Money talks, bullshit walks

  • Tisdag 26 Jul 2016 2016-07-26
E-post 0

Var femte transperson har utsatts för våld. Och utvecklingen går åt fel håll. Därför prioriterar regeringen att stärka transpersoners rättigheter. Regeringen vill inkludera dem i brottet hets mot folkgrupp och utreda deras situation i samhället, skriver ministrarna Alice Bah Kuhnke (MP), Morgan Johansson (S) och Gabriel Wikström (S) på DN Debatt under Pride-veckan.

Regeringen lägger fram ett antal förslag för att stärka transpersoners rättigheter men nämner ingenting i texten det hat mot HBTQ-personer som kommuniceras i olika moskéer och genom olika föreningar som alla erhåller statligt stöd.

Omar Mustafa, förbundsrektor för folkbildningsförbundet Ibn Rushd samt ordförande i IFIS, Islamiska Förbundet i Sverige, fick avgå från socialdemokraternas partistyrelse då han inte kunde sätta socialdemokratiska sekulära värderingar före sin uttolkning av Islam. Han har tidigare, 2010, markerat att om du vill leva som en muslim så bygger det på ett äktenskap mellan man och kvinna. När Mustafa var ordförande för Sveriges unga muslimer, SUM, bjöd han bland annat in en föreläsare som uttrycker starkt fientliga åsikter gentemot homosexuella. Sheik Abdullah Hakim Quick, den aktuelle föreläsaren, har sagt att homosexualitet ska bestraffas med döden.

Dagens ordförande för SUM är Rashid Musa som 2014, tillsammans med Mehmet Kaplan, jämställde resande stridande som anslöt sig till IS / Daesh med de svenskar som bildade frivilliga förband under Finska vinter- och fortsättningskriget. SUM grundades av Mehmet Kaplan 2000 och var dess förste ordförande. Det som knyter ihop Mehmet Kaplan, Omar Mustafa och Rashid Musa är ordförandeskapet i SUM.

Kaplan fick, som bekant, avgå från regeringen Löfven då hans nära förbindelser med bland annat AKP och andra islamistiska organisationer blivit ohanterlig. SUM ingår som medlemsförening i folkbildningsförbundet Ibn Rushd. SUM ingår även i SMR, Sveriges Muslimska Råd, vars tidigare ordförande Helene Benanouda fördömer homosexualitet. Benanouda heter idag Hummasten och är ordförande för studieförbundet Ibn Rushd. Hummastens dotter och före detta svärson har en särskild egen historia med lite udda resmål för hela familjen inklusive minderåriga barn.

Ibn Rushd erhöll 2015 17 360 200 kronor i statsbidrag för genomförd verksamhet men har nu fått se en minskning av årets kommunala bidrag i Stockholms stad. Stockholms stad drar ner på ersättningen med 270 000 kronor ner till 500 000. En neddragning med mer än 30 procent i ett slag, utan nedtrappning. Beslutet, samt skälen för den snabba neddragningen, kan du läsa som inbäddat dokument i slutet av artikeln.

Rashid Musa är idag, utöver ordförande för SUM, kommunikationsansvarig för Ibn Rushd. Han efterträdde Sara Gunnerud, inom Socialdemokraterna mest känd för att hon sitter i S Kvinnors valberedning samt Stockholms Arbetarekommuns representantskap som direktvald. Gunnerud är dock kvar i Ibn Rushd – sfären  som redaktör för medlemstidningen ”Kupolen”.

Under Pride-veckan är det lätt att komma undan med i grunden populistiska utspel som i regel inte granskas. Regeringens utspel i år är inget undantag, årets Pride ger ministrarna den arenan. Även om trans-personers rättigheter är en angelägen fråga i ett sekulärt samhälle som bygger på frihetliga ideal så kvarstår regeringens, och kanske framför allt delar av Socialdemokraternas och Miljöpartiets, kluvna förhållningssätt till de krafter där homofobin är som starkast. Kulturminister Alice Bah Kuhnke har vitsordat varma och nära relationer med hela denna sfär sedan hennes tid som generaldirektör för dåvarande Ungdomsstyrelsen.

Banden finns kvar, personerna är i allra högsta grad kvar i de organisationer som präglas av ortodox islamism och haft svårt med toleransen gentemot HBTQ- och Pridekollektivet. Om än inte lika tydliga. Men samma namn, och samma personer, dyker upp igen. Och igen. Oavsett vilket utspel regeringen gör för dagen.

Money talks, bullshit walks.

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se