Uppsägning “by cause”

  • Måndag 24 Okt 2016 2016-10-24
E-post 0

Polischefen i Sala kritiserade öppet den nya polisorganisationen i en intervju med SVT Nyheter Västmanland. Efteråt blev hon hotad – av sin egen chef rapporterar SVT. När SVT ställer frågor lägger polischefen helt sonika på luren istället för att stå upp för vad hon sagt och svara på frågorna. 

Att poliser hotar poliser eller andra medborgare bör betecknas extra allvarligt då polisen företräder statens våldsmonopol. Att framföra dödshot, som i detta fall, bör betecknas extra allvarligt. Långt över gränsen till vad som är acceptabelt. En polisman har tillgång till vapen samt i detta fall, när ett polisbefäl framför hotet mot en underordnad, alla möjligheter att på olika sätt utsätta den enskilde för repressalier utan lagstöd.

Polischefen i fråga har tidigare varit sektionschef för Krisberedskap och polistaktiska frågor på Rikspolisstyrelsen. Det innebär att hon har haft chefsansvar för  experter inom kärnkraft/terror/katastrofer som kemiska utsläpp/pandemi/stormar och som rådgivare åt rikspolischefen – den högst ansvarige inom polisväsendet och vidare till regeringen. Hon har haft ansvar för att poliserna ute på fältet har rätt kompetens och gör rätt saker på rätt sätt. Med hennes historik och dagens agerande stänker det ner en hel hårt arbetande poliskår. Om hon satt nivån innan, och agerar som hon gör idag, så kan vi rimligen inte förvänta oss något annat från de på fältet.

Det enda rimliga för polischef Dan Eliasson är att skilja polischefen som framfört hotet från sin tjänst med omedelbar verkan samt låta utreda om det finns utrymme att skilja den hotande polischefen från sin anställning omedelbart, en så kallad ”by cause”- uppsägning. Uppenbart olämplig för sin tjänst. En sådan uppsägning innebär att den uppsagde inte har rätt till vare sig avgångslön eller vederlag. Den uppsagde får i regel lämna arbetsplatsen med omedelbar verkan samma dag.

Dan Eliassons handlag kommer visa om det är acceptabelt att ha polischefer som har för vana att hota kollegor till livet. Om de hotar sina kollegor till livet, hur hanterar de då misstänkta gärningsmän och medborgare i nöd?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se