Separatism eller “hålla ihop”

  • Onsdag 14 Sep 2016 2016-09-14
E-post 0
Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Utnämningen av en av Sveriges mest erfarna makthavare till gymnasie- och kunskapsminister gjorde att Löfven kunde komma undan med en förutsägbar och nyhetsfattig regeringsförklaring skriver Thomas Ramberg, SR Ekot, i en analys. Ramberg menar att utnämningen av Anna Ekström är på flera sätt politiskt smart då hon även går hem i oppositionslägret.

Men det finns annat i regeringsförklaringen som Ramberg inte tar upp. Sådant som får den att inte gå ihop. Eller får Sverige att hålla ihop.

Statsministerns sade att

”Ansvar för Sverige kräver att vi håller ihop, utvecklar den svenska modellen, investerar i välfärden och i det som gör vårt land både starkt och tryggt”.

Detta hänger inte ihop med hans eget ungdomsförbunds preferenser. Ur detta perspektiv skall SSU Stockholms inbjudan till ett möte om islamofobi, som ska hållas på Socialdemokraternas högkvarter, måste ses. Mötet har fått hård kritik av politiska motståndare. I den ursprungliga inbjudan stod: ”Evenemanget är separatistiskt för rasifierade”.  SSU:s ordförande Philip Botström gav sig in i den heta debatten kring ”rasifiering och menar i ett skriftligt uttalande att:

”Alla som delar våra värderingar är välkomna till SSU:s aktiviteter. I det här specifika fallet handlar det om att SSU Stockholm tänkt ordna en aktivitet som riktar sig till medlemmar som utsätts för rasism i samhället. Men, ingen medlem får utestängas från vår verksamhet. Om jag får kännedom om att medlemmar inte har fått delta på aktiviteter, då kommer jag agera mot det”.

Efter detta ändrade SSU Stockholm inbjudan till:

”Evenemanget arrangeras av SSU Stockholms separatistiska nätverk för rasifierade och är endast till för medlemmar och potentiella medlemmar i nätverket”.

SSU Stockholms ordförande, Maria-Elsa Salvo, till vardags kommunikationsstrateg på folkrörelsefinansierade Arena Opinion, har inte varit tillgänglig för kommentarer och ingen i SSU;s ledning var villig att ta debatten mot Hanif Bali, M, i SVT. SSU kom istället att implicit försvaras av Yasri Khan, ordförande för Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa,. Khan, som sedan en tid lämnat Miljöpartiet och partipolitiken.  Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa grundades för övrigt av bland annat före detta bostadsminister Mehmet Kaplan.

SSU Stockholm har i varje fall ett nätverk för rasificerade. Nätverket är, enligt SSU egen hemsida, ett separatistiskt rum utifrån att människor som rasifieras i ett samhälle där vitheten är norm – ska kunna samtala i fred. Även efter veckans debatt är begreppet separatism kvar på SSU:s hemsida. Detta nätverk är minst sagt spännande  separatism betyder

”Övertygelsen om att människor av en speciell ras, religion eller annan grupp inom en stat skall bli självständig, ha sin egen regering eller på annat sätt leva åtskilda från resten av befolkningen”.

Detta nätverk av framtidens socialdemokratiska ledares inställning kan med andra ord inte rimligen existera inom partiet om statsministerns ord vid regeringsförklaringen skall hållas som representativa för en socialdemokratiskt ledd ministär. Att Stockholms Arbetarekommun är känt för att kallas för ”Helvetets förgård” är en sak och denna är numera inrikesminister Anders Ygemans arena som ny ordförande. SSU, och SSU Stockholm (Ygemans ursprung i partiet) i synnerhet, kan med visst fog efter dagens regeringsdeklaration och händelserna kring det separatistiska nätverket kunna kallas något helt annat. Framför allt eftersom de uppenbarligen har fri tillgång, till skillnad från övriga medlemmar, till partihögkvarteret på Sveavägen 68. Helvetets förskola. SSU Stockholms ordförande, Maria-Elsa Salvo, borde ha ett och annat att förklara men har gjort sig otillgänglig för media.

Separatism och att “hålla ihop” är inte förenliga storheter. Dessa begrepp fungerar inte i samma mening. Inte ens i samma bok. Hur stats- respektive inrikesministern avser agera, för historien bör inte glömmas bort eller tystas ner, återstår att se. Om vi skall hålla ihop Sverige och det Socialdemokratiska partiet eller om vi skall stimulera separatism.

Med det senare kommer vi per automatik gå sönder inifrån förr eller senare.

 

Not: SSU hemsida, där nätverket presenteras, finns att ta del av även som inbäddad pdf-fil om den skulle ändras under dagen.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.