Bonnierkoncernens nya publicistiska linje skrämmer

  • Torsdag 5 Jan 2017 2017-01-05
E-post 0

Expressen Kultur publicerade idag en hyllningsartikel till Muslimska Brödraskapets ära författad av medarbetaren Per Wirtén. Då Expressen inte gjort några som helst friskrivningar om ansvaret för artikeln faller innehållet på den ansvarige utgivare Thomas Mattson och skall därmed rimligen tolkas som Expressens officiella linje. Att Muslimska Brödraskapet är nyckeln till fred och försoning i Mellanöstern och att dessa är alltigenom goda människor. Det ser inte bättre ut än att Bonnierkoncernen nu en gång för alla bytt sin traditionellt neutrala eller Israel-vänliga linje och anammat en mer eller mindre uttalat antisemitisk sådan.

Magnus Norell har beskrivit Muslimska Brödraskapet tidigare på Ledarsidorna men det finns en annan artikel, författad vid det Egyptisk-Israeliska institutet för strategiska studier, BESA Center, som drivs av Israel och Egypten gemensamt. Rapporten, från 2013 och delvis skriven under den period Brödraskapets president Mursi var vid makten innehåller detaljerad information om Muslimska Brödraskapet.

Rapporten belyser med viss effektivitet hur antisemitismen och våldet mot konvertiter, muslimer som konverterat till kristendomen, ökade samt att Israel och USA utmålades som ett hot mot mänskligheten. Det är ingen hemlighet att Muslimska Brödraskapet och dess väpnade palestinska gren önskar radera ut Israel och alla judar från jordens yta. Även detta framgår dels av rapporten, dels i Hamas egna stadgar.

Jag har själv träffat Muslimska Brödraskapets tortyroffer på plats i regionen i flera länder under såväl 2015 som 2016. Det vill säga efter den bok som Expressen genom Wirtén och, får vi förmoda, den ansvarige utgivarens explicita godkännande hänvisar till och baserar Expressens nya position på, ”Temptations of power”. De offer jag personligen träffat och intervjuat har alla färska skador och minnen.

Dessa offer vittnade samtliga om att Brödraskapet inget annat vill än en sunnimuslimsk hegemoni där inga andra religioner är tillåtna. Och att alla medel för att nå detta mål är tillåtna. Som tortyr. Som våldtäkter. Som folkmord.

Dessa tortyroffer, som idag tvingats att leva gömda trots att de beviljats flyktingstatus av UNHCR, vet att all tro på att Brödraskapet är humanistiskt och demokratiskt sinnade är ren och skär lögn. Deras skador, färska, gav vittnesbörd åt deras ord. Många av dem bär men för livet.

Skärmavbildning DN Bard

Expressens nya antisemitiska linje är dock logisk. Systertidningen Dagens Nyheter har under Peter Wolodarskis ledarskap dels publicerat grovt antisemitiska karikatyrer, där israeliska soldater klumpas ihop med Ku Klux Klan, men även lågmält antisemitiska artiklar som den senaste av Björn af Kleen

Bonnierkoncernen byter nu fot då nu bägge dess rikstäckande dagstidningar kommunicerar ett mer eller mindre antisemitiskt, islamistiskt och antidemokratiskt budskap. Hade Expressen ansträngt sig något och skickat ner personal till Libanon, Israel, Egypten, Marocko och Jordanien så hade de förhoppningsvis kommit fram till en annan slutsats. Men nu har de tagit den position de har och känner sig sannolikt bekväma med denna.

Från att ha varit relativt Israelvänliga är de numera såväl mer eller mindre öppet antisemitiska som de öppet förespråkar stöd till ett Brödraskap som inte står för för någon annan politik än ren och skär islamism, att radera främst Israel och därefter alla andra religioner från sin intressesfär. Även personer i Sverige som står Brödraskapet nära, som Rashid Musa, förespråkar med SSU Stockholm som stöd ett separatistiskt samhälle. Även detta bör då tolkas som Expressens nya linje. En linje som harmonierar med Dagens Nyheter.

Svenska anhängare till detta Brödraskap tränger numera ut, genom hot och trakasserier, kristna från bland annat Järvafältet i Stockholm. Detta kommer Ledarsidorna.se kunna presentera inom kort i separata intervjuer. Järvafältet. Endast femton minuter från Dagens Nyheters och Expressens redaktioner. Endast tjugo minuter från Bonnierkoncernens huvudkontor. Järvafältet. En plats inte ens regeringschefen vågar erkänna vad som pågår inför våra ögon. Tjugo minuter från hörnrummet i Rosenbad.

Något annat kan inte Expressens och Dagens Nyheters artiklar och illustrationer rimligen tolkas som. Någon eller några måste rimligen ha tagit ett koncernbeslut då koordinationen är i det närmaste perfekt. Vi går in i ett 2017 som bara ser ut att bli mörkare och mörkare.

Bonnierkoncernen förändras nu, de ser ut att ha valt väg. Svårare än så är det inte. Det är vad vi har att förhålla oss till när vi nu klivit in i 2017.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se