Livets ord – Dödens bok

  • Torsdag 11 Aug 2016 2016-08-11
E-post 0

Församlingen Livets ord ska använda drönare för att “flygbomba” IS-kontrollerade områden i Irak med biblar rapporterade flertalet medier i förra veckan. De små elektroniska enheterna, med biblar och text, behöver inte kopplas till någon dator för att kunna läsas. De tål att släppas från hög höjd och kommer att spridas över områden som IS kontrollerar i Irak. En operation som kommer förvärra situationen i regionen.

“Vår ambition är att ge vidare det hopp och den kärlek som ryms i det kristna evangeliet till en befolkning som lever i stängda områden där mänskliga rättigheter förvägras den”,

skriver Livets ord på sin hemsida.

Ledarsidorna var under gårdagen i kontakt med höga religiösa företrädare för  de olika kristna minoriteterna. Kaldéera, maroniterna samt kopterna. De känner alla fasa för det svenska projektet inför vad som blir motreaktionen. IS har, sedan senvåren, intensifierat sina attacker mot kristna mål i Libanon vilket Ledarsidorna rapporterat om tidigare. En ny strategi men samtidigt ett plagiat på Al Quaidas arbetsmetoder. IS säkerhetstjänst, den som är verksam på IS-kontrollerade områden, är kända för sin skoningslösa behandling om allt beteende som kan vara misstänkt subversivt beteende eller antimuslimskt.

Att bara plocka upp en bibel från marken av detta slag skulle sannolikt utsätta den enskilde för stor fara. Det blir en “dödens bok” för alla som rör den.

Situationen i östra Medelhavsområdet är allt annat än stabil. I skuggan av utvecklingen i Turkiet samt de böljande frontlinjerna i Syrien är det nu uppenbart att IS anammat mer och mer av Al Qaidas taktik. Nyttjandet av självmordsbombare och attacker mot kristna mål är inte endast för den europeiska arenan. IS har nu inlett en offensiv mot kristna i Libanon. I byn Qaa, nära gränsen till Syrien, dödadeåtta självmordsbombare fem civilpersoner och sårade ytterligare ett femtontal. Attacken kom i två vågor, den andra attacken genomfördes under begravningen av de som mördades i den första.

Bibelbombningen kommer, bedömer även höga militära företrädare i Libanon, provocera fram en motreaktion mot kristna. Då det inte finns så många kristna kvar i IS-kontrollerade områden i Syrien eller Iraq kommer IS, med en sannolikhet gränsande till visshet, intensifiera sina attacker mot kristna och kristna symboler i närområdet. Det som ligger närmast till hands är Libanons kristna befolkning.

Det som sker nu i Libanon och Levanten bör ses i ljuset av att ärkebiskop Antje Jackelen tillsammans med andra företrädare försöker skjuta över skulden på allt religiöst motiverat våld på det sekulära samhället i Sverige. I alla de abrahamitiska religionernas vagga, Levanten, ser det som bekant något annorlunda ut. 

Livets ord – dödens bok.

Ledarsidorna.se går idag bättre än någonsin om jag ser till statistiken. Skulle antalet unika läsare varje vecka representeras av en krona för varje läsare skulle Ledarsidorna kunna ha en fast redaktion på 5-6 personer på heltid. Statisttik betalar dock inte några fakturor. Idag drivs Ledarsidorna i huvudsak idéell grund och en del sparade pengar förutom de tjänster och kolumnister som arvoderas enligt gällande avtal.

Om du tycker att Ledarsidorna kan vara värd någon krona om dagen, bli gärna engångs- eller månadsdonator.

Hösten är redan nu spännande i sin utveckling så varje bidrag behövs i dessa mörka tider.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.