Folkmordet på kristna fortsätter i det tysta

  • Måndag 12 Dec 2016 2016-12-12
E-post 0

Minst 25 människor har dött och 35 skadats i en explosion vid en koptisk-ortodox katedral i Kairo under söndagsmorgonen. Det är den andra explosionen i landet på en vecka. Explosionen inträffade tidigt under söndagsmorgonen vid den koptisk-ortodoxa Markuskatedralen i Egyptens huvudstad Kairo. Aftonbladet, och fler medier, kommenterar detta enligt följande:

Minst 25 personer har dödats och 35 skadats uppger statlig egyptisk tv. De koptisk-ortodoxa kristna utgör cirka tio procent av Egyptens befolkning och har ofta förföljts och diskriminerats, inte minst under den tidigare diktatorn Hosni Mubaraks styre. Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för explosionen, som är den andra i landet på en vecka. I fredags dödades sex polismän när två vägbomber detonerade i och strax utanför Kairo. Enligt myndigheterna ska de explosionerna ha utförts av en grupp som misstänks ha kopplingar till Muslimska brödraskapet.

Ett tecken på hur illa det är ställt med den journalistiska kompetensen att täcka det som sker i Levanten och Mellanöstern i svensk media är Aftonbladet ett bra exempel på. Aftonbladet tar upp att kopterna led svårt under den tidigare sekulära diktatorn Mubarak vilket i och för sig är sant. Men nämner inte med ett ord vad kopterna utsattes för under den förste valde presidenten i Egypten efter den arabiska våren, Mohammed Mursi.

Mursi företrädde Fred- och rättvisepartiet – Muslimska Brödraskapets politiska gren. Det parti där den miljöpartistiske kommunpolitikern i Solna, Mohammad Temsamani, som gjorde sin praktik inom ramen för sina studier på Stockholms universitet i Kairo under förre presidenten Mohammad Mursis valkampanj 2012. Även om kopter led svårt under Mubarak är det ingenting mot vad de genom åren fått utstå från Muslimska Brödraskapet som uppmanar sina medlemmar till förföljelse.

Kopterna är bland Mellanösterns äldsta kristna. Det som skiljer ut dem från andra kristna minoriteter är att de genom århundradena accepterat att leva som underordnad minoritet under en annan religiös majoritets styre. Kopterna ser sig själva som egyptier i första hand, kristna i andra hand. Detta till skillnad från Syrisk-ortodoxa, Kaldéer och Maroniter som, med viss rätt, pekar på att endast en sekulär statsbildning kan garantera trosfriheten. Egyptens konstitution, trots den generella uppfattningen om motsatsen, är inte sekulär.

Photograph: X-ray from a hospital in the eastern Mediterranean. The boy was only seven years old when representatives of the Muslim Brotherhood attacked him.

Photograph: X-ray from a hospital in the eastern Mediterranean. The boy was only seven years old when representatives of the Muslim Brotherhood attacked him.

I dess andra paragraf stadgas att den egyptiska konstitutionen vilar på Koranen som rättslig källa. Ett av de tydligaste spåren från Muslimska Brödraskapets tid vid makten som ger en viss legitimitet att agera mot ”infidels”, eller otrogna. Till höger kan du se röntgenbilderna på en koptisk ung konvertit som fått erfara hur Muslimska Brödraskapet honorerar muslimer som konverterat till kristendomen. Något som vi inte hört ärkebiskop eller regering hosta ett ord om. Jag har träffat både pojken och hans far i verkligheten. De lever gömda någonstans i Levanten efter sin flykt från Egypten.

Dessa har flyktingstatus enligt UNHCR men sitter fast, gömda, i regionen då bland annat Sverige nekar dessa inresevisum. Med en tyst ärkebiskop stående bredvid. Som i övrigt passivt betraktat det som skett och sker under lång tid.

Det är i detta perspektiv vi skall se den svenske ärkebiskopens platta kondoleanser. Antje Jackelen levererade efter attentatet och orsakerna till att hon bara ger sitt stöd till kopterna, inte kritiserar den egyptiska konstitutionen med sin bas i Koranen som legitimerar dåd som det vi sett i Egypten.

Ärkebiskopens kansli kritiserar även hemmavid bärandet av korset som synlig symbol i form av kritiken mot ”Mitt kors” samtidigt som kopter får korset intatuerat på fotleden i späd ålder. Från början en symbolhandling påtvingad av en muslimsk majoritet för snabb identifiering men numera en tradition i koptiska kretsar.

Attentatet mot kopternas katedral är bara ett av flera tecken på förföljelsen av kristna i Mellanöstern. De religiösa ledare som Ledarsidorna samtalat med under resorna under våren, och nu senast under vintern, 2016 är alla eniga om att det pågår ett långsamt folkmord på de kristna i Mellanöstern medan Sverige ser på under tystnad och platta kondoleanser.

De kristna behöver, för att överleva, politiskt och kyrkligt stöd för att hävda sina rättigheter att praktisera sin religion. De kristna förenas i att de ser staten som beskyddare medan en stat, och ett medborgarskap, mer är en administrativ konstruktion för radikala krafyer, främst extrema sunnimuslimer. Shiamuslimer ligger generellt närmare den kristna positionen. Men, för radikaliserade sunnimuslimer står den religiösa tillhörigheten över alla stater och sekulära lagstiftningar. Det som sker i Egypten är en naturlig konsekvens av den egyptiska konstitutionen samt ett allt mer radikalt Ikhwan Islamya, Muslimska Brödraskapet. Ett brödraskap som såväl kulturministern samt ärkebiskopen har nära band med genom ombud och som sällan eller aldrig kritiseras. Miljöpartiet har, utöver den tidigare bostadsministern Mehmet Kaplan, medlemmar som står denna idétradition nära.

Ärkebiskopens platta kondoleanser, utan kritik mot den lagstiftning som gör detta möjligt, är även de en naturlig del i detta. Hon kommer inte rimligen  ta den strid som krävs med sin långa historia att se genom fingrarna på hur kristna minoriteter behandlas i Mellanöstern, inte heller kan vi förvänta oss några kraftigare reaktioner från den politiska nivån – allra minst regeringen – som aktivt blundar för det folkmord på kristna som pågått och pågår i Levanten.

Under 2017 är det kyrkoval. Frågan är om Svenska Kyrkan kommer börja engagera sig i detta folkmord eller inte. Signalerna från ärkebiskopen under hennes ämbetsperiod är tydliga på att vi kan förvänta oss fortsatt passivitet.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se