Vad är problemet?

  • Måndag 17 Okt 2016 2016-10-17
E-post 0

Finansborgarrådet i Stockholms stad, Karin Wanngård, vädjar till stockholmarna att öppna sina hem för de migranter som nu kommunplaceras eftersom bygget av modulhus drar ut på tiden. Hennes vädjan behöver dock inte bli långvarig om det finns en rät linje från ord till handling efter manifestationen på Medborgarplatsen.

På söndagseftermiddagen den 5 september kraftsamlade politiker och civilsamhället i form av en manifestation för asylmottagande i Stockholm. Manifestationen med över 15 000 deltagande, uppskattade polisen, manade till fortsatt generositet. Statsminister Stefan Löfven var en av talarna. Samtidigt med detta slog Expressen ett slag för sin och Röda Korsets kampanj #jagvillhjälpa. Kampanjen #jagvillhjälpa är Expressens och Röda korsets insats för att hjälpa flyktingar i den pågående flyktingkatastrofen. Och nu behöver inte bara Stockholms stad, utan även andra kommuner, all hjälp de kan få.

Nu börjar resultaten komma från främst 2014 års migration, 2015 års migration är inte slutligen avgjorda ännu då handläggningstiden på Migrationsverket är i vissa fall över ett år. Bostadskrisen är akut då i praktiken samtliga projekt med tillfälliga bostadsmoduler antingen överklagats eller fått avslag på de tillfälliga bygglov som erfordras. För att lösa krisen på bostäder för de totalt 5.460 människor som Stockholm stad ska ta emot under nästa år måste alla möjligheter prövas. Runt 1.000 personer kan komma att hamna på hotell och på vandrarhem. Nu vädjar den politiska majoriteten i Stadshuset, med finansborgarrådet Karin Wanngård i spetsen, till stockholmarna att öppna sina hem för nyanlända. En kampanj för att få stockholmarna att hyra ut enstaka rum eller lägenheter startar på måndag. Staden står som hyresgäst och betalar 4.000 kronor per rum och månad, 8.000 per lägenhet och 12.000 kronor om en hel familj kan inrymmas.

Som jämförelse kostar en lägenhet på 16 kvm 4 700 kronor per månad, en lägenhet på tre rum och kök 19 000 kronor per månad som annonserats via Bostadsportalen. Stockholms stad lägger sig med andra ord under marknadshyrorna på andrahandsmarknaden i Stockholm. Under söndagskvällen fanns 427 rum eller lägenheter tillgängliga på denna marknad med kortare eller längre kontrakt. Med ett behov om minst 1 000 rum eller lägenheter, utöver de ordinarie bostadssökande som ungdomar som ännu inte etablerat sig på bostadsmarknaden samt studenter, kommer priserna pressas uppåt. Om inte. Om inte det finns en koppling mellan ord, manifestation och handling. Om inte #jagvillhjälpa har substans i sig.

Vi leker med tanken att de 15 000 som deltog på Medborgarplatsen öppnar sina hem på något sätt. Om vi antar att dessa 15 000 representerar, lågt räknat, 5 000 rum att upplåta så löser sig årets och 2017 års behov i en vägledande manifestativ gärning. Det är inte orimligt att dessa går före och visar vägen. Dessa 15 000 manifesterade för den situation som nu uppstått och var sannolikt väl medvetna om vad dessa öppna gränser skulle få för konsekvenser. Eller borde ha varit. Dessa kan, i konsekvensens namn, gå före och visa oss andra vägen nu.

Vad är problemet?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se