Nej, det funkar inte så

  • Måndag 5 Sep 2016 2016-09-05
E-post 0

Polisen levererar inte tillräckliga resultat efter omorganisationen, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) i SVT:s Agenda. Han vill se förbättringar innan året är slut. Polisen måste komma närmre medborgarna och höja uppklarningsprocenten för exempelvis våldtäktsbrott. Statsministern har till slut uttalat sig om tillståndet inom polisen. Poliser slutar och färre brott klaras upp. Stefan Löfven går inte att missförstå i en intervju i SVT. Flera polisanställda har på senare tid krävt rikspolischef Dan Eliassons avgång.

Statsminister Löfven säger att han har förtroende för Eliassons sätt att leda myndigheten och den gigantiska omorganisation som inleddes i januari förra året samt att det inte föreligger någon kris. Ett märkligt uttalande om vi ser till statsministerns bakgrund. Statsministern borde, som tidigare facklig ledare, ha för vana att vara sensiblare inför de anställdas åsikter i frågan.

 – Men att plötsligt bara skrika att det är kris i hela polisorganisationen, det tycker jag är att gå för långt, säger statsminister Stefan Löfven (S) till TT.

Från Jämtlands län rapporteras dock stora brister. Nattetid måste grannlänen skicka in patruller då de få som är i tjänst inte räcker till. Väntetider vid brott eller olyckor med personskador, då polis måste tillkallas, kan ligga på över två timmar. Detta är inte någon nyhet för många jämtar. De vet. De vet att svaret när de ringer 112, framför allt på helger, ofta blir ”kan du lösa det själv eller vänta” vid rapporter om mindre allvarliga förseelser. Som till exempel misshandel. Detta nyttjas omvänt av en del för att utnyttja situationen. Ett exempel är att ringa in och rapportera om ett pågående brott som kanske pågår, som en misshandel eller bilstöld. Att tro är inte brottsligt. Om svaret blir att

– Vi har ingen bil hos dig förrän tidigast om en timme.

Då vet den fiktive anmälaren att kusten är klar att sätta sig bakom ratten efter två flaskor vin. Promillestraße är öppen. Ingen polis i närheten på minst en timme. Ett annat exempel på hur det ser ut i landet i övrigt är att det är polisen som brukar genomföra utvisningar av asylsökande som fått avslag på sin ansökan. Men det kommer inte att gå med nuvarande resurser, anser polisfacket i Region Nord, ett område som täcker halva Sverige från Sundsvall i söder till Kiruna i norr.

– Vi har så långa avstånd häruppe. Ska vi utvisa 5000 flyktingar som är Migrationsverkets beräkningar, blir det som att lämna inlandet åt vargarna, säger Jan Johansson, huvudskyddsombud på polisen i Region Nord.

Att det nu bildas medborgargarden som agerar inom envarmrätten i organiserade former är inget att förvånas över längre. Från Skåne i söder till Treriksröset i norr.

Inrikesminister Anders Ygeman anser däremot att mycket av den kritik som nu framförs felaktigt kopplas till den stora omorganisationen — som exempelvis tidigare nedlagda polisstationer och missnöje med löneutvecklingen. Att polisen, utöver den kroniska underbemanningen av poliser i yttre tjänst, har skeva lönestrukturer är ingen hemlighet men tycks ha gått regeringen förbi. Ett turlag, i ett av de tyngsta distrikten, vid Stockholmspolisen har under sommaren tappat fler än 15 personer av 40 möjliga har fått dessa ersatta med fyra (4) nyutexaminerade. Även problemen med lönestrukturerna är uppenbar. Nyutexaminerade polisassistenter, utan erfarenhet annat sin praktik, kliver in på högre löner än sina kollegor i samma turlag. Kollegor med avsevärt längre tid i yrket. Dessa löneskillnader gör inte stämningarna inom turlagen eller i bilarna bättre.

Ett annat problem är de nya civilanställda som rekryteras för att avlasta poliserna med utredningsarbetet. Dessa civilanställda kliver in i högre löner än deras uniformerade kollegor trots att de senare har bättre utbildning och framför allt erfarenhet av utredningsarbetet. De civilanställda måste läras upp från grunden. Trots det får de högre löner än poliserna på fältet. En polis ställde frågan om han kunde begära tjänstledigt alternativt säga upp säg för att söka en av dessa civila tjänster eftersom han både hade den formella kompetensen samt erfarenheten som krävdes för att vara i produktionen från första dagen. Svaret från polisledningen gick dock inte att missförstå:

”Nej, det funkar inte så”.

Att inte regeringen klarar av att tydligare reglera polisernas lönesättning är i sammanhanget tämligen märkligt. Polisen är ett statligt åtagande inom ramen för våldsmonopolet. Regeringen klarar – som jämförelse – av att intervenera lönesättningen inom läraryrket som dessutom är ett kommunalt, inte statligt, åtagande.

Ingen kris inom Polisen säger statsministern. Frågan är om han själv, eller någon annan, längre tror på statsministerns egna ord.

Nej, det funkar inte så. 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se