Karusellen

  • Onsdag 7 Sep 2016 2016-09-07
E-post 0

Aftonbladets Ledarredaktions karusell snurrar allt fortare. Ena dagen efterlyser den tillförordnade redaktionschefen Anders Lindberg en faktafri valrörelse, andra dagen efterlyser ledarkrönikören Fredrik Virtanen den diametrala motsatsen, en faktabaserad debatt. Där docenter i statskunskap med terrorism som specialområde betecknas som självutnämnda experter och där Virtanen betackar sig för tyckare som Magnus Ranstorp, som av en händelse är en aktad rådgivare till bland annat Köpenhamns stad i arbetet mot radikalisering. Vem Virtanen tycker skall ersätta Ranstorp i den rollen framgår inte riktigt i hans generalangrepp som Ranstorp, med viss framgång, bemöter i två längre Facebookinlägg.

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Vad är fakta? Vad är en postmodern berättelse? För drygt arton månader sedan menade Lindberg att alla de dysterkvistar som pekade på att det i kommunerna saknades bostäder och arbetstillfällen för att ta emot migranter var rasister. Om denna utsago är fakta leds idag 240, eller en övervägande majoritet av Sveriges 290, kommuner av rasister. 240 kommuner är rasistiska. Är det en berättelse eller är det fakta? Vare sig Lindberg eller Virtanen kan missförstås. Alla som pekar på bostadsbrist är rasister. Lägger vi till Virtanens senaste krönika till Linbergs utsago är det att betrakta som fakta.

På de flesta journalist- och ledarkrönikeutbildningar utbildas idag i ”berättelsen”. Ett postmodernt relativistiskt angreppssätt att beskriva världen vi lever i. Allt är relativt.

Det är en av grunderna i den identitetspolitiska debatt vi sett växa fram sedan framför allt Karin Pettersson, Mona Sahlins kommunikationschef i valet 2010, tog över Aftonbladet ledarredaktion.

Just denna ledarredaktion är lite speciell som en av hörnstenarna i Bommersviksakademin där socialdemokraternas framtida ledare och kommunikatörer skall skolas. De som utbildas där utbildas i kommunikation och skapande av ”berättelser”. Andra lärosäten i skapande av ”berättelser” är många av de folkhögskolor som bedriver journalistutbildning med bland annat konfessionella huvudmän. Genom att göra urval av fakta kan en kristen, eller som IOGT/NTO – styrd folkhögskola som Tollare med en tydligt kommunicerad ”värdegrund” skapa egna berättelser även i nyhetsformat. Den mest bisarra dialog, vilken är ett exempel, jag haft med en folkhögskoleutbildad journalist löpte som följande:

Jag: – ”I Hultsfreds kommun är det två års väntetid för en tid i Folktandvården om du tappat en plomb. Detta enligt FTV själva. Lagen om “Vård som ej kan anstå” prioriterar asylsökande”.

Journalisten: ”Det är din historia. Det är din berättelse. Vi har yttrandefrihet i Sverige”.

Det är ungefär som om du frågar mig vilken som är min favoritfärg och jag svarar ”potatis”. Det blir ingen vidare diskussion eller debatt. Eller ens ett utbyte av information Det blir mest ett…. eller något….. Det går inte riktigt att beskriva känslan. Det ger i varje fall en av flera förklaringar till ett nyhetsdöde som läsarna inte känner igen sig i. Inte ens om de var delaktiga själva i de händelser som sedan rapporteras av relativistiskt skolade journalister.

Aftonbladet Ledarredaktion snurrar vidare i ett allt hastigare tempo. Vad som är fakta och vad som är en berättelse är inte alltid helt solklart för läsaren. När chefen, Anders Lindberg, ena dagen efterlyser en faktafri debatt ropar krönikören Virtanen efter mer fakta. Samtidigt som fakta blir berättelser och berättelser blir fakta. Där reell bostadsbrist blir relativt sett rasism och de bakomliggande faktorerna till terrordåd blir till skrönor.

 

Jungfru, jungfru, jungfru, jungfru kär

Här är karusellen, som ska gå till kvällen. 

Tio för de stora och fem för de små, 

skynda på, skynda på för nu ska karusellen gå…..

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se