Ledarsidorna.se önskar Gott Slut och Gott Nytt

  • Lördag 31 Dec 2016 2016-12-31
E-post 0

På årets sista dag finns det inledningsvis goda skäl att göra någon form av retroperspektiv betraktelse av 2016 samt göra ett försök till bedömning av hur 2017 kommer att te sig.

För Ledarsidorna.se del har 2016 inneburit att vi, inte längre jag, gått från att vara en ”blogg” till ett nätmagasin. Den publicistiska idén har utvecklats, redaktionen breddats och vi har börjat forma något som liknar en permanent redaktion. Vi har börjat ta stegen mot video-formatet tillsammans med Frank Alba AB där Peter Andersson, med bakgrund på bland annat Strix, EFN-TV och Sveriges Radio varit en viktig komponent. Vidare har vi utvecklat perspektivformatet, med fördjupande artiklar, tillsammans.

Våra respektive bevakningsområden har börjat formas och det är i detta sammanhang jag sörjer att Kjell Albin Abrahamson lämnade oss så abrupt. Inte bara som nyfunnen vän sent i livet. Tanken var att han skulle ansvarat för bevakningen av Östeuropa och Ryssland och som jag ser det så finns det ingen tillräckligt kunnig och erfaren för att fylla detta hål. Sorgen han lämnade bakom sig kommer med tiden blekna men det finns ingen som idag kan fylla den funktion han var tänkt att fylla på Ledarsidorna.se. Kombinationen som vi söker skall vara lika mycket kunskap, kompetens som integritet och mod. Denna typ av journalister är sällsynta idag.

Chris Forsne och jag kommer, i möjligaste mån, försöka tillsamman fylla något litet av det hål som Kjell Albin Abrahamson lämnade efter sig. Vi kommer även på alla sätt försöka vara behjälpliga familjen Abrahamson i lanseringen av hans sista bok, hans paradverk om Polen – hans andra hemland.

Inför 2017 ser det i korta ordalag ljust ut ändå.

  • Peter Andersson kommer fokusera vid ekonominyheter på olika nivåer samtidigt som kompetensen kring granskningen av den kommunala ekonomin kommer byggas ut.
  • Ann Heberlein kommer fortsätta med sina ämnen i de friktionsytor som uppstår i dels målkonflikter men även mellan kulturer och människor. Etik, moral och värderingar.
  • Chris Forsnes europaperspektiv kommer att byggas ut. 2017 innebär inte bara att USA får en ny president. Frankrike, en av motorerna i den europeiska gemenskapen går till presidentval samtidigt som även Tyskland går till Förbundsdagsval. Hur Brexit utvecklas kommer även det sätta sin prägel på hennes bevakningsområde.
  • Helene Bergmans fortsatta arbete med att granska gender- och feministområdet kritiskt kommer även det få en fortsättning.
  • Jag själv kommer fortsätta med såväl migrationsfrågorna, överrullningseffekterna på kommunerna, bevakningen av Advokatsamfundets Hilda och Ruben men kanske framför allt fortsätta bevakningen av MENA. Den region där friktionsytan mellan politik och religion blivit som tydligast. Så tydlig att ett tredje, men lågintensivt, världskrig brutit ut.
  • Videoformatet kommer vidareutvecklas och vem vet, kanske kommer ledarsidorna.se genomföra en helt egen dag, på sitt eget sätt, under Almedalsveckan. Ni som är månadsdonatorer kommer bli de första att veta i sådana fall.
  • På Perspektiv-sidorna kommer vi lansera ett ytterligare antal analytiker, dagens fördjupningstexter är bara en början för att få bredd och djup i debatten. Endast en bildad väljarkår kan klara av att ta svåra beslut i en mörk tid. Vår gemensamma övertygelse på redaktionen är att väljarkåren både vill bli och klarar av att bildas.
  • Notisfunktionen kommer byggas ut för att kunna reagera snabbare på dagsaktuella händelser samtidigt som vi skapar en funktion för en annorlunda bevakning av den debatt som inte syns i övriga mediekanaler. Denna funktion lanseras preliminärt i februari.

Allt detta är skapat inte av mig utan av er läsare. Även om ledarsidorna.se har lång resa kvar så är det ni läsare som gör varje dag värt investeringen. Interaktionen och mottagandet motiverar oss alla till att ta ett steg till för en normaliserad och folkbildande debatt. 

Innan jag avslutar måste jag dock passa på att ta upp hur kultur- och ledarsidorna i de olika tidningarna utvecklats. Dagens Nyheter, under Peter Wolodarskis ledning och Björn Wimans exekverande är ett tydligt exempel på hur den formen av sidor kommit till att utvecklas. På Dagens Nyheter har detta format även nått nyhetssidorna i viss mån med bland annat Björn af Kleens gestaltning av Östermalmsborna som mer eller mindre halvnazister. Populism och faktaresistens med tveksam faktabas har kommit att bli en del av Dagens Nyheters varumärke.

Björn Wiman menar att

Populismen har aldrig varit en långsiktigt lyckosam strategi – dess misslyckande ligger i korten. De karismatiska ledarna gapar och skriker men lyckas aldrig leverera en hållbar utveckling till de många missnöjda som har satt sitt hopp till dem.

Ytterligare en sak ska man minnas när man tar del av de dystra spådomarna inför det nya året. Det var de yngre generationerna som röstade mot både Brexit och Donald Trump. Unga människor i dag är uppvuxna med globaliseringens rörlighet i blodomloppet, de kommer intuitivt att styra huvudfåran i rätt riktning. Frågan är inte om utan när världen kommer att vända tillbaka mot öppenhet och tolerans – och hur mycket stryk den tål att ta under tiden.

Wiman sammanfattar, utan att förstå det själv, hur fel Bonnierägda Dagens Nyheter har hamnat. Den linje de drivit, inte utan faktaresistenta inslag, har inte hållit. Gång på gång blir postmoderna profetior omintetgjorda och vad Wiman inte talar om är något mycket allvarligare. Upp till var fjärde ung väljare ser inte demokratin som en framtid enligt World Value Survey. Detta får genomslag på bland annat Internet där, enligt Alexa som rankas som en av världens mest precisa mätinstrument för internettrafik, Nordiska Motståndsrörelsens hemsida driver fem gånger så mycket trafik som det av LO finansierade Politism. För varje gång en postmodern utsaga eller beskrivning avslöjas som osann, för varje gång växer Nordfront och andra extremyttringar.

Bonnier, Schibsted, LO samt andra tidningsutgivares eller finansiärers utveckling till att ligga kvar i en relativistisk berättelse spelar fel krafter i händerna. Just de krafter de säger sig vara emot. Anders Lindberg, Aftonbladet, försäkrade mig 2009 att han visste exakt vad han gjorde när han ägnade all kraft åt att just brunkletningen av alla som vågade ifrågasätta migrationspolitiken skulle ta död på Sverigedemokraterna. Att denna strategi var den enda riktiga och att historien skulle ge honom rätt (han använde sig av exakt de orden när vi stod i entrén till Aula Magna). Idag, drygt sju år senare vet vi hur rätt han fick. Exakt hur rätt Aftonbladets tf ledarredaktör fick till LO och Schibsteds förnöjsamhet får vi anta.

Med dessa ord önskar jag er Gott slut och Gott nytt. Aldrig har den faktabaserade verklighetsbeskrivningen och den konsekvensneutrala nyhetsåtergivningen varit viktigare. Aldrig har folkbildning varit mer angeläget.

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se