En debatt om islamism

  • Onsdag 11 Jan 2017 2017-01-11
E-post 0

BBC rapporterar om att Marocko nu förbjuder produktion samt försäljning av burkha som klädesplagg. De som tillverkar eller säljer detta klädesplagg, som täcker hela kvinnans kropp med endast ett ”galler” för ögonen att se igenom gavs 48 timmar att stoppa produktionen samt förstöra samtliga lager. Förbudet fördöms av radikala islamister då det kränker de muslimska mänskliga rättigheterna att utöva sin religion. Kung Mohammed VI, av det Hashimitiska kungahuset, har varit drivande i beslutet att modernisera Islam och står för en moderat uttolkning. Det Hashimitiska kungahuset har blodsband till Profeten Mohammed varför beslutet är fast förankrat i Marockos ambitioner att modernisera Islam.

De Islamistiska krafterna, vilka är mycket starka inom Polisario som önskar ett fritt Västshara, är inte förvånande fördömande i sin kritik mot beslutet. Polisario har bekräftade band med bland annat AQiM, Al Quaida in Mahgrib, och har vid ett flertal tillfällen blivit ertappade med att tillverka sprängmedel avsedda för terrordåd. AQiM:s rekrytering av Polisarioanhängare har pågått aktivt sedan 2008 enligt Al-ahdath Almaghribia, nummer 3468, (6:e August 2008).

Polisario drivs idag alltmer mot en islamistisk agenda då Polisario och AQiM nu sedan snart tio år i praktiken kommunicerande kärl. De är den enda organisation som driver frågan om ett fritt Västsahara i Nordafrika är Polisario. Även om Afrikanska Unionen, som organisation, har ett formellt erkännande så har allt fler stater dragit tillbaka detta. Vore det omröstning idag skulle Polisarios krav inte få AU:s gehör. Samtidigt har Etiopien sedan ett år tillbaka öppnat fulla diplomatiska och handelsrelationer med Marocko. Etiopien är ett nyckelland i Afrika då AU har sitt säte i Addis Abeba.

Nu stundar i april socialdemokraternas kongress inför valet 2018. Detta samtidigt som vi sitter i FN:s Säkerhetsråd. Förutom att Socialdemokraterna har ett kongressbeslut på att erkänna ett islamistiskt självständigt Västsahara så finns det krafter i den politiska ledningen på Utrikesdepartementet som kommer driva på för att åtminstone ge Polisario observatörsstatus i FN.

Skulle så ske kommer en destabilisering av det enda land som stått emot kaoset efter den arabiska våren, Marocko, ske. En destabilisering och islamisering som endast kommer resultera i minskade rättigheter för kvinnor och att mer blod flyter. Vare sig Ryssland eller USA önskar en sådan utveckling. Endast Kuba, Algeriet och Sydafrika är öppet för en sådan lösning.

Av den anledningen finns det goda skäl för kongressen i april att riva upp tidigare beslut. Det skulle skicka en viktig signal att Sverige inte kommer bidra till en ökad instabilisering i den region där det tredje världskriget, om än lågintensivt, nu brutit ut. Att riva upp beslutet skulle mötas med gillande inte bara från Washington utan även Moskva. Moskva har beslutat att skicka sina imamer till Marocko för koranstudier då Putin inte vill se en radikalisering av de muslimer som lever i Ryssland.

Sverige i alllmänhet, och kanske främst socialdemokratin i synnerhet, har genom de senaste decennierna haft en talang för att hamna i fel badtunna. Polisario är, av lätt insedda skäl, direkt olämpliga att sitta med i samma tunna. I den tunnan återfinns kamrater från AQiM, Boko Haram och IS numera.

 

Redaktörens kommentar:

Jag är, som jag tidigare kommunicerat, att ta en debatt om detta i Public Service med vem som helst från UD. Olof Palmes Internationella Center, Sverigedemokraterna, Liberalerna eller vem som helst i ledande politisk ställning som förespråkar en annan utveckling. Anders Lindberg har tackat nej på grund av tidsbrist men det finns sannolikt många andra som känner sig kallade även om Lindberg och jag sannolikt skulle kunna föra en intressant debatt för alla parter.

Lindberg ansåg att det var nästan osmakligt hur lojal jag var gentemot det marockanska kungahuset i frågan vilket jag med viss glädje skulle vilja bemöta i direktsändning. Var jag står. Och i vilken badtunna Aftonbladet valt att sätta sig i.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se