Åtlöjets år

  • Torsdag 15 Sep 2016 2016-09-15
E-post 0

Två ickefrågor dominerar, av någon outgrundlig anledning, mediaflödet för närvarande. Vem som ska samarbeta och söka stöd från Sverigedemokraterna 2018 och liberalernas Birgitta Ohlssons livsöde. Frågan är om det hjälper eller stjälper förtroendet för vår form av demokrati.

I SvD, för prenumeranter, finns en kortare genomgång av vad olika företrädare gör för bedömning och i den artikeln uttalar sig min mor, Barbro Westerholm, (L). Jag bedömer att hon har mer rätt än de flesta andra när hon pekar på att migrationsfrågorna har dominerat debatten samt att det från regeringens sida inte kommer så mycket lagförslag vilket gör att riksdagens utskott knappt har något att göra. En annan företrädare för ett annat parti bedömer att det kommande riksdagsåret kommer innebära att fler partier kommer närma sig Sverigedemokraterna på ett eller annat sätt. Antingen, som idag, genom förd politik eller genom att diskret föra samtal utan att journalister eller andra ser på. Sådant sker. Debatten kring SD är dessutom inte ny. Den har mer eller mindre dominerat debatten sedan tio år tillbaka. Innan SD kom in i riksdagen.

Birgitta Ohlsson, L, har däremot med stor sannolikhet arbetat till sig den kritik hon nu får av sin partiledning och riksdagsgrupp. Ohlsson har en lång historia att gå emot sin partigrupp ”i sista stund” utan att ha informerat den innan, Vid omröstningen av FRA-lagen 2008 så ändrade hon sig, enligt egen utsago vid själva voteringen, i precis sista stund vid voteringstillfället och lade ned sin röst. Lagen passerade med i praktiken minsta möjliga majoritet. Och det var inte sista gången hon, utan att ha informerat riksdagsgruppen, gick emot sin partilinje. Även i ett liberalt part finns gränser för uppträdande, om inte annat vet riksdagsledamoten Staffan Danielsson, C, om detta. Han förbjöds delta på centerpartiets gruppmöten under en period.

Oavsett vad jag har för övriga synpunkter på Ohlsson är det en sandlådefråga.

Frågan om Sverigedemokraternas ställning i riksdagen är ännu mer en sandlådefråga som väckts av kanske framför allt regeringens kommunikationsstab. Vem som skall regera med vem 2018 är helt enkelt inte vare sig aktuellt innan den valrörelsen och vittnar om i vilken bubbla, eller vakuum som riksdag och regering befinner sig i.

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Samtidigt som Sverigedemokraterna sannolikt kan fortsätta att håva in röster på sandlådekriget vi ser gör sig bland annat civilminister Ardalan Shekarabi sig till åtlöje. Han menar att det är SD:s fel att hans förslag om kollektivavtalskrav vid statliga upphandlingar kommer att falla i kammaren. En mycket märklig inställning. Regeringen bjuder inte in vågmästarpartiet till samtal samtidigt som Shekarabi skjuter över skulden på detta när förslaget ser ut att falla. Oavsett vad vi kan tycka om SD till mans så är det en märklig inställning.

Shekarabi hade inte säkrat riksdagens stöd, det är hans ansvar. Ingen annans. Och definitivt inte den part som han inte vill prata med. Begriper han inte det borde hans intellektuella utförsgåvor utredas vilket kanske skulle hålla i varje fall ett utskott i arbete någon månad eller två. Hur pass smart är Shekarabi.

Ickefrågorna kommer med stor sannolikhet dominera kommande tre månader, sannolikt hela riksdagsåret. Riksdagsledamöterna kommer fortsätta dra benen efter sig då det saknas propositions- och utredningsförslag från regeringen, de politiska journalisterna kommer få fortsatt ägna sig åt att jaga i flock kring sandlådefrågor som initierats av de olika politiska staberna samtidigt som vi ser nu hur kommun efter kommun kommer knäckas av minskade statliga bidrag och ökade åtaganden.

Åtlöjets år. Så kommer i varje fall hösten se ut om inget dramatiskt händer eller om inte regeringen plötsligt börjar få för sig att ta sitt ansvar och leda landet.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se