Moderata ungdomsförbundet öppnar för ett nytt politiskt landskap

  • Söndag 30 Okt 2016 2016-10-30
E-post 0

Under helgen har Sverigedemokraterna kommun- och landstingskonferens i Västerås. Partiledare Jimmie Åkesson var inledningstalare under lördagsförmiddagen och valde att återigen lägga tryck på Moderaternas partiledare rapporterar SR/Ekot. Men det är inte i Västerås den stora dramatiken inträffade inför 2018 års riksdagsval. Det var i Malmö som avgörande steg togs mot ett nytt politiskt landskap.

– Nu måste Kinberg Batra berätta hur hon ska få ihop detta för det håller inte, säger Jimmie Åkesson och syftar på Moderaternas eventuella stöd från Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna efter valet 2018.

Samtidigt med Sverigedemokraternas kommundagar inträffar något i Moderaterna som kommer påverka valet 2018.

Utmanaren Benjamin Dousa från Stockholm blir ny ordförande för Moderata ungdomsförbundet (Muf) rapporterar bland annat Aftonbladet. Det stod klart sedan rösterna räknats på Muf-stämman i Malmö. Röstsiffrorna blev 66-33. Dousa utmanade den sittande ordföranden Rasmus Törnblom, också från Stockholm. I en tidigare intervju med TT har Dousa sagt att han vill göra en högersväng inom förbundet. Ett exempel på det skulle kunna innebära att förbundet borde arbeta för att skära mer i migrationskostnader. Muf har över 13 000 medlemmar – Sveriges största politiska ungdomsförbund – och utgör en tredjedel av Moderaternas totala medlemsantal, enligt uppgifter från Muf.

Det mest intressanta i detta är att Muf har ett stort inflytande över, nästintill kontroll av vissa, av nomineringskommittéerna ute i landet. Detta har slagit igenom i Moderaternas riksdagsgrupp som i allt väsentligt visar upp en lägre genomsnittsålder än socialdemokraternas. I Moderaterna är det kanske viktigare att ha ungdomsförbundets mandat än i Socialdemokraterna. När Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, delar ut statsbidrag till ungdomsförbunden är endast medlemmar under 26 år bidragsgrundande. För SSU blir differensen mest tydlig. Av förbundets, av de själva uppgivna antalet 10 000 medlemmar, är endast drygt 4 500 under 26 år att jämföra med Muf som kunde rapportera in 11 105.

När Moderaternas ungdomsförbund i praktiken utgör en tredjedel av moderpartiet är motsvarande siffra för SSU fem procent av alla Socialdemokrater under 26 år. Du kan dock kvarstå i SSU till 35 års ålder men är då inte bidragsberättigad av MUCF. Det kan upplevas som en anomali att SSU:s medlemmar kan vara upp till 35 år då medelåldern för de män som blev pappor för första gången 2013 var 31,5 år, medan den var 29 år för mammorna. 

Förutom att Muf nu ser ut att pressa Anna Kinberg Batra till en mindre öppen attityd till migration, där Kinberg Batra personligen står sin företrädare Fredrik Reinfeldt nära, så stängs dörren till samarbete med Socialdemokraterna. Med det inflytande som Muf har i de olika nomineringskommittéerna kommer Kinberg Batras eget manöverutrymme, i förhållande till den riksdagsgrupp som väljs 2018, begränsas. Och även om Kinberg Batra sitter rimligt säkert i sadeln idag så kommer effekterna av Muf:s val av ordförande slå igenom med full kraft när Kinberg Batras efterträdare skall väljas.

Det viktigaste som hände under lördagen var inte Jimmie Åkessons press på moderaterna, den var väntad. Det intressantaste är vad som blir effekterna av ett ungdomsförbunds stämma i Malmö samma dag. Effekter som kommer avgöra vem, eller vilka, som från sina riksdagsplatser beslutar om vem som får disponera nyckelkorten till Rosenbad 2018 och vad som händer därefter.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se