Svensk media glider iväg

  • Onsdag 23 Nov 2016 2016-11-23
E-post 0

Dagens Nyheter publicerar en grovt antisemitisk teckning och krönikören Lars Lindström i Expressen kopplar ihop hakkorset med trakasserier av muslimer utan att med ett ord nämna de mer än sex miljoner judar som bokstavligen gick upp i rök under svastikans tecken. Vad är det som händer i svensk media?

Skärmavbildning DN Bard

Skärmavbildning DN Bard

Dagens Nyheter publicerade i helgen en illustration av tecknaren Bard föreställande Donald Trump och Benjamin Netanyahu i en bärstol buren av symboler för deras respektive väljarstöd.

Peter Wolodarski låter meddela att bilden inte är antisemitisk:

”Har fått frågor om gårdagens karikatyr i DN om Israel, Trump och kopplingar till extrema grupper. Vi har genom åren publicerat många teckningar i DN som inte nödvändigtvis sammanfallit med tidningens hållning.  Så ska det givetvis kunna vara.

Problemet med den aktuella teckningen är att den öppnar för andra tolkningar än den avsedda. Av det skälet borde den inte ha publicerats, även om det finns en legitim politisk kritik mot Trump och Netanyahu i botten.

Med anledning av kritiken har Johannes Åman, som är chef för ledarredaktionen, och jag frågat idéhistorikern Henrik Bachner, vars forskning är inriktad på antisemitism, om han uppfattar teckningen som antisemitisk. Han delar vår bedömning att den inte är det.”

Bild från Der Sturmer

Bild från Der Sturmer

Bilden visar en Netanyahu med tydliga fördrivna ansiktsdrag i sällskap med något som bär Trumps karaktäristika liknar några av Der Sturmers gestaltningar av judar samt att han bärs upp av militär och en ortodox jude samt Ku Klux Klan. En signal om att de brinnande korsens tid är inne och implicit pekar på att judar skulle vara en del av den rörelsen.

Att staten Israel i någon form skulle sympatisera med Ku Klux Klan är att ansluta sig till de antisemitiska konspirationsteorier som bottnar i bland annat Sion Vises Protokoll. Judarna och storkapitalet. Benjamin Netanyahu tillsammans med en av världens rikaste, och nu mäktigaste, män.

Läsaren kan sannolikt själv bedöma vad DN och Peter Wolodarski vill ha sagt om Netanyahu och hans väljarbas när vi lägger en bild från Der Sturmer bredvid. Och hur de kom fram till att bilden inte var antisemitisk. Peter Wolodarski har varit tydlig med att Dagens Nyheter skall representera den agendasättande journalistiken.

Det andra exemplet finner vi i Dagens Nyheters systertidning Expressen.

Krönikören Lars Lindström skriver att

”Alla som målar hakkors på kyrkor, moskéer och skolor kanske inte alls har en rasistisk agenda. De kanske tänkte skriva ett plus, men är jättedåliga på att rita”.

Lindström utelämnar i sn krönika, av något skäl, synagogan som symbol och därmed förminskas de sex miljoner judar som gick under i Förintelsen. Den enda religion som betalat svastikans pris kvalar inte in i Lindströms krönika.

Sedan över tre decennier har Sveriges judiska skolor fått leva med hakkors klottrade på väggar och tvingats hyra in vakter. Judarna är den enda religiösa grupp som pliktat med sina  liv under svastikans symbolik för sin övertygelses skull vid sidan av romer och homosexuella. Dessas öde tystas ner av Expressen genom Lars Lindström. Dessa två tidningar visar tillsammans upp något som Europa sett förut i relationen till judar. Lindström borde vara medveten om att Malmös judar i praktiken återigen är på flykt. Inte under hotet från svastikan utan från en mer än 1 400 år gammal antisemitism som vi importerat från Mellanöstern. Expressen tolkar, genom den självutnämnde godhetsaposteln Lars Lindström, nu om vad svastikan står för. Vem den pimärt vill utrota. Minnet av sex miljoner mördade judar finns inte kvar på Expressens redaktion längre. Det minnet bleknar bort, förminskas och suddas nu ut av en godhetsapostel.

Något händer i svensk media. Något glider i samtalet. Något Europa och judar sett förut. Först förvrängningen med nidbilder, därefter, som i Expressens fall, något som bäst kan liknas vid förnekelse men som innehåller drag av förminskning av sex miljoner judars värde. Gömd bakom självutnämnda godhetsapostlars böneutrop. Judarnas onda bråda död i gaskamrarna. I Treblinka. I Sobibor. I Auschwitz. Glömda och gömda bakom godhetsapostlar och påhejade av illustrationer som kan dateras tillbaka till ett mörkt trettiotal.

Något händer i svensk media. Något händer på DN:s och Expressen:s redaktioner. Något Europa sett förut. Europa, och Sverige, är inte en så säker hamn längre om du råkar vara jude eller vän med en jude. Om du inte tror mig, åk då till Malmö och bär en kippa eller annan judisk symbol synligt på stadens gator. Pröva det, gärna ensam och i skymningen.

Det är de krafterna du möter i Malmö som DN och Expressen börjat spela tillsammans med. Något glider i svensk media.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se