En demokratisk trafikolycka

  • Torsdag 29 Sep 2016 2016-09-29
E-post 0

Under onsdagskvällen fortsatte debatten om den högerextrema tidningen Nya Tider på bästa sändningstid. Och det blev rätt rörigt, konstaterade bland annat inrikesminister Anders Ygeman på Twitter rapporterar Aftonbladet:

”Tre SVT medarbetare samlas för att debattera SVT, men istället debatterar vad debatten i SVT om debatten i SVT handlar om. Kristallklart?”

Inrikesminister Anders Ygeman naglar fast hela debatten med knivskarp precision. Bakgrunden är såväl debatten mellan Henrik Arnstad och Vávra Suk i Aktuellt, deltagande i Bokmässan som Jan Helins debattartikel i DN och med efterföljande möte med SVT:s medarbetare där medarbetarna uppger en bild och Jan Helin en annan.

Debatten, som är aktuell, i sig var förvirrad i sig mellan Henrik Arnstad och Vávra Suk i Aktuellt. Den kunde, med visst fog, kunna betecknas som en verbal trafikolycka med en inte helt stringent programledare. En debatt i intervjuformat mellan två personer som i grunden är tämligen lika även fast de landat i två extrempositioner. Bägge ger intryck av att de drivs av vanföreställningar i större eller mindre omfattning och sådant är värt att lyftas fram då bägge gör anspråk på att ta plats i det offentliga rummet och representera en absolut sanning från sin respektive position. Bägge bör granskas objektivt. Så objektivt det går i denna alltmer förvirrade och uppskruvade samhällsdebatt.

Men. Det som är remarkabelt är Jan Helins hela agerande. Å ena sidan ger han intrycket av att kraftigt censurera Aktuellt, en uppfattning som flera av de medverkande i det interna möte Jan Helin lät genomföra tog med sig efter mötet, men även debatten med Jan Josefsson i Aktuellt. Det är inte längre kristallklart var Jan Helin befinner sig i relation till sitt uppdrag på Public Service. Janne Josefsson menar att yttrandefriheten i praktiken är hotad inifrån. Programledaren Nike Nylander skrever på Twitter att debatten blev rörig eftersom programdirektören hade bytt ståndpunkt. ”Därför blev det inte den debatt om två motstridiga principer som var tänkt.”

Mest förvånande är dock Helins tystnad efteråt. Aftonbladet sökte Jan Helin för en kommentar men han hade gjort sig oanträffbar.

Vi bör ställa oss frågan, så här i efterhand, om det är rimligt att en programdirektör för Sveriges Television, en av de viktigaste kanalerna i demokratisk folkbildning och finansierad av medborgarna, kan tillåtas göra sig oanträffbar efter en debatt som syftar till att reda ut dels redaktionernas självständighet, dels vad som ryms inom den svenska yttrandefriheten. Jan Helin har stor makt i det offentliga rummet i allmänhet och inom media och Public Service i synnerhet. Han tjänar dessutom demokratin och uppbär, genom sin anställning, en tjänst som finansieras av väljarna.

Hela denna debatt, som började som en verbal trafikolycka mellan Vavra Suk och Henrik Arnstad har nu, främst genom Jan Helins personliga agerande att som programdirektör för den kanske viktigaste folkbildande mediakanal vi har göra sig oanträffbar för media, landat i en seriekrock. En verbal, och i grunden mycket allvarlig demokratisk trafikolycka.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se