Ärlig och uppriktig diplomati

  • Måndag 9 Jan 2017 2017-01-09
E-post 0

Spänningen och nervositeten stiger nu i Israel inför det amerikanska presidentskiftet. Många har varnat för en ny våldsvåg, en ny intifada om USA flyttar sin ambassad till Jerusalem, som man utlovat.  Varningar kommer också från andra håll som grannlandet Jordanien, där en minister menar att ambassadflytten skulle vara en gåva till extremisterna. De menar att det riskerar att skapa våldsamma reaktioner.

Samtidigt körde en lastbil in i en folkmassa och föraren försökte köra på fotgängare. Minst fyra har dödats och minst 15 skadats, uppger Jerusalem Post. Föraren till lastbilen sköts till döds. Gärningsmannen är enligt polisen en palestinier från östra Jerusalem, rapporterar Reuters.

– Det är en terroristattack, säger en talesperson från polisen till israelisk radio kort efter händelsen. Polisen sa senare att man misstänker ett terrormotiv.

Skärmavbildning av utrikesministerns Twittterflöde.

Den svenska reaktionen dröjde men inskränkte sig till att Margot Wallström konstaterande att 2017 inte inleddes bra och att hennes tankar var hos offren och dess familjer.

Det som är häpnadsväckande är att hon aldrig fördömde terrordådet. Ett konstaterade att det det hade hänt, några hade dött vilket var tragiskt och inte mer än så.

Inget fördömande av terror riktade mot israeler eller judar. Signalen som skickas regeringens officiella kommentar till Israels regering, i denna svåra stund, är att Sveriges regering är i grunden djupt antisemitisk och antiisraelisk. Så fungerar diplomati. Orden “condemn terrorism” är underskattade när sådant här har inträffat. Speciellt i relationen till Israel. Speciellt om man sitter som ordförande i FN:s Säkerhetsråd.

Nej. 2017 började inte bra för svensk utrikespolitik. 2017 började ännu sämre inför våra två år i säkerhetsrådet. Att Margot Wallström är mycket illa sedd i Tel Aviv och Jerusalem är ingen nyhet och hon förbättrade inte oddsen för detta med sitt känslokalla, och på diplomatiskt språk direkt oförskämda, uppträdande. Sveriges ambition, enligt utrikesministern själv, är att skapa bättre stämning i rådet och så börjar hon med att stampa på, och vrida om kniven i, ett land som utsatt för ett bestialiskt terrordåd. Som ett för regeringen naturligt led i den feministiska utrikespolitiken.

I likhet med hur vi ser hur LO och Schibsted, genom Aftonbladet, för en politisk retorik som skapar oro och instabilitet i Nordafrikas enda stabila land Marocko så ökar nu regeringen, genom utrikesministern, spänningarna ytterligare i östra Medelhavet. Ordet ”condemn”, att fördöma terrordåd, finns inte i regeringens diplomatiska vokabulär i denna konflikthärd.

Men kanske är det just detta som regeringen är ute efter under sin tid i säkerhetsrådet. Att låta förolämpningarna, våldet och dödandet slå ut i all sin prakt i den region som ett lågintensivt tredje världskrig redan pågår. Att skapa och förstärka bilden av Stefan Löfven som renodlad antisemit. Antisemitismen i socialdemokratin är tydlig genom sidoorganisationen Tro och Solidaritet. Adrian Kaba, styrelsemedlem i denna organisation spred aktivt antisemitiska vandringssägner tidigare. Om så är fallet är Regeringens och UD:s officiella markering, kommunicerad av utrikesministern, en mycket bra början. Vi får förutsätta att det känslokalla och odiplomatiska officiella uttalandet var väl genomtänkt.

I sådana fall har utrikesministern utfört ett gott arbete för Sverige och svenska intressen i samband med terrordådet riktat mot israeliska medborgare och givit Sverige en gräddfil till USA:s president och Ovala Rummet för förtroliga samtal med den uttalat Israel-vänlige presidenten Donald Trump. Dessa förtroliga samtal kan dock bli mindre angenäma för mottagaren och Sveriges tillgång till amerikansk spetsteknik, den som ligger till grund för exportframgångar som JAS 39 Gripen och Erieye.

Eller så är regeringen helt ointresserad av informationsutbyte kring terrorism. En terrorism regeringen inte förmår, eller är speciellt intresserade av, att fördöma officiellt. Lika ointresserad som LO och Schibstedt är av den terror som Boko Haram och AQiM står för, och blommar ut, i västra Medelhavsområdet genom Polisario.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se