Barnäktenskap som bistånd

  • Lördag 3 Sep 2016 2016-09-03
E-post 0

EDIT 13:10

Ship to Gaza har, utan kommentar, nu ändrat artikeln. De tycks dock ha missat att “Internet never forgets” samt att jag hade på känn att de skulle ändra den efter min publicering av artikeln. Ibland är det bra med såväl skärmavbildningar som att spara hela sidor i pdf-format. Det lämnar inget utrymme för historierevisionism.

Rent publicistiskt är detta grepp dessutom tveksamt. Vi, och kanske framför allt Ship to Gaza, bör fundera om något politiskt parti hade kommit undan med detta utan att det uppmärksammades av journalister. Att ändra, och lägga tillrätta, utan att förklara skälen till det ligger i gränslandet av den publicistiska etiken.

SLUT EDIT

 

Ship to Gaza ser leveransen av vigselringar till tolvåriga flickor som en stor, och positiv, händelse. Ett något märklig form av bistånd med tanke på dagens infekterade debatt om barnäktenskap i Sverige.

Det var det raraste som hänt under hela den här turnén. En flicka med långt, vackert hår sträckte fram en liten inslagen ask, stor som en ask för vigselringar, i rosa och ljusblått papper med ett rosa band om. Inte till oss, utan till en tolvårig flicka i Gaza.

Avbildning "Ship to Gaza" hemsida

Avbildning “Ship to Gaza” hemsida

Vigselringar som bistånd, till en 12-årig flicka på Gaza-remsan, bör betraktas som en tämligen tveksam handling med tanke på dagens debattklimat och gällande svensk lagstiftning för svenska medborgare. Barnäktenskap är i princip, dock ej i praktiken, en olaglig företeelse i Sverige. Ship to Gaza ser det däremot som en stor händelse om vi ser på deras hemsida. Hemsidan kan läsas antingen som länk här eller som inbäddad pdf i slutet av artikeln om Ship to Gaza raderar eller på annat sätt förändrar informationen.

Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, ToS, har under åren haft ett grumligt förhållningssätt till lokal ”umma” inom Islam. Lokal ”umma” eller tradition har mindre med koranen att göra än en tidsanpassad tolerans. Peter Weiderud, Ulf Bjerelds företrädare, ansåg att vi bör visa tolerans mot de muslimer som har svårt med den svenska sekulariserade öppenheten gentemot HBTQ-kollektivet. 

Det bör vara i denna kontext vi ser hur Bjereld, Weideruds arvtagare och Ship to Gazas kanske mest namnkunnigaste försvarare, ständigt kommer undan med att bara presenteras som ”S-märkt” i övriga medier som Sveriges Radio, Sveriges Television samt den oberoende moderata tidningen Svenska Dagbladet. Ärligare vore att ge läsarna hela bilden, som – i tillägg –  ordförande i Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, ständigt inadjungerad i S verkställande utskott samt Ship to Gaza främste profil i Sverige. Socialdemokrater för Tro och Solidaritet som genom Adrian Kaba sprider antisemitiska konspirationsteorier och som stödjer Ship to Gaza, känt för sina antisemitiska förbindelser. Bjereld har, likt sin företrädare Peter Weiderud, inte kommunicerat någon annan hållning och som expertkommentator får han inga kritiska frågor kring sina sidouppdrag.

Bjereld har, sedan regeringsskiftet, som en pikant detalj fått ett särskilt uppdrag att utreda stödet till de religiösa samfunden. Ett uppdrag som han inte fått av en slump. Det finns goda skäl att börja fundera vart såväl egeringen, socialdemokratin, Socialdemokrater för Tro och Solidaritet  samt organisationen Ship to Gaza är på väg. 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se