Israel – Palestina: Tvåstatslösningen var aldrig en möjlighet

  • Tisdag 24 Jan 2017 2017-01-24
E-post 0

USA:s president Donald Trump har öppnat för en flytt av USA:s ambassad till Jerusalem. Aftonbladets Wolfgang Hansson menar att det öppnar för ytterligare kaos med starka reaktioner från bland annat Egypten och Saudiarabien samt att en flytt skulle utmana tvåstatslösningen. Men fanns det någonsin reella förutsättningar?

Att de fortsatta bosättningarna kommer försvåra situationen står utom allt rimligt tvivel men Hansson kanske inte kommer få helt rätt i sin profetia. Saudiarabien utvecklar idag allt starkare samarbete på energiområdet med Israel samt investerar omfattande resurser i ny vattenreningsteknik avsedd för palestinier på framför allt jordanskt territorium. Vidare är Jerusalem en delad stad som mycket väl kan vara huvudstad för dels Palestina, de östra delarna, men även Israel i de västra.

Hansson missar dessutom att Saudiarabien och Israel förenas i hotet från Iran som står Hizbollah nära. Egypten kan dock bli en svårare nöt att knäcka då Hamas har Muslimska Brödraskapet som ideologisk gren. Brödraskapet har sitt starkaste fäste i Egypten men är numera förbjudet som politiskt parti. Det sista kungahuset Saud vill se är ett stärkt Brödraskap, inte heller klanen Wahhab, som ansvarar för Saudiarabiens teologiska inriktning vill se ett starkt Brödraskap då detta utmanar den wahhabistiska tolkningen av Islam i Islams kärnområde. Brödraskapet är heller inte välkommet i vare sig Jordanien eller Libanon som politisk kraft.

Men, Egypten för nu ensamt ett krig mot IS i Sinai och behöver för den skull USA:s eller Rysslands stöd. IS har kommunicerande kärl med Muslimska Brödraskapet då de delar bilden av slutmålet, ett återupprättat kalifat. En ytterligare parameter som väger in är att palestinierna inte heller åtnjuter någon högre status i något annat arabland. De har nyttjats, så här långt, cyniskt för att legitimera andra konflikter.

USA kommer dock med stor sannolikhet ändå gå försiktigt fram. En inte alltför vild gissning är att en flytt av ambassaden kommer att ske men då till det av Israel dominerande Västra Jerusalem. President Trump har lagstöd för detta då kongressen tog detta beslut 1995. Och när en flytt väl skett är drömmen om tvåstatslösningen sannolikt slutgiltigt död.

Men egentligen dog den redan i samband med att PA, den Palestinska Myndigheten som består av al Fatah, eller gamla PLO, aldrig ratificerade Camp David – avtalet i efterhand. Den dog innan bläcket torkade på pappret. 

Av de två parterna, Israel respektive PLO, var det endast Israel som godkände avtalet i efterhand. Yassir Arafat fick aldrig sin organisation med sig och fredsavtalet, med landdefinitionerna, var aldrig något egentligt avstamp för en fredsprocess. Palestinierna ville aldrig ge Yassir Arafat de fullmakter som krävdes. Fullmakter som aldrig sedan gavs av ett demokratiskt valt palestinskt parlament. Vill inte folket kan dess ledare inte göra något. Förutom Hamas, på Gaza-remsan, som har folkligt stöd för sin politik gentemot Israel. Som vill se det raderat från kartan i enlighet med Muslimska Brödraskapets mål.

Framtiden är med andra ord oviss men det finns inte något egentligt sakskäl att ta Hanssons analys som sanning då han bortsett från mycket av de faktiska förhållandena på marken. Kanske framför allt den viktigaste faktorn – att det palestinska folket aldrig givit Camp David – avtalet sin välsignelse.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se