På spåret – tio poäng

  • Torsdag 14 Jul 2016 2016-07-14
E-post 0

Vi träffas lite då och då. Polismannen som älskar sitt jobb. Av en ren slump ramlar vi in i varandra på stan. Han pratar i sin mobiltelefon och avslutar samtalet när vi kommer närmare varandra. Det blir de vanliga fraserna. Vad gör du nu för tiden, hur respektive familjer mår och allt det andra.

Men denna gång är det något mer han vill säga. Han hade nyss avslutat ett samtal med sin chef. Han hade precis fått reda på att ur hans turlag på Stockholmspolisens Insatsgrupp, skulle han efter semestern få uppleva att en tredjedel av personalen på drygt 40 personer i yttre tjänst antingen sagt upp sig eller gått vidare till andra tjänster inom polisen. Av de mellan 12 och 15 tjänster som på kort tid nu blivit vakanta hade man endast kunna fylla fem. Varav minst två helt nyutexaminerade. Tjänster i bland Sveriges mest krävande arbetsmiljöer. Han skakar på huvudet, tittar ner i trottoaren och sedan ser han ut över alla semesterfirande människor och säger med låg, nästan viskande röst:

”Hösten kommer bli ett helvete, undrar vad familjen ska säga. Jag kommer nog vara mer på jobbet än någon annan stans. Jobbet måste ju göras”.

Tusentals fler poliser behövs och antalet platser på polisutbildningen har ökat. Nu har begåvningskraven sänkts för att fler ska kunna komma in, rapporterar Sveriges Radio Ekot och SVT. Utbildningens begåvningstest har en niogradig skala och en normalbegåvad sökande får fyra–sex. Tidigare krävdes en fyra för att komma in, men nu har det kravet sänkts till en trea. Polisförbundets ordförande Lena Nitz motsätter sig sänkningen medan Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, anser att den är i rätt riktning.

– Jag ser det här som en panikåtgärd, säger Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet.

Ett stort antal asylsökande ska utvisas från Sverige i år. Enligt Migrationsverket kan det röra sig om cirka 70 000 personer. Nu larmar poliser i Region Nord att det inte är genomförbart. Personer som väntar på utvisning kan tas i förvar, till exempel för att utreda personens rätt att vara i Sverige eller personens identitet. Migrationsverket ansvarar för förvaren och har lokaler på fem orter, Åstorp, Kållered, Flen, Märsta och Gävle. Norr om Gävle finns inga lokaler. Vi har ingen möjlighet att transportera dem, säger Marcus Nilsson, chef på gränspolisen region nord till Aftonbladet.

– Vi täcker 52 procent av Sveriges yta och rår inte över var Migrationsverket upphandlar sina anläggningsboenden. Som det är nu får polisen lägga mycket resurser på att köra människor från hela Norrland till Gävle. Från Kiruna, där Migrationsverket har många anläggningsboenden, är avståndet 100 mil. En sträcka som tar 12,5 timmar enkel väg. Ertappas någon i en spontankoll kan det innebära att de inte blir tagna i förvar.

Svensk polis lider svårt av ett dåligt ledarskap och en omorganisation som tycks ha kört helt i diket. En riksrevision som visar sig vara bland de mest korrupta myndigheterna vi har samtidigt som Anders Ygeman är på väg på semester, rikspolischef Dan Eliasson är på väg att ta emot nya internationella utmärkelser för sitt förträffliga ledarskap samt en statsminister som redan nått sitt semestermål för sommaren.

Men vart är vi andra på väg? Det känns som att sitta och titta på en skräckvariant av ”På Spåret”. Men i verkligheten.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se