Nyanserna i en påstådd moralisk kollaps

  • Torsdag 15 Dec 2016 2016-12-15
E-post 0

”Vi uppmanar regeringen att ge barn och unga rätt till trygghet och framtidstro.” Så skriver kyrkoledare för Sveriges största samfund som i dag går ut tillsammans med Sveriges Kristna Råd i ett upprop för en ”human migrationspolitik”. rapporterar SVT Nyheter

– Barn och ungdomar ska ha rätt till trygghet och framtidstro, de som beviljas asyl ska också få rätt till familjeåterförening och att man minskar eller tar bort de byråkratiska förhindren som finns för familjeåterförening, säger Ärkebiskopen Antje Jackelén till SVT Nyheter.

– Vi är inte politiska, vi är kristna, vi gör detta utifrån den kristna övertygelsen,

säger Ärkebiskopen Antje Jackelén till SVT Nyheter. Samtidigt tar vi del av Magda Gads dagbok i Expressen. En lika skakande som blodig berättelse.

”IS skjuter också in med handeldvapen, kulsprutor och granater mot barnfamiljer. Vissa barn som bor här i striderna är så små att de måste dras i vagn eller bäras.”

Migrationsverkets statistik förstärker bilden av humanitär och moralisk katastrof. Under 2015 sökte 48 245 från Syrien asyl i Sverige. 33 433 var i åldern 20-59 år. Av totalt 51 338 från Syrien var 32 994 män och 18 344 kvinnor enligt SCB.  Det är främst männen som flyr, de lägger benen på ryggen. Kvinnor och barn lämnas kvar för att stanna i det blodbad som Magda Gad beskriver. Ärkebiskopen gråter. Inte för de som blev kvar. Hon gråter för de män som kommit hit. En del av dem desertörer som övergivit både land och familj.

annons-migrationDagens flyktingsituation skiljer sig i grunden från de flyktingströmmar vi sett genom århundraden. Bilder från första respektive andra världskriget samt även senare krig som Vietnamkriget visar på flyktingströmmar som består av gamla, kvinnor och barn. Som drar fram längs vägarna med sitt bagage i väskor eller handdragna kärror.

Dagens flyktingströmmar består främst av män i stridsför ålder. Inte av de 70 000 som ärkebiskopen hänvisar till som barn. Statistiken är övertydlig i praktiken i hela Europa men även i Levanten. I Libanon finns 400 000 stridsvana syriska desertörer, en del av dem inbäddade jihadister.

I Sverige är antalet okänt i den officiella statistiken. Män som övergav sitt land och sina familjer som tar tåget till Hyllie station. Stiger av och förväntar sig att familjen kommer efter enligt annonser i internationell press. På bilden ovan kan du se en advokatfirma som har kontor i bland annat Karachi för att kunna bistå dessa män. Inte sällan ligger ekonomiska motiv bakom att sända iväg barn. Erbjudandet är inte skydd, det är ekonomi.

Dessa män, bland annat de unga män som ärkebiskopen hänvisar till i åldrarna 18-20 år, övergav sitt land och sina familjer när landet och framför allt familjerna behövde dem som mest. För skydd. För att ta strid för deras säkerhet. Hur gamla alla dessa barn är i övrigt är det ingen som riktigt vet. Sverige har i det längsta vägrat ålderskontroller, i Norge är antalet bekräftade barn ungefär en tredjedel av vad de som uppger sig vara barn vid ankomst är i jämförelse med Sverige. Det enda dessa män tar med sig är olösta konflikter mellan olika muslimska och kristna grupper. Samt den kultur de kommer ifrån i synen på kvinnans och kristnas ställning. Om det vittnar rapporterna från olika asylboenden.

Ärkebiskopen gråter för männens skull. Män som i många andra länder skulle förväntas ha slagits för sitt land, sin heder och sin familj. Kvinnorna, de äldre och barnen blev medvetet lämnade efter, vadandes i ruinerna i färskt blod. Övergivna av männen.

En moralisk kollaps. Hur stor den är finns det all anledning att fundera över, även om detta är en av de svårare frågorna att ventilera så finns det nyanser även i ärkebiskopens vädjan om en humanitär migrationspolitik. I det enkla budskapet som kyrkliga ledare presenterar i form av det öppna brevet finns även andra moraliska överväganden gömda. Som är betydligt svårare att ta ställning till. Som hur vi möter asylsökande med i grunden ekonomiska motiv och var den moraliska kollapsen består i. Och hur vi möter desertörer.

 

 

Redaktörens kommentar

Att, som jag och Björn Markusson, under förra veckan åkte ner till Mörkrets hjärta finansieras till del av inkomna donationer men i största omfattning av egna medel. Alla donationer för att vidareutveckla verksamheter men även att få förutsättningar att belysa dessa svåra ställningstaganden mottages med största tacksamhet. Det är på plats, som Gad och andra, vi kan få de dimensioner och perspektiv som saknas i debatten i övrigt. Inte hemma hos kända komiker eller på ärkebiskopens kontor.

Som min far sade, krigsbarnet, att detta är en av vår tids svåraste moraliska frågor som inte kan eller bör förenklas på det sätt som ärkebiskopen och kanske framför allt folkkära operasångerskor, komiker, identitetsvänstern samt Miljöpartiet gör. Att gå till botten, om vi når dit, kommer ta tid och kräva omfattande uppoffringar. Men vi på redaktionen drivs av övertygelsen att väljarna klarar av att fatta svåra beslut på ett korrekt och folkbildande underlag.

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se