Hur mycket teflon kan det finnas i en kostym?

  • Onsdag 17 Aug 2016 2016-08-17
E-post 0

För nionde natten i rad brinner bilar i Malmö rapporterar Sydsvenskan. Natten till tisdagen brann 13 bilar i Malmö. Så sent som igår natt brann tretton bilar i Malmö, och under sommaren har totalt över 100 bilar brunnit Malmö. Inte heller Norrköping är skonat. Larmet kom 03.44 och enligt Räddningstjänsten i Östra Götaland så har tolv bilar brunnit och sju bilar som stod utanför carporten är skadade av branden. Branden är släckt och ingen mer spridnngsrisk råder rapporterar SR Ekot. Även DN Ledare tar idag upp problematiken med bilbränderna. Trots detta är allt frid och fröjd i rikspolischefens värld. Frågan är bara hur länge.

Samtidigt riktar Polisförbundet hård kritik mot rikspolischef Dan Eliassons uttalande i tidningen Svensk polis. Där   rikspolischefen bland annat hävdar att de allra flesta poliser han mött vittnat om att polisens omdiskuterade ombildning sakta börjar kännas bättre. Eliasson försvarar sig själv i Studio Ett i en intervju med Jörgen Huitfeldt. När Huitfeldt konstaterar sakläget, att endast en person gripits som misstänkt av mer än 100 misstänkta brott blir Eliassons svar att Huitfeldt är raljant. Huitfeldt levererade ett sakligt baserat fakta ställt som en fråga och möts av rikspolischefen som att han är ”raljant”.

Eliasson får stöd av Göran Lambertz, justitieråd i högsta domstolen och tidigare Justitiekansler, som menar att

Innan han blev chef för polisen var han en skicklig och uppskattad chef för andra myndigheter. Detsamma gällde för övrigt Björn Eriksson, Sten Heckscher och Stefan Strömberg. Men nu fungerar det inte. Dan Eliasson klandras och häcklas från alla möjliga håll. Särskilt internt, men medierna och andra hakar på.

Att ha stöd internt är, i andra sammanhang, en inte oväsentlig teknisk detalj för att lyckas som chef. Eliasson och Lambertz karriärer går långt tillbaka och de känner varandra väl sedan tiden på justitiedepartementet.Lambertz är senast känd för att som ha intervenerat i samhällsdebatten när Thomas Quick friades från kedjemorden samt anklagat den avlidna författaren Hannes Råstam för att haft fel om Quicks oskuld i sin bok Quickologi.

Det goda ledarskap Eliasson utövar som Lambertz bland annat hänvisar till är tiden vid Försäkringskassan. Under Eliassons ledarskap riktades 2014 kritik mot Försäkringskassan, exempelvis rörande arbetsformerna och dess inslag av orimlig detaljstyrning och övervakning. Ledningen uppgavs dock ha bemött densamma med avsked och förtäckta hot om avsked av kritiska anställda, samtidigt som Eliasson själv ska ha försökt “begrava” vissa kritiska rapporter. Samtidigt som internutredningen av misstänkt jäv i Försäkringskassans ledning pågick beordrade Eliasson att myndighetens hela mejlarkiv skulle förstöras vilket omintetgjorde internutredningen och möjligheter till vidare utredning i framtiden.

Ett annat inslag i Studio Ett´s intervju av Eliasson som kan vara värt att reagera på är hur Eliasson använder ”vi” – formen när han pratar om polisens låga löner.  En polismans ingångslön är idag runt 25 000 kronor. Eliasson toppade statens löneliga 2015. Hans månadslön är 153 000 kronor, med denna ersättning kvalificerar sig Dan Eliasson till det låglönekollektiv som polisen utgör och han bedömer att han är en del av när han talar i former om ”vi” i lönefrågan. Bara två kvinnor finns med bland de tio bäst betalda myndighetscheferna. Inrikesminister Anders Ygeman, Eliassons chef, har 127 000 kronor i månadslön som minister. 

Frågorna är vad det är som möjliggör en sådan extraordinär karriär samt var gränsen går innan Anders Ygeman börjar reagera över risken att det börjar stänka ner honom som ansvarigt statsråd. Personalens stöd har Eliasson inte, inte heller ser det ut som han har annat tyngre uttalat stöd än Göran Lambertz. Vilka medarbetare som ger Eliasson dagligt beröm internt polismyndigheten och som han ständigt hänvisar till är okänt i dagsläget.

Hur mycket teflon kan det finnas i en kostym?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se