De missade tåget

  • Måndag 4 jul 2016 2016-07-04
E-post 0
Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Liberalernas dag. Liberalerna och partiledaren Jan Björklund kickade igång Almedalsveckan genom att slå ett slag för EU. Sverige behöver mer – och inte mindre – EU efter brexit. Liberalerna presenterade förslag för en starkare union och går därmed i klinch med allianskollegorna. Sannolikt missade därmed Jan Björklund dels strömningarna i folkopinionen men även, vilket Anders Lindberg, Aftonbladet, påpekade i analysen efteråt i SR P!, att sätta agendan för veckan. Det parti som inleder varje års vecka har ett försteg. Ett steg och ett tåg som Jan Björklund missade. En miss få lilleputtpartier har råd att göra.

När Jan Björklund talar om en hundra år gammal europeisk dröm glömmer han bort mer än tvåhundra år av historia. De forna kolonialmakterna, främst Storbritannien, Frankrike, Portugal och Belgien, har starkare historiska band med sina forna kolonier än med EU. Även om rollerna i många fall börjar bli ombytta. Portugal ser idag en Brain Drain, hur unga välutbildade portugiser nu söker och flyttar till där framtidsjobben finns. Afrika, Brasilien. När jag bodde i Madrid, som verksam som VD för ett svenskägt bolag, kunde jag själv se hur mexikaner, chilenare, argentinare och spanjorer levde samman i en form av hatkärlek, med mer kärlek än hat. Som gamla kusiner som träffas regelbundet. Förenade av språk och kultur klarar den unga generationen av att flyta över kontinenterna där de bästa framtidsutsikterna finns.

Även Carl B Hamilton, Liberalernas tidigare ekonomisk-politiske talesperson, har en minst sagt märklig historia i detta. Han ansåg, som professor i Nationalekonomi, att det inte är Euron det är fel på utan regelverket. På A-nivå fick jag lära mig att en valuta idag är just ett regelverk. Inget annat. Hamilton förde med emfas fram att Sverige skulle gå med i Euron fullt ut när Euro-krisen rasade som värst.

Men. När Jan Björklund talar om Europa missar han Europas historia. Eller sov på lektionerna. 

EU visar alla kliniska symptom på att delaminera nu. Domedagsprofeterna, som menar att EU inte kommer fungera utan Schengen eller de mer moderna reformerna klarar inte heller av att förstå att det gemensamma EU faktiskt fungerade ganska bra så länge grundarna, på ett personligt plan, var med. Men sedan kom utvidgningen. När antalet politiska tjänstemän ökade i Bryssel ökade även avståndet till Europa och Europaprojektet försvann från väljarna.

Centerpartiet önskar ett smalare, och vassare EU. Det kan komma att bli detta lilleputtpartis framgång och idag är det deras dag.

Liberalerna missade tåget. Ungefär så slutade Jan Björklunds dag.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se