Vi har varit naiva – fas två

  • Lördag 30 Jul 2016 2016-07-30
E-post 0

Robert Egnell är professor och chef för institutionen för säkerhet, strategi och ledarskap vid Försvarshögskolan. Han disputerade vid Department of War Studies vid King’s College, London, 2008. Mellan 2012 och 2015 var han tjänstledig för att arbeta som Visiting Professor och Director of Teaching inom Security Studies Program vid Georgetown University.

Jag mötte Egnell i SR Konflikt när han försvarade Margot Wallströms nya feministiska utrikespolitik. Han var då docent men har sedan dess avancerat till professor. Egnell utbildar bland annat framtidens svenska officerare. Ett av Egnells primära fokusområden under hans tid vid Georgetown var genderperspektivet vilket framgår av debatten i Konflikt. Just genderperspektivet är något som premieras av regeringen i all forskning.

Egnell låter nu i Göteborgsposten förstå att

– Ökningen av terrorattacker den senaste tiden är ett jätteproblem som ingen förutspått.

En sanning med viss modifikation. Torsdagens artikel, intervjun med Fuad Hussein, är ett exempel. I hans bok från 2005, Al-Zarqawi – The Second Generation of Al-Qaeda, förutspår han exakt det som sker nu. Hussein har egna, unika, kontakter in i såväl Al Qaidas som IS ledarskikt. Paradigmskiftet skedde i samband med attentatet mot Charlie Hebdos redaktion i Paris. IS gick då från sin tidigare strategi, territoriell krigföring, till att anamma Al Quaidas taktik med terrorattacker på västvärldens eget territorium. Allt i enlighet med Husseins utsago. En utsago som inom den internationella terrorexpertisen betecknas som en av de tyngsta men som tycks gått Egnell, nybakad professor och får vi förmoda en av regeringens viktigaste rådgivare, förbi.

Ett annat exempel är Magnus Norells beskrivning i ”Kalifatets Återkomst” (finns även som e-bok) där Norell, som doktorerat i ämnet, påtalar just det Hussein varnat för sedan 2005. Och det finns gott om andra signaler att terrorattentaten skulle öka i Europa. Det franska och brittiska samarbetet med Marockos underrättelse- och säkerhetstjänst har varit framgångsrikt och vid minst två tillfällen skonat Köpenhamn från terrordåd i AQiM eller IS namn sedan 2010. Marocko är en av USA:s, Frankrikes och Storbritanniens viktigaste allierade i kampen mot terrorism. Hade Egnell bara lagt sig i vinn om att följa fransk- och nordafrikansk media så hade han upptäckt med vilken intensitet arbetet med att mota terrorceller med sikte på Europa genomförs. Och med vilka resultat.

Naivitet finns det gott om i det politiska ledarskapet, det vore förödande för alla om denna naivitet gör ytterligare landvinningar på institutioner som Försvarshögskolan. Skulle detta nå Polishögskolan är vi sannolikt riktigt illa ute. De institutioner som skall förbereda vår försvarsmakt och våldsmonopol mot just terrorism. Om regeringen, med att ha utsett Egnell till professor och ledande företrädare på Försvarshögskolan anser att genderteorier är rätt väg i kampen mot terrorism kan vi fundera på hur det kommer att gå för oss andra.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.