Not in my back yard

  • Tisdag 20 Sep 2016 2016-09-20
E-post 0

Det var en ovanligt självkritisk Angela Merkel som kommenterade gårdagens regionalval, där hennes parti gjorde ett historiskt dåligt resultat. Hon talade om sitt eget ansvar för många fel som begåtts i flyktingpolitiken de gångna åren. Men är det hela bilden? Och vad kan vi dra för slutsater?

– Om jag bara kunde, skulle jag spola tillbaka tiden flera år och förbereda mig mycket bättre på den situation som överrumplade oss förra sommaren, sa förbundskansler Angela Merkel rapporterar SR/Ekot.

Håkan A Bengtsson på Dagens Arena är i praktiken den enda ledarsida som kommenterar detta valresultat och konstaterar att AfD har i huvudstaden gått från noll till fjorton procent på ett val. Aftonbladets Anders Lindberg skriver om Libyen, Dagens Nyheter skriver om Löfvens blockpolitik, SvD skriver om en budget vars helhet vi inte vet någonting om ännu då den presenteras idag och Expressen skriver om att kvinnorna är kvoteringslagens förlorare.

En i sammanhanget lite uppseendeväckande utveckling av alla de svenska ledarsidorna som gör anspråk på att vara opinionslidande. Utvecklingen i ett av våra södra grannländer, som dessutom motor i Europas ekonomiska utveckling är inte intressant nog. Bengtssons ledare är tämligen heltäckande om det inte vore för att hans analys inte når ända fram. Han missar, eller vill inte nämna, att upp till 21 procent kan tänka sig att rösta på AfD i valet till Förbundsdagen 2017. Inte heller skriver han om ett av huvudskälen till AfD utveckling. Det är inte bara allmänt missnöje med dagens partier, inte heller är det endast kritiken mot Angela Merkels förda migrationspolitik. I botten ligger även kulturkrockar, ökande arbetslöshet och rädslan för en ny våg av antisemitism. Hatbrott med antisemitiska förtecken ökar nu i Tyskland. Och det är inte de högerextrema eller nazistiska rörelserna som står bakom dessa.

Det är migranterna och de inrikes födda med två föräldrar som kommer från Mellanöstern med extrem islamism med sig i bagaget som står för detta. Långt ifrån alla migranter men tillräckligt många migranter och asylsökande som tar en nära 2000 år gammal konflikt med sig till där de söker skydd. På samma sätt som antisemitismen sprider sig i Malmö så sprider den sig i Tyskland. Att antisemitismen i Malmö är utbredd är allmänt känt och detta är regeringarna i Tel Aviv och Washington väl medvetna om. EN antisemitism som inte har sitt ursprung i bombarjackor och Vit Makt – musik. En antisemitism med 2000 år gamla rötter. Även Stefan Löfven vet om att sittande ministär i Washington vet om detta då han blivit uppmärksammad på det av den. Även konvertiter, de som lämnat Islam för kristendomen i olika slag, lever idag ett farligt liv.

Under ytan i Tyskland finns ett försvar för det judiska. En evig skuld att reglera. Förintelsen får inte inträffa en gång till. Fullt naturligt, till och med moraliskt hederligt. Men det finns även något annat i detta som vi borde fundera på. Om det är rimligt att vi i Europa importerar en 2000 år gammal konflikt med den extremism som denna innebär i vissa sammanhang och att den tillåts fortsätta här.

Ledarsidorna ligger nu i produktion med den satsning på mer djuplodande artiklar och reportage som Magnus Norell är ett exempel på. I materialet ingår en rad intervjuer med regeringsföreträdare för de olika länderna i MENA, Mellanöstern och Nordafrika varav några har genomförts. Planerad publiceringsstart ligger i mitten på oktober men situationen är redan nu av en sådan karaktär att ett citat måste återges redan nu:

”Ni i Europa är helt dumma i huvudet. Ni importerar ett i praktiken pågående tredje världskrig till er själva samtidigt som vi faktiskt börjat lösa många av grundproblemen på plats genom samarbete mellan länder som tidigare varit fiender. Det kommer inte bli enklare för oss och definitivt inte för er. Om vi nu lyckas lösa detta, vilket vi tror, kommer dessa konflikter ändå fortsätta i Europa utanför vår kontroll och sedan spilla tillbaka på oss”.

AfD är inte bara ett missnöjesparti eller ett främlingsfientligt parti. Bland dess väljare återfinns den livsfarliga medelklassen men även en intelligentia som ser det som den minister som Ledarsidorna intervjuat. Och inte bara Angela Merkel ligger dåligt till i detta. Stefan Löfven borde bredda sin rådgivarstab så att inte han, och därmed Sverige, leds in på en bana som liknar den tyska.

Vi tittar över allt. Utom där det är mest angeläget att vi tittar. Not in my back yard.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se