Peter Andersson: Det snåla Almedalsfolket

  • Onsdag 6 Jul 2016 2016-07-06
E-post 0
Den enda tiggare som ledarsidorna.se hittar innanför ringmuren.

Den enda tiggare som ledarsidorna.se hittar innanför ringmuren. Foto: Peter Andersson.

Politiska makthavare, mediaeliten och näringslivstoppar. Vad har de gemensamt? Jo, just denna vecka är alla samlade innanför ringmuren i Visby. Men en grupp lyser med sin frånvaro; tiggarna. Och förklaringen är enkel: detta är deras sämsta vecka på hela året.

Alla ekonomiska lagar borde egentligen kicka in till tiggarnas fördel under Almedalsveckan. Tusentals människor, oftast med hyfsade löner, har samlats på en liten yta i Visby. För en driftig tiggare borde detta vara paradiset. Men icke.

Elin Bååth är fullmäktigeledamot för Feministiskt initiativ i Region Gotland, men framförallt har hon varit med och startat föreningen Gotland Solidaritet, som hjälper tiggare med ströjobb och tak över huvudet. Enligt henne är turistsäsongen alltid den sämsta tiden för tiggarna, men Almedalsveckan slår bottenrekord ur deras synvinkel.

”Gud, ja. Det de har sagt till mig nu är att det aldrig har varit så dåligt som just nu. Folk tittar inte ens på dem och säger hej. Så att det är ingen idé för dem att vara innanför murarna”, säger Elin Bååth och understryker:

”Jag känner alla rumäner på Gotland och är väldigt nära dem. Jag träffar dem varje dag.”

Frånvaron av tiggare innanför ringmuren är så påtaglig att många drabbats av misstanken att det finns ett lokalt förbud, men detta förnekas av både polisen och Elin Bååth. Hon hävdar dessutom att man med rådande politiska majoritet skulle det vara omöjligt att driva igenom ett sådant förbud. Därmed finns egentligen alla beståndsdelar för att skapa goda dagsinkomster för tiggare: avsaknad av förbud, välbärgade människor och en begränsad yta.

”Jamen, då måste det ju vara människor som vill ge”, säger Elin Bååth lakoniskt.

Elin Bååth påpekar att en bidragande fakor till frånvaron av tiggarna innanför murarna är att många under sommaren har tillfälliga påhugg i form av städjobb, bärplockning och så vidare. Men huvudanledningen till att de håller sig utanför muren är att det inte lönar sig att sitta där under Almedalsveckan.

”Alltså, det ger mycket, mycket mer att sitta vid sin butik där man känner folk. Det är så givandet fungerar. Så besökarna är liksom de sämsta givarna – det är det rumänerna säger hela tiden.”

Makthavarna är alltså sämre givare än andra?

”Är alla som är här makthavare? Många är ju lobbyister…  Men ja… Det är  i all fall ett klientel som… Ja, det säger väl i alla fall någonting om Almedalsveckan. Det gör det ju verkligen.”

Fotnot: efter att intervjun med Elin Bååth gjorts vill hon tillägga följande. ”Jag tycker att begreppet ‘tiggare’ är djupt problematiskt. Det är objektifierande. Utsatta EU-medborgare som ber om pengar på gatan är andra möjliga uttryck.”

.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se