Tystnaden är det farligaste

  • Onsdag 3 Aug 2016 2016-08-03
E-post 0

Den franske prästen som förra veckan mördades av två islamister begravdes i dag i Rouen. Omkring 2 000 sörjande, politiker och representanter för olika religiösa samfund hade samlats för att ta farväl av 85-årige prästen fader Jacques Hamel, som för en vecka sedan mördades av två militanta islamister under ett gisslandrama i Saint-Étienne-du-Rouvray. Gärningsmännen kommer nekas en muslimsk begravning men från det svenska muslimska civilsamhället och från vår ärkebiskop är det tyst.

Ett tjugotal moskéer och bönelokaler runt om i Frankrike har stängts ner på order av landets regering sedan december förra året, förklarade under måndagen den franska inrikesministern Bernard Cazeneuve. Lokalerna har stängts i enlighet med bestämmelser som råder i det undantagstillstånd som Frankrike har befunnit sig i sedan terrorattentaten i Paris den 13 november 2015. Dåden krävde 130 människors liv. Enligt le Monde finns i Frankrike i dag cirka 2.500 moskéer, varav 120 anses predika ut en fundamentalistisk, salafistisk tolkning av islam. Samtidigt med detta markerar ledande muslimska företrädare i Frankrike att gärningsmännen kommer nekas de muslimska begravningsritualerna vilket är en mycket stark handling. Bön och framför allt tvagninssseremonin uteblir. Huruvida gärningsmännen får begravas med andra muslimer, vilket ritualerna stadgar, är okänt. Om de franska muslimerna kommer tillåta detta efter att dess högsta företrädare markerat så kraftigt. Frankrike ser även över villkoren för utövandet av Islam och byggandet av moskéer, om utländsk finansiering skall tillåtas som bara en av flera åtgärder efter mordet på prästen och övriga terrorhandlingar.

I Sverige tillåts radikala imamer dock fortsätta sprida sitt budskap. Abo Raad och Ali al Ganas är två exempel på detta som varit verksamma vid moskén i Gävle. Att IS, eller DAESH som de benämns i Mellanöstern av dess motståndare, bland ledande muslimska företrädare i Sverige är  ett känsligt ämne åskådliggörs kanske bäst av Ibn Rushds kommunikationsansvarige Rashid Musa i denna video. Musa menar att frågan är islamofobisk och svarar inte. Musa är idag även ordförande för Sveriges Unga Muslimer.

Mot detta skall imamen Kashif Virks  ställas. Virks moské ligger i Spånga i norra Stockholm. För att göra moskén så öppen som möjligt har han bjudit in allmänheten, myndigheter och skolklasser för studiebesök. Han har varit noggrann med att tydligt fördöma våldsbejakande jihadistgrupper i bland annat Syrien. Virks är idag tämligen ensam bland de imamer som låter sig intervjuas att ta ut avståndet till den militanta jihadismen vi sett i Sverige och Europa.

Det går en tydlig skiljelinje mellan olika muslimer i Europa både innan och efter de bestialiska dåden men mest talande idag är tystnaden från den stora tysta majoriteten muslimer. I Frankrike tar ledande företrädare aktivt, och snabbt, avstånd och markerar med religiösa handlingar hur de ser på mördarna. 

I Sverige präglas dessvärre de organiserade muslimernas reaktion av tystnad samtidigt som IS, genom sitt officiella nyhetsmagasin Dabiq uppmanar till krig mot kristendomen och judendomen. Inte heller här har någon ledande företrädare för muslimska församlingar gått ut med fördömanden i någon större omfattning. Ingen organisation i den så kallade Ibn Rushd-sfären som omfattar bland annat Islamiska Förbundet i Sverige med Omar Mustafa som ordförande eller Sveriges Unga Muslimer med Rashid Musa gör någon som helst markering mot det vi ser i Europa idag.

Tvärtom har Ibn Rushd engagerats än djupare av regeringen Löfven sedan regeringsskiftet i integrationsarbetet av nyanlända muslimer och de svenska muslimska organisationer som idag är knäpptysta efter händelserna i Frankrike och det bestialiska dådet i Paris. Dessa organisationer utgör kulturminister Alice Bah Kuhnkes närmaste rådgivande krets. Och har gjort så länge. På hemsidorna hos Sveriges Unga muslimer, IFIS och Sveriges Muslimska råd finns inga kommentarer alls från officiella företrädare idag om hur de förhåller sig till den utveckling vi ser. Trots att det gått snart en vecka är det precis tomt.

Ingen kan anses tjäna på det vi ser nu av passivitet från ”det muslimska civilsamhället” som annars är mycket måna om sin särbehandling. Och som alltid, oavsett vad som sker, så är det tystnaden från den stora majoriteten som är det absolut farligaste. När de ledande företrädarna inte aktivt tar avstånd, vad tycker då den stora tysta massan?

Tycker de som sina företrädare, att det som sker i Frankrike skall tigas ihjäl, eller tycker de något annat. Tystnaden, att försöka tiga ihjäl, kan knappast vara en framkomlig väg.

 

Ledarsidorna.se drivs tills vidare helt och hållet på idéell basis även fast externa kolumnister, illustratörer, fotografer och webbutvecklare samt drift- och utvecklingsmiljöer  arvoderas i enlighet med branschavtal. Varje krona i donation som inkommit och inkommer är livsviktig för vidareutvecklingen. 

Skulle alla läsare ge en krona om dagen skulle Ledarsidorna.se kunna ha en fast redaktion på heltid om 4-5 personer. 

Tycker du att Ledarsidorna.se är en viktig röst i samhällsdebatten, och värd en, två eller tre kronor per dag, är du välkommen att bli månadsdonator.

Jag vill passa på  att framföra min stora tacksamhet till alla som gjort resan till denna punkt möjlig. Ni, som läser och delar Ledarsidorna.se är en del av mig och jag är endast lojal mot Er och den verklighet jag upplever.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se