Politiska självmordsbombare

  • Torsdag 17 Nov 2016 2016-11-17
E-post 0

Stefan Löfven reagerar kraftfullt på Delmon Haffos uttalande om Annika Strandhäll. Det är, om vi granskar sammansättningen av de politiska tjänstemännen på Regeringskansliet, ett direkt olämpligt uttalande från statsministern.

– Det är fruktansvärt allvarligt. Det verkar vara en kultur i partiet som partiledaren måste ta tag i, säger han.

Statsminister Stefan Löfven ger ett intryck av att vara antingen oförstående bortom horisontens gräns alternativt vara aktivt ovetande om den egna partikulturen.

Civilminister Ardalan Shekarabis pressekreterare Tobias Gerdås avslöjades 2006 med att sprida bilder av förre moderata partiordföranden och sedermera statsminister Fredrik Reinfeldt som föreställande en pedofil. Samma form av fula invektiv, men mer inlindade som orden ”fascist” och ”rasist” har nästan dagligen kunnat höras från medarbetarna på Politism, inkluderat Somar al Naher som numera flyttat över permanent till Aftonbladets ledarredaktion som medarbetare till Anders Lindberg. al Naher som med viss lätthet kryddar debatten med invektiv som ”muslimhatare”. Det senare är något som Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och permanent inadjungerad i Socialdemokraternas Verkställande Utskott samt minst en högt uppsatt LO-företrädare visat sin uppskattning för på Twitter. Den kultur som statsministern fördömer finns i allra högsta grad inom vårt eget parti. Utan att han engagerat sig nämnvärt i att motarbeta den.

Snarare tvärtom har han stått tyst vid sidan och passivt tittat på. Som den som står och ser på när någon mobbas men själv är för feg för att gripa in.

Förlustaffären Politism har nyligen erhållit nya finansiella garantier för att fortsätta driva opinion för ekologiskt öl och veganskt godis under Eric Roséns ledning och kommer vid utgången av 2018 haft roligt för totalt mer än tio miljoner av LO-medlemmarnas pengar. Det senaste tillskottet om fem miljoner för två heltidsanställda för två år motsvarar tio helårstjänster för fackliga ombudsmän att försöka driva opinon och arbeta för medlemmarna på ett mer handfast sätt ute på arbetsplatserna. LO, får vi förmoda, har noga övervägt detta investeringsbeslut trots att Politism visar en vikande trafik och endast förlustsiffror efter två års drift.

LO:s stöd till Aftonbladets Ledarredaktion samt miljonbeloppen från LO och Kommunal till websatsningen Politism ligger i gamla personband. Anders Lindberg, Aftonbladet, och Tobias Gerdås, LO, är gamla kollegor från Sveavägen 68 där bland annat Gerdås haft en historia alternativa kampanjmetoder. Med denna erfarenhet ingår han numera i civilministerns stab. Om det var de färdigheterna, att sprida pedofilrykten, som fällde avgörandet i Gerdås karriärkliv eller inte är okänt för Ledarsidorna.

Att gå så långt som DN:s Kristina Lindqvist att stämpla Delmon Haffos talspråk som ett uttryck för en Trumpifiering av den svenska debatten är även det att dra för stora växlar. Delmon Haffos talspråk är detsamma som i andra kranskommuner till Stockholm. Sannolikheten att han annars medvetet skulle dra av en oombedd politisk självmordsbomb är helt enkelt för låg. Haffo hade sannolikt inte planerat detta när han åkte till jobbet i morse utan drog av sin politiska självmordsbomb spontant och utgör imorgon, fredag, en siffra i arbetslöshetsstatistiken. Sannolikheten att hans politiska karriär är över bör betecknas som hög och vad Haffo har för framtidsplaner nu är även det okänt, lika okänt som hur framtida arbetsgivare värderar hans verbala talanger.

Salemsvenska, som den som Haffo ger uttryck för, är lika oattraktivt som Rinkebysvenska för att ses som en meriterande läggning inför tjänster på högre nivå. Möjligtvis kan det språkbruket fungera i fritösen på ett oberoende utfordringsställe av hamburgare och pizzor eller i dörren till mindre nogräknade krogar men det vore å andra sidan att oförtjänt nedvärdera dessa arbetsplatser och de som idag arbetar där.

På samma sätt som Anna Kinberg Batra bör få någon slags beröm för sitt resoluta agerande bör Stefan Löfven även han göra upp med de medarbetare som tidigare visat och ibland visar samma omdöme i andra sammanhang som Haffo. En kultur som finns lika mycket inom SSU som på Aftonbladets ledarredaktion och Politism även fast orden är annorlunda. De är i varje fall lika kränkande. Som pedofil, muslimhatare, fascist och nazist. Ett Politism som nyligen fått fem nya fräscha LO och Kommunal—miljoner av medlemmarnas pengar att leka med till och med 2018.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se