USA skapar onödig osäkerhet och instabilitet

  • Torsdag 29 Dec 2016 2016-12-29
E-post 0

USA:s avgående utrikesminister John Kerry sa i ett tal i dag att en tvåstatslösning i konflikten mellan israeler och palestinier är i allvarlig fara. De ökande israeliska bosättningarna på ockuperat område saboterar möjligheten till fred, enligt utrikesministern. Detta är bara ett exempel på hur Obama-administrationen medvetet försvårar för Donald Trump att tillträda som president.

– Till slut kunde vi inte försvara de mest extrema bosättarna när de försöker förstöra en tvåstatslösning, sa John Kerry som talade i mer än en timme och försvarade att USA släppt igenom en resolution i FN om att bosättningarna strider mot internationell lag och måste upphöra.

Det finns en annan sida av myntet. PA, eller den ”the Palestinian Authority” som bland annat Sverige erkänt som stat och som inte själva lyckats definiera sina egna gränser producerar bland annat en rad med barnprogram som talar om allt utom försoningens språk. Tvärtom är de fyllda med hat och en vilja att radera ut Israel från kartan. Palestinska barn växer upp marinerade i hat varför en tvåstatslösning i konflikten aldrig varit så avlägsen som nu.

Samtidigt agerar såväl Barack Obama som Donald Trump långt ifrån rationellt inför växlingen i Vita Huset som äger rum om drygt tre veckor. Stopp för oljeborrning, strukna register, en fredsplan för Israel– Palestina-konflikten och nya sanktioner mot Ryssland. Obamas regering agerar i elfte timmen – och lägger ut flera krokben för Donald Trump innan maktskiftet. På onsdagen lanserade den amerikanske utrikesministern John Kerry en ny fredsplan där han slog fast att en lösning med två skilda stater är den enda lösningen. Donald Trump står däremot tydligt bakom Israel i frågan.

Skälen bakom kanske framför allt Obamas agerande är inte klarlagda utan får bli föremål för spekulationer. Däremot kommer framför allt Obamas agerande ta onödig tid för nästa administration att riva upp vilket i sig kommer skapa onödig instabilitet. Enklast kommer Trump ha att riva upp Kerrys fredsplan och gör Trump allvar av sina inviter till Rysslands Vladimir Putin så kommer USA sannolikt ansluta sig till den rysk-turkiska överenskommelsen för fred i Syrien. 

Det finns ingenting att glädjas åt i Obamas obstruktioner eller Trumps förtida övertagande av Vita Huset. USA kan bara ha en president åt gången men att Obama, som har stora delar av Clintons gamla rådgivare runt omkring sig, agerar så öppet för att skapa instabilitet måste ses som allvarligt. Obamas agerande präglas av prestige och nonchalans vilket styrker den bild som högt uppsatta företrädare för olika miliser, religiösa samfund och stater i MENA-regionen vittnat om inför Ledarsidorna.se.

Det Obama kan gå till historien som är att han skapade mer osäkerhet än någon tidigare president under sina sista dagar än någon av hans företrädare lyckades göra under en mandatperiod.

Världen går in i en ny fas. Onekligen. Långt före den tidpunkt som många trodde skulle bli startdatum. Denna fas inleds med en avgående president som gör allt som står i hans makt för att skapa instabilitet. Hur lämpligt detta är oavsett vad vi tycker om parterna, och hur vuxet, kan vi ha synpunkter på. Men speciellt bra kan nog ingen påstå att detta agerande är. 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se