Anders Lindbergs tro på troll

  • Onsdag 16 Nov 2016 2016-11-16
E-post 0

Anders Lindberg, Aftonbladet, tar i dagens ledare upp att Moderaterna startat en ”Trollfabrik” liknande den som Sverigedemokraterna har. Samtidigt önskar han, i SVT, en god ton i det politiska samtalet. Ett uttalande som bör kompletteras för att ge en rättvisande bild.

Att världen kommer förändras i någon mån är dock klart efter den amerikanska valrörelsen står sannolikt klart. En valrörelse som kanske aldrig varit så smutsig som denna gång. Samtliga partiledare i Sverige har uttalat sig i negativa termer om det amerikanska valrörelseklimatet vilket bådar gott för framtiden i Sverige. Att vi får en faktabaserade valrörelse och kan undvika många av de trick som de bägge parterna stod för i USA. Om detta nya angreppssätt hänger ihop med en insikt att brunsmetning inte är en framkomlig väg längre är inte ointressant. Kretsen kring Lindberg har ryckt fram det kortet konsekvent när debatten eller verkligheten går dem emot.

Tobias Gerdås är en sådan dold makthavare i kretsen kring Lindberg som under våren förflyttades från positionen som ansvarig för opinionsbildning på LO till regeringskansliet. Tobias Gerdås var tidigare kollega med Anders Lindberg och Karin Pettersson på Sveavägen 68 när Pettersson var Mona Sahlins kommunikationschef och Lindberg ansvarig för omvärldsbevakningen. Gerdås har gått från SSU via S i Stockholms stad, LO Ledningskansli till att idag vara regeringstjänsteman.

Gerdås fick sitt stora genombrott som opinionsbildare när han i valrörelsen 2006 spred bilder där han utmålade Fredrik Reinfeldt som pedofil som del i kampanjen från SSU. Kampanjen resulterade i ett massivt bakslag samt att Gerdås och Lindbergs chef fick sparken. Gerdås är en av de som, tillsammans med Lindberg, trott mest på brunsmetning av alla som försöker debattera migrationsfrågorna. Att kalla någon nazist, fascist eller använda andra fula ord har varit ett effektivt sätt att få tyst på motståndaren.

Ingen redaktion i landet har så tydligt smetat brunfärg på allt och alla så ofta det går. Ingen ledarredaktion har så tydligt företrätt identitetspolitik före traditionell bredare klasskamp. Det tydligaste exemplet är Anders Lindberg när han konstaterade att alla som pekat på begränsningarna i bostads- och arbetsmarknad för nyanlända tillhörde den skara av rasister som funnits i alla tider. Inklusive socialdemokratiska kommunalråd som idag inte vet var de ska härbärgera de migranter med uppehållstillstånd som nu skall placeras ut får vi anta. Somar al Naher, även hon skribent och permanent medarbetare på Aftonbladets ledarredaktion, är ett annat exempel.

al Naher lät  förstå att jag var muslimhatare på Twitter. Ett inlägg som inte tog hänsyn till mitt stora engagemang i hur Islam reformeras i Marocko och vars utveckling jag känner väl genom min vänskap med den högst ansedda imamen i Marocko som driver en Imam-skola för 1 200 studerande. Ett Islam som försöker att anpassa sig till samhällsutvecklingen istället för att vrida klockan och kvinnors rättigheter tillbaka.

al Nahers Twitterinlägg gillades snabbt av många framträdande socialdemokrater, i skaran fanns bland annat Ulf Bjereld, ordförande för Tro och Solidaritet samt hustrun till en av de mer framträdande socialdemokratiska ministrarna i regeringen Löfven.

Trollfabriker kan vi klara oss utan för att slippa ett allt radikalare och polariserat politiskt samtalsklimat. Oavsett om de kommer från höger eller vänster. Eller vad säger Anders Lindberg? Och framför allt, vad säger Schibstedt som ägare till Aftonbladet?

Något ägaransvar bör mediekonsumenter rimligen börja kunna utkräva på samma sätt som de bör kunna börja utkräva ansvar från de företrädare som låter sig ryckas med i drev av olika slag. 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se