“Hands off”

  • Tisdag 11 Okt 2016 2016-10-11
E-post 0

EU kommer att fortsätta att arbeta för en politisk lösning av krisen i Syrien. Nu överväger EU:s utrikeschef Federica Mogherini olika alternativ som utrikesministrarna ska diskutera när de träffas nästa vecka. Detta sade Mogherini när hon var på besök i Stockholm rapporterar SR.

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Hur en sådan politisk lösning kommer se ut är dock okänt. Syrien är, likt flera andra länder i regionen, ett resultat av europeisk klåfingrighet. När det ottomanska imperiet föll i spillror delades bland annat Levanten upp i nya länder, utan hänsyn till etniska, kulturella eller religiösa gruppers olika behov eller krav på autonomi.

Arealberäkningar och linjaler fick ersätta kunskap. Detta är naturligtvis ingenting som dagens politiska generation skall lastas för men graden av naivitet vittnar om bristen till kunskap om konflikternas djup och hur olika grupper bär med sig mer än 1 000 år av blodiga inbördes stridigheter till förhandlingsbordet. Grupper som präglas av stark klankultur. Oförätter och territoriella anspråk bärs vidare från generation till generation. Kartan över det komplicerade läget som finns via länk visar situationens komplexitet.

De som styr Syrien idag, i varje fall på pappret, är alawiterna genom familjen al Assad. Alawiterna är av tradition den kanske fattigaste befolkningsgruppen som genom att medvetet skicka sina äldsta söner till militärakademierna över tid kom att kontrollera de väpnade våldsmonopolet och dominerar idag den enda fria kuststräckan mot Medelhavet samt de bördigaste områdena. Över tid har de trängt undan den sunnimuslimska medelklassen i städerna. Alawiter ser sig själva som shiamuslimer men erkänns inte som muslimer av andra grupper. I södra Syrien finns områden som domineras av kristna kaldéer som har sin majoritet i grannlandet Libanon tillsammans med druserna som i praktiken inte erkänns av någon. Även druserna är starkt representerade i Libanon. I norr kontrolleras stora arealer av kurder som officiellt nu brutit sig loss från Syrien och utropat en egen stat.

Jag väljer att citera en hög regeringsföreträdare, som jag fick tillfälle att intervjua inför kamera för en tid sedan. Programmet kommer sändas på Ledarsidorna inom kort men ett citat stack ut bland andra – ett citat som han har sin premiärministers godkännande att säga:

Ni i Europa gör helt fel från början. Vi har, i liten skala men ändock, börjat lösa upp dessa konflikter i grunden på olika sätt. Låt oss lösa dessa själva och ta inte emot fler flyktingar. Genom att ni tar emot fler flyktingar blir inte dessa en del av denna lösning och ni både försvårar för oss samt att ni importerar det som är i praktiken ett tredje världskrig till er själva. Dessa grupper tar konflikterna med sig.

De som ni tar emot odlar vidare mer än 1 000 års hat för att sedan skicka tillbaka det till oss.

Han har rätt. Stora delar av IS stridande enheter består av personer födda i eller på annat sätt med europeisk bakgrund. Jag har själv deltagit i de interreligiösa och interkulturella konferenser och runda bordssamtal som anordnas vid ett av de jesuitiska universiteten i Beirut. Det är i Beirut som en eventuell lösning kan bakas fram. Inte i Bryssel, Moskva, Washington eller Stockholm.

Europa är idag, enligt flera gruppers företrädare, i grunden skuld till den uppkomna situationen men har samtidigt vare sig resurser eller kunskap nog för att lösa konflikten i grunden. En politisk lösning i stunden kan på sin höjd hejda dödandet men inte permanent lösa dessa konflikter. För att ytterligare förvärra situationen driver vissa grupper, även inom det svenska utrikesdepartementet, på för att Israel skall lämna över Golan-höjderna till Syrien respektive Libanon som en del av denna politiska lösning. Södra Libanon kontrolleras av den Palestina-trogna Hizbollah-milisen och Syrien har inget annat för ögonen än att radera ut Israel från kartan. Den som kontrollerar Golan-höjderna har ett militärstrategiskt övertag samtidigt som de kan kontrollera vattentillflödet till Jordanfloden och Genesarets sjö. Vatten är, som bekant, ett vapen till i denna region.

Vad Europa har att bidra med i en politisk lösning är högst begränsat. Det bästa vore, dessvärre, ”hands off” även om det kortsiktigt kommer leda till ännu mer dödande. Långsiktigt kan denna konflikt, som idag i praktiken är ett preludium till ett tredje världskrig, bara lösas av de som själva bor i regionen. 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se