Smittade av Trumpofobi

 • Måndag 14 Nov 2016 2016-11-14
E-post 0

Trump-skräcken, eller mer känt som Trumpofobi eller det internationella begreppet Trumpofobia, har drabbat två av Sveriges ledarredaktioner. Aftonbladet respektive Dagens Nyheter. På Dagens Nyheter, som ägs av familjen Bonnier, har den spridit sig så långt som till den ansvarige utgivaren Peter Wolodarski. På Aftonbladet som ägs av mediekoncernen Schibstedt med LO som minoritetsägare har den stannat på lägre nivå, hos den tillförordnade ledarredaktören Anders Lindberg. Den ordinarie, Karin Pettersson, slår an en något mindre alarmistisk ton från Boston i USA under hennes tjänstledighet. Och vad vet vi egentligen? Och vad vet vi inte? Är det ens värt att gissa sig fram?

Anders Lindberg och Peter Wolodarski visar dock alla kliniska symptom på Trumpofobi. Eller Trumpofobia.

En inte helt ointressant utveckling i det svenska debattklimatet. För så sent som för drygt ett  år sedan anklagade såväl Lindberg som Wolodarski de som började oroa sig för systempåverkan i välfärdssystemen för att vara alltför alarmistiska. Alarmisterna fick dessvärre rätt, även om flertalet sannolikt innerst inne önskat att de fått fel. Nu står bägge och skriker ”Alarm” efter det amerikanska presidentvalet, utan att egentligen vare sig samlat ihop fakta, titta på empirin samt göra ett försök att analysera vad som har hänt och vad som med stor sannolikhet kommer att ske fram till den 20:e januari 2017 då Donald Trump svärs in som USA:s 45:e president.

Det som kommer ske fram tills dess är att Donald Trump skall få ihop sitt kabinett, ett kabinett som måste klara av förhören i Senaten. Trump är en av världens rikaste män med nummer 51 på Forbes top 500-lista över världens rikaste. Även om han ärvde en stor förmögenhet så har han omgivit sig av rådgivare som sett till att den kunnat växa till dagens nivå. Sådant klarar inte en komplett galning av. Att Trump skulle avvika från den tidigare linjen, att ha skickliga rådgivare runt sig, skulle avvika alltför mycket från hans tidigare agerande för att vara sannolikt.

Men några saker vet vi med relativ säkerhet: 

 • Republikanernas ordförande, Reince Prisbus, har utsetts till stabschef i Vita huset. Valet  av Prisbus ger Trump en förbindelse till representanthusets talman och Preibus vän Paul Ryan och bidrar till att hålla ihop det republikanska partiet samt ger Trump nödvändig politisk kompetens i absoluta dagliga närhet. Stabschefen deltar i princip i samtliga möten av vikt med presidenten i Vita Huset och håller ihop det politiska maskineriet åt presidenten.
 • EU, och NATO, kommer behöva ta ett större ansvar för sitt eget försvar. Donald Trump kommer, genom att omdisponera amerikanska stridskrafter från Europa till andra områden, att ”provocera fram” en ökning av respektive lands försvarsanslag. Även det svenska och finska.
 • Relationen till Ryssland tinas upp.
 • Gränsen mot Mexico kommer att slutas.
 • USA:s Högsta Domstol kommer präglas av konservativa utnämningar. Dessa domare sitter på livstid om de inte avgår själva. Utnämningarna kommer med andra ord ge effekt även efter det att Trump lämnat Vita Huset i form av prejudicerande domar. Aborträtten, och HBTQ-personers rättigheter, kommer sannolikt gå en mörkare framtid till mötes.
 • Klimatavtalet ser ut att vattnas ur. USA:s representant vid klimatmötet i Marrakesh kommer inte ha några mandat med sig utan effekterna av valet av Trump kommer ta minst ett år innan vi vet något mer specifikt. Då öppnas nya möjligheter för Isabella Lövin, miljöminister i Löfvens regering att hulka i talarstolar.
 • Trump kommer, enligt säkra källor, att göra processen kort med militanta muslimer. Han har, enligt dessa källor, fått nog av IS och andra destabiliserande rörelser i Mellanöstern och Nordafrika. Rörelser som sprider sig in i Mahgrib och genom Muslimska Brödraskapet finns representerat i mer än trettio länder. Brödraskapet har att se fram emot tämligen hårda tag. Fokus kommer ligga initialt på östra Medelhavet och det är inte säkert att USA längre kommer bejaka tvåstatslösningen  i konflikten mellan Israel och Palestina. Hamas tillhör en av de grupperingar som USA inte ser med blida ögon på.
 • Sverige kommer få svårare att få gehör för sin inställning till såväl Palestina som Västsahara än tidigare. Det finns goda skäl att redan nu hålla en lägre profil i dessa frågor. Trump har ledsnat på organisationer som destabiliserar hela regioner varför Sveriges två år i säkerhetsrådet mycket väl kan utvecklas till ett fiasko.
 • Marocko är sannolikt en nyckelspelare i kampen mot IS, Boko Haram och Al Queda med en starkare ställning än idag. Redan dagens ställning är stark inom Obama-administrationen men den kommer sannolikt förbättras avsevärt. Trump är ingen vän av extremister som reser världen runt och mördar folk. Retirerar Trump från Nordafrika bygger denna reträtt på en stärkt samarbetspartner i Marocko som redan idag har visat en effektivitet i att hantera dessa.
 • Sverige kommer dock bibehålla sin premierade roll i relationen till USA då vi tjänar som exportbrygga för spetsteknik till bland annat Saudiarabien, Pakistan och andra länder som ligger i USA:s intressesfär. Länder där det råder exportförbud från USA kan vi vidareexportera till om vi modifierar tekniken något. SAAB Erieye är ett sådant exempel.

Donald Trump, påverkad av lobbyister, kommer dock inte göra något som skulle riskera amerikanskt näringsliv. Och näringslivet, de agerar bara på den finansiella ekonomins villkor. De lever på risk, men avskyr osäkerhet. Detta vet Donald Trump varför vi sannolikt kommer se en väsentligt lugnare Trump än i den amerikanska valrörelsen. Snabba förändringar är inget som finansmarknaderna uppskattar, inte heller ett osäkert politiskt ledarskap. Du kan alltid kalkylera en risk men aldrig en osäkerhet.

Lindberg och Wolodarski ser ut att lida svårt av Trumpofobi. De skriker ”alarm” och visst, det hade sannolikt varit väsentligt bättre med till exempel Jeb Bush eller Bernie Sanders vid makten men nu är det Trump vi har att förhålla oss till. Och Trump är väl förtrogen med skillnaden mellan risk och osäkerhet samt värdet av skickliga rådgivare. Annars hade Trump inte varit Trump. Nummer 51 på Forbes lista över världens rikaste.

Det finns ingen anledning att låta sig smittas av den Trumpofobi som hemsöker Lindberg och Wolodarski i dagsläget. Inga beslut är fattade, inga rådgivare är tillsatta och inga senatsförhör har genomförts med de blivande – fortfarande okända – ministrarna i regeringen Trump. Den dagen vi vet mer, framför allt namnen på hans kabinett, nationelle säkerhetsrådgivare och andra stabsmedlemmar kan vi med viss säkerhet göra en ny, och sannolikt bättre, analys.

Kanske finns det då skäl att låta sig smittas av Lindbergs och Wolodarskis galloperande Trumpofobi. Men definitivt inte nu.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se