se