Var går gränsen för en regeringstjänsteman?

  • Fredag 18 Nov 2016 2016-11-18
E-post 0

Tobias Lundin Gerdås, politisk tjänsteman i Regeringskansliet, kontaktade mig under natten med anledning av gårdagens artikel om den nu sparkade moderaten. Gerdås påstod i sitt mail till mig via Facebook att jag publicerade lögner om hans historia.

Under valrörelsen 2006 var Gerdås distriktsombudsman för SSU. Gerdås drev under denna valrörelse en blogg med en lista på moderater som begått olika brott. En del redovisades med namn och bild, bland annat en kommunpolitiker som har en skuld till kronofogden. Enligt PUL, personuppgiftslagen, får bara myndigheter behandla uppgifter om brott men en dom i Högsta Domstolen medger att om det finns ett allmänintresse så kan det publiceras av andra.

På bloggen ”Rättvis och balanserad” publicerade Gerdås även en bild på Fredrik Reinfeldt med bildtexten ”Rösta på din pedofil”.  Gerdås avbröt intervjun med Dagens Nyheter sedan han bett om ursäkt för publiceringen inför DN som avslöjade detta med angivande dålig batterikapacitet.

Edit 08:10

Efter en mailkonversation med Gerdås, där han låter meddela att han anser att såväl Dagens Nyheter som Expressen spred lögner i samband med avslöjandet menar Gerdås i en annan intervju att han inte hade kontroll över vilka som var behöriga till bloggen “Rättvis och balanserad” som ansvarig. Detta fenomen är en tämligen vanlig förklaring när ord står mot ord inom politiken i allmänhet.

Politiker i allmänhet tycks lida av en kronisk svårighet att hålla rätt på behörigheter och lösenord varför tjänster som säkerhetschefer bör vara uteslutna för alla med ett politiskt engagemang.

Slut edit

Det som är anmärkningsvärt i nattens meddelande till mig är att Gerdås dels förnekar den delen av sin historia, men kanske framför allt i egenskap av regeringstjänsteman nu agerar i detta. Meddelandet till mig är explicit, han önskar att Ledarsidorna raderar ”lögnerna”. Lögner som i sådana fall publicerats även på Expressen och Dagens Nyheter respektive hemsidor. Regeringen har en historia med den naturlige samarbetspartnern Miljöpartiet, att ställa krav på olika redaktioner. Krav riktade mot SVT nyhetsredaktion är ett tidigare exempel på detta. Gerdås uppmaning till Ledarsidorna kan rimligen inte uppfattas annat som ett krav från en regeringsföreträdare att stryka ett streck över tidigare publicerat material.

Civilminister Ardalan Shekarabi, S, har ett ansvar för sin personals beteende. Ytterst ligger ansvaret på statsministern. Huruvida Shekarabi är informerad av Gerdås i egenskap av att vara regeringstjänsteman försök att uppmana en journalist, med av Unionen utfärdad presslegitimation, att radera artiklar eller delar av artiklar baserade på tidigare publicerat material är okänt men inte utan intresse.

Det, samt med vilket lagstöd och inom vilket regelverk som Gerdås, som regeringstjänsteman, agerar torde vara intressant vartefter debatten utvecklas. Var gränsen går.

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se