Glada och sura

  • Måndag 1 Aug 2016 2016-08-01
E-post 0

Efter kuppförsöket i Turkiet har 13.000 personer fängslats och åtskilliga tidningar, radio- och tv-stationer stängts ned. Utrikesminister Margot Wallström (S) ser allvarligt på utvecklingen men betonar vikten av att upprätthålla en dialog med landet rapporterar SVT. Wallström har fått kritik för sin senfärdighet i förhållande till Turkiet när hon tidigare varit snabb med fördömanden av bland annat Saudiarabien. Kritiken från ett samlat Arabförbund var enig och massiv samtidigt som förnedringen av Wallström vid Arabförbundets möte blev total.

Wallström kommenterar dagens situation:

– Det är snarare så, att när något så allvarligt sker som kuppförsöket så avvaktar man för att se vad som kommer att ske härnäst och hur den turkiska regimen kommer att agera. Det har handlat om att följa utvecklingen mycket noga. Då måste man reagera om den går i fel riktning. Både EU och Turkiet har ett intresse av att respektera den överenskommelse som gjorts om flyktingsituationen i Europa och vi kan se att Turkiet faktiskt till största delen faktiskt lever upp till den överenskommelse som finns.

Margot Wallström har, efter två år, klivit in i utrikesministerrollen. Borta är den tidigare fördömande tonen mot en regim som inskränker friheter. Borta är den, av Wallström införda, bryska moderna diplomatin som innebar att hon sade vad hon tänkte och tyckte. Traditionell, pragmatisk, diplomati har återinträtt i dess ställe. Mer av ”old school” och mindre av det postmoderna andra som bara ställde till det för Sverige i olika relationer. Som med Saudiarabien, Israel och Marocko för att ta några exempel.

Markeringen mot Turkiet är mycket noga avvägd, likt resten av EU har regeringen insett att Erdogan och AKP måste hållas på någorlunda gott humör om han inte skall vrida på flyktingkranen till EU igen. Samtidigt mobiliserar nu AKP och president Erdogan exilturkar i hela Europa. Under söndagen genomfördes en manifestation till stöd för Erdogan i Köln som samlade 20 000 exilturkar. I Tyskland lever idag nära tre miljoner med turkisk nationalidentitet varav hälften, en och en halv miljon, har rösträtt i turkiska val. Erdogan påminde dessa bägge grupper, både de med turkiskt medborgarskap och den andra generationens tysk-turkar, så sent som 2011 när han var premiärminister om att dessa inte skulle låta sig assimileras utan bibehålla sin turkiska nationalitet.

För svenskt vidkommande går framför allt socialdemokraterna en osäker framtid till mötes. Det är ingen hemlighet att gruppen kurdiska väljare är viktig för socialdemokraterna. Sverige och socialdemokratin har spelat en central roll för vidmakthållandes av den kurdiska nationalidentiteten genom att sedan mer än 40 år kunnat erbjuda en fristad. De spänningar som finns i Turkiet mellan de etniska grupperna återfinns även här. Många profilerade socialdemokratiska politiker har kurdiskt ursprung, en grupp som nu i sitt ursprungsland kommer få åtnjuta Erdogans bevisat hårda handlag. Hårt, gränsande till skoningslöst. En eftergiven attityd till Erdogan och AKP, som den tidigare bostadsministern Mehmet Kaplan stod nära, kommer få denna grupp exil-kurder att bli på mindre gott humör. Omvänt, om vi allt för kraftigt markerar mot Erdogan och tar kurdernas parti kommer Turkiet att bli mindre positivt i förhållande till Sverige.

Inom partiet pratas det ibland, i skämtsamma termer, om glada och sura turkar. Kurder respektive etniska turkar. När den ena gruppen är sur är den andra glad och vice versa. De är aldrig glada på oss samtidigt, av lätt insedda skäl. Men dessvärre, idag, hade det inte behövt gått så illa om Turkiet lyssnat på Zülfü Livaneli. Han menar, i en intervju på DN Kultur, att

Jag är motståndare till PKK. De är terrorister och deras medansvar för tragedin är klart. Men jag glömmer heller inte varför PKK uppstod: Därför att staten inte lämnade några fredliga utvägar för kurderna. Du kan inte bestämma att det varken finns något kurdiskt folk och något kurdiskt språk och sedan vänta dig lugn och ro.

Det är inte troligt att Erdogan kommer lämna någon fredlig utväg för den kurdiska minoriteten. Tvärtom kommer han utnyttja undantagstillståndet för att stabilisera sin maktposition genom att stifta lagar i form av presidentdekret. I den ekvation Erdogan arbetar med finns inte kurderna med förutom som en minuspost. I nästa fas kommer han, om inte Ryssland hejdar honom, gå in och göra processen så kort som möjligt med alawiterna. Alawiterna utgör Syriens president Bashar al Assads maktbas varav uppskattningsvis 185 000 (osäkra siffror från 1970) lever på turkiskt territorium. Alawiter anser sig själva vara muslimer men erkänns inte av organisationer som Muslimska Brödraskapet som muslimer. Brödraskapet står som bekant AKP och Erdogan nära. Om Erdogan gör det schackdraget, mot alawiterna, kan i praktiken vad som helst hända.

Sverige kan förvänta sig en framtid där glada och sura byter plats i den svenska diasporan. Igen. För vilken gång i ordningen vet nog ingen men att Wallström och Stefan Löfven har en utmaning framför sig är nog ställt utom allt rimligt tvivel. Samtidigt som de skall hålla Erdogan på tillräckligt gott humör för att han inte skall släppa på flyktingkranen igen så har de sannolikt inget annat val än att vända en trogen etnisk kärnväljarkår ryggen. Peter Hultqvist, försvarsminister (S), har en av sina väljarbaser i just den kurdiska diasporan i Dalarna. Det är ingen slump att Evin Cetin, ursprungligen från Södertälje men kurd till nationalidentitet, är försteombudsman i partidistriktet i Dalarna.

Vad som händer när det inträffar, med stödet till det socialdemokratiska partiet, i områden där kurderna är starka är sannolikt rätt lätt att räkna ut om de vänds ryggen. På samma sätt är det en enkel matematik att räkna ut vad som kommer hända om vi gör Erdogan på alltför dåligt humör. 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se