I Hörby kan vi se maktens arrogans – en arrogans som har ett pris

  • Onsdag 30 Nov 2016 2016-11-30
E-post 0

I tisdagens tidning skrev Skånskan om den tioårige pojke som ska ha blivit nedsparkad av äldre tonårskillar på Nya torg och som sedan sköts i bakhuvudet med en Soft Air Gun-pistol. Pojkens mamma menade att oroliga Hörbyföräldrar försökt få till ett möte med kommunalrådet Susanne Meijer (S), för att hitta en lösning tillsammans. Men mammans upplevelse var att man inte fått gehör hos Susanne Meijer vilket öppnar för en obehaglig utveckling.

Pojkens moder menade att kommunalrådet nonchalerat kontaktförsöken. Någon dialog avser inte kommunalrådet Susanne Meier inleda. I början av december bjuder kommunen in allmänheten för att man ska få information om vad som görs för att skapa trygghet i byn, kommunalrådet har bestämt att Hörbyborna inte ska få ventilera sin oro under mötet.

– Det kommer inte att bli något diskussions- och debattmöte, säger hon. Vi ska inte ha ett diskussionsmöte. Det har jag beslutat. Det blir ingen debatt.

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Meijer visar upp på ett stort mått av arrogans rapporterar flera boende i Hörby med omnejd till ledarsidorna.se. Vad Meijer inte tycks ha förstått är oron i samhällskroppen och hennes agerande tyder på att hon intet heller förstår i vilken riktning hon nu börjat driva medborgare och opinion. När medborgare inte upplever att den politiska makten är villig att lyssna, så som i Meijers fall, så finner medborgarna på sikt alternativa lösningar på sina problem.

Skenavrättningen upplevs, föga förvånande, som ett problem av akut natur.

Den lösning som Meijer personligen sannolikt kan se fram emot är att hon kommer att tvingas avgå vid valet 2018, den personalrotationen är sannolikt hanterbar för alla utom Meijer själv. Men. Det finns andra lösningar som kan komma i mellantiden som kan komma att förändra det demokratiska klimatet för lång tid i orter som Hörby. Som upplever samma form av maktfullkomlig räddhågsen arrogans.

Medborgargarden eller enskilda medborgare som tar lagen i egna händer samtidigt som, i detta fall för socialdemokraterna som helhet allvarligare, radikala element medges politiskt utrymme. Och då är det sannolikt inte Sverigedemokraterna som ses som alternativ. Erik Almqvist, mer känd från en videoupptagning med järnrör, samt Klas Lundh, Nordiska Motståndsrörelsens obestridde ledargestalt, har bägge från var sitt perspektiv identifierat ett ledigt politiskt utrymme till höger om Sverigedemokraterna. Där Sverigedemokraterna utgör en ofrivillig plog för att citera Lundh själv.

Socialdemokraten Susanne Meijer kan mycket väl bli en katalysator för en mycket otrevlig utveckling i kommuner som upplever samma otrygghet och nonchalans som i Hörby.

Maktens arrogans har ett pris. Hur högt det blir återstår att se men det finns alla skäl att följa utvecklingen i Hörby noga. Oavsett om man är socialdemokrat, moderat, sverigedemokrat eller allmänt politiskt intresserad. Oavsett om man är på riksnivå eller sitter i en stadsdelsnämnd.

 

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se