Ge djävulen hans lott

  • Söndag 14 Aug 2016 2016-08-14
E-post 0

Wall Street Journals Peggy Noonan tecknar ett porträtt av Förbundskansler Angela Merkel, ett porträtt som mycket väl hade kunnat vara av vår nuvarande och vår förre statsminister. De med makt ser på de på botten som främlingar med bisarra känslor som de måste hantera. 

Det finns skäl att redan nu lyfta in ett citat från Shakespeare’s Henry IV akt 1, från 1597:

Constable: I will cap that proverb with ‘There is flattery in friendship.’ 

The Bastard from Orleans: And I will take up that with ‘Give the devil his due.

Sedan början av juli har minst åttio bilar brunnit i Malmö.

Det är den sista veckan, lite drygt, som vi har haft ett större antal bilbränder nattetid. Vi ju bedrivit insatser för att försöka lokalisera gärningsmännen, men i natt hade vi ingen framgång tyvärr. Det är ju fruktansvärt belastande för de medborgare som är drabbade av det. Oftast är bilarna inte helförsäkrade vilket innebär att det blir bilägarna som får betala för de här, om man får kalla det illdåd, att sätta fyr på bilen.

Det är ingen uppsjö av polisen som kan bedriva spaningsverksamhet just nu.

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

enligt Vakthavande befäl, Hans Nilsson.

Polisen hinner inte med helt enkelt vilket huvudskyddsombudet markerar i Polistidningen. Malmö är inte en isolerad ö i säsongens bil-barbecue. Ronneby är en annan kommun som kan rapportera om fenomenet. Oftast sker bilbränderna i områden med svag ekonomi där få bilägare har adekvat försäkringsskydd. För att få ut ersättning från försäkringsbolagens behövs minst en halvförsäkring. Annars krävs det att förövaren hittas och döms för att bilägaren ska ha möjlighet att få skadestånd. I juli dog en man i en lägenhetsbrand i Valsätra. Händelsen fick stor uppmärksamhet och nu är brandförsvarets egen utredning klar. Enligt den var det flera omständigheter som fördröjde insatsen – bland annat stenkastande ungdomar.

Från rikspolischef Dan Eliasson får vi dock beskedet att han är utvilad efter semestern och att verksamheten rullar vidare som planerat. Inga moln på himlen. Anders Lindberg, tf chef för Aftonbladet Ledarredaktion, vill helst se en faktafri valrörelse 2018. Innan den valrörelsen har mycket av 2015 års migrationen, med därtill hörande ansvar och  kostnader rullats över på primärkommunerna. Ledarsidornas Peter Andersson sammanställer ytterligare punkter. Anna Dahlberg, Expressen, skärskådar inrikesminister Anders Ygeman.

Valrörelse lär det bli oavsett vad vi vill. Frågan är i vilket skick vi kommer komma ut ur den. Hur de som fått sina bilar uppeldade kommer rösta, hur de som står i stenregnet när de försöker rädda liv kommer rösta. Och alla andra som ser hur samhällskontraktet nu vittrar sönder. Alla kommer avge sin röst på något sätt. Till någon. Efter förtjänst. Och fakta.

Give the devil his due – Ge djävulen hans lott.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se