Valet i USA förklarat

  • Onsdag 9 Nov 2016 2016-11-09
E-post 0

När detta skrivs är valet i USA långt ifrån färdigt, men som prognoserna ser ut så kan Donald Trump bli USA:s nästa president i skrivande stund. Från uträknad till en mycket möjlig vinnare. Börserna faller samt allt fler analytiker ser ut att byta fot. I flera delstater som visade på en seger för Hillary Clinton pekar allt fler antingen på en seger för Donald Trump eller överraskande jämt.

Det mest iögonfallande är hur svenska ”USA-experter” som tidigare pekat ut en jordskredsseger för Hillary Clinton nu tystnar. Dessa experter är ofta kunniga i teorin om den amerikanska väljarkåren och mycket kunniga när det kommer till konstitutionen. Det har dock visat sig att de kan mindre om den amerikanska mentaliteten. Hur dessa nu kommer mumla fram bortförklaringar kommer bli rätt talande för värdet av deras råd och analyser. Bara tidningen Aftonbladet skickade över åtta medarbetare till det amerikanska valet som fram tills inatt halleluja-rapporterade om vad de ville ha för valutgång. Inte det som ser ut att ske.

Ezra Klein, är en liberal amerikansk bloggare och liberal kolumnist som tidigare skrivit för Bloomberg News och Washington Post citerar Benjamin Franklin i en kolumn på VOX daterad den sjunde november inför valet som sannolikt sätter fingret på det vi ser idag. På väg ut från Philadelphias ”Independence Hall” efter att ha signerat USA:s konstitution fick Franklin frågan om USA skapat en monarki eller en republik. Franklins svar finns det all anledning att reflektera över. Inte bara i perspektivet av amerikansk inrikespolitik utan även i en europeisk kontext:

”En republik. Om ni kan behålla den”.

Amerikaner gillar underdogs. Amerikaner gillar kanske inte auktoriteter men de gillar samhällen som styrs med fast hand. Amerikaner har kommit att visa ett större politikerförakt över åren än vad svensk media och svenska mer eller mindre självutnämnda experter har förmått rapportera. Barak Obamas seger i primärvalen över Hillary Clinton borde givit dessa experter en tankeställare. Obama upplevdes inte som en politiker på samma sätt som Hillary Clinton. Jag själv bodde i USA när Ronald Reagan vann valet 1980. Även fast Reagan tillbringat en lång tid i politiken efter ett liv som B-skådespelare och affärsman uppfattades han inte som en politiker. Han uppfattades inte som en del av ett genomkorrumperat Washington.

Washington upplevs, inte utan fog, som korrupt av makt. George W Bush upplevdes, trots att hans far George Bush var politiker, inte som sådan utan i första hand affärsman. Men republikanerna var inte redo för en tredje Bush vid makten. Eller ville inte skapa en ny politisk dynasti med Jeb Bush. På samma sätt som Kennedys vars makt nu måste anses vara vid vägs ände i Washington har väljarna sagt sitt om klanen Bush. Och Clintons är långt ifrån så populära i USA som svensk media vill ge sken av.

Trump är, trots sin privata förmögenhet, en sinnebild av vad många amerikanska väljare är eller drömmer om att vara. En oborstad version av Ronald Reagan. Med en konservativ syn på kvinnor och en underdog. Med ett oborstat språk och inte sällan ett drastiskt sätt att lösa problem på. Med samma uttalade vilja att krympa den federala administrationen som Reagan. Att städa ut ett korrumperat Washington. Där Clintons blivit en symbol för såväl finansiell som politisk korruption. Något som spridit sig och i USA pratar man för första gången om ”shy voters”. Väljare som i opinionsundersökningar inte vill svara eller svarar på det som är politiskt korrekt men röstar annorlunda.

I Europa ser vi samma tendens, inte minst i Skandinavien. Outsiders vinner mark och folkomröstningar går inte den väg som experter och politiker önskar. Det blev en Brexit – mot alla odds och experters tvärsäkra utsagor. Le Pen skördar framgång efter framgång. Victor Orban har blivit demokratiskt vald och är i full färd att införa en demokratiskt förankrad konstitutionell diktatur. Geert Wilders Frihetspartiet (PVV) Dansk Folkeparti, Sannfinländare och Fremskrittspartiet i Norge är alla exempel på detta. Underdogs som det var politiskt inkorrekt att sympatisera öppet med sitter nu i regeringar eller utgör en stark opposition som i Wilders fall. Dessa upplevs inte lika mycket som en del av makten och korruptionen.

Precis som Sverigedemokraterna i Sverige. De uppfattas inte heller som en del av ett korrumperat politiskt etablissemang även fast maktspelet internt ofta spelas inför öppen ridå. Vi delar även föraktet för media med USA:s väljarkår. Myterna – sanna eller osanna – om att medierna har en agenda och ”mörkar” fakta. Att baksidan på många politikområden inte redovisas konsekvensneutral för läsarna. Det som lärs ut på många journalistutbildningar och kanske framför allt medieträningen på SSU:s kursgård Bommersvik är den relativa “berättelsen” viktigare än verkligheten.

När Ledarsidorna rapporterade om att Stockholm inte skulle kunna klara av sin del av kommunplaceringarna blev det inte en nyhet i riksmedia förrän några dagar senare, närmast som en parentes. När huvudstaden, och en av Sveriges absolut tillväxtvänliga regioner med ett rödgrönt styre inte klarar av de åtaganden som partikamraterna i Rosenbad beslutat om. Att inte de klarar av målen blev inte en nyhet. Bara för att en oberoende ”bloggare” skrev om det först eller var först med att beskriva det i detalj. Ett konstaterande av en verklighet som inte passade in i bilden. Eller var det prestige? Att en heltidsanställd redaktion inte klarade av vad en enskild “bloggare” gjorde på sin fritid. Detta förstärker mediaföraktet. Och politikerföraktet.

Oavsett valutgång, och oavsett vad vi har för preferenser i valet av USA:s nästa president, finns det en hel del för såväl politiker och media att lära. Snart kan den verklighet som vi ser i USA vara vår.

Resten får ni, kanske framför allt publicister, ”publishers”, ansvariga utgivare, verklighetsfrånvända ledarredaktörer, postmoderna journalister, politiker av olika karaktär, ärlighet och nivå, tänka ut själva. Vad ni vill skapa. Hitintills har allt ni gjort baktänt. I likhet med vad som sker i USA och övriga Europa.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se