Polisens odds är dåliga

  • Torsdag 19 Jan 2017 2017-01-19
E-post 0

Imorgon, fredag, kommer rikspolischefen Dan Eliasson likt Sickan i Jönssonligan redovisa sin plan för att komma tillrätta med de allt större problem som den nya polisorganisationen dras med. Mycket har på senare tid handlat om läget på Järvafältet i Stockholm och Malmö. Men hur står det nu till i Sveriges andra största stad, Göteborg? Tiger hälsan still eller är det lika illa? 

Göteborg präglas av tre distinkt markerade områden med grov brottslighet där polisen inte klarar av att upprätthålla tillräcklig närvaro och kontroll över våldsmonopolet. GP har en bra sammanställning som kokar ner i följande:

  • Norra Hisingen med Biskopsgården (Nordväst)
  • Angered (norr)
  • Västra Frölunda (söder)

Biskopsgården är enligt polisen uppdelat mellan två rivaliserande kriminella nätverka: Norra Biskopsgården med bas runt Friskväderstorget och Södra Biskopsgården med bas runt Vårväderstorget. Nätverken är bland annat inblandade i narkotikahandeln i sina områden men också annan brottslighet som stölder och hälerier. Enligt polisen går det att finna en djupare bakgrund till många av konflikterna i just uppdelningen och kontrollen av de egna narkotikamarknaderna. Nätverken har kontrollen över gatuförsäljningen i “sina” områden.

I Angered ingår Gårdssten, Bergsjön, Hammarkullen/Hjällb alla präglade av samma form av kriminalitet med fokus på vapen och narkotika. Samma situation i Västra Frölunda.  Samtliga områden präglas av låg anmälningsbenägenhet. Inte av bristande tillit till polisen så mycket som rädsla för gängens represalier. I GP suckar åklagaren i Göteborg, Thomas Ahlstrand, djupt:

Vi kan låsa in, länge, och längre, för alla brott som har med vapen och skottlossning att göra. Vi kan ändra fokus, från de misstänktas rättigheter och vällevnad, till brottsoffrens och till samhällets behov. Vi kan inte utgå från att de gängkriminella vill väl innerst inne. Men vi kan försöka fånga upp unga män och kvinnor tidigt, och involvera dem i samhället. Men risken är stor att vi bara kan härda ut, hoppas att det går över.

Västsveriges tidigare polischef, Klas Friberg, började få kontroll över situationen i någon mån men flyttades snabbt till Region Syd där Annika Stenberg totalt misslyckats. Stenberg, medlem i Advokatsamfundets nätverk Hilda och utan tidigare polisiär erfarenhet, behåller dock sin anställning vid polisen med den lön hon hade som regionchef. Göteborg står nu utan en av de få regionchefer som börjat dämpa fallet.

Den uppenbara bristen på dugligt ledarskap blir nu tydlig. De få chefer som fungerar har börjat bollas runt för att hjälpligt täta de läckor som uppstått i den nya polisorganisationen. En före detta polis i chefsposition i Västsverige säger till Ledarsidorna.se  att tidigare specialenheter, för att möta utvecklingen i Angered, Norra Hisignen och Västra Frölunda slogs sönder av den nationella omorganisationen. Det är därför polisen tappat kontrollen.

Cronhag är inne på det jag själv fick höra av en före detta justitieminister i Libanon när jag beskrev utvecklingen i det som på svensk byråkratiska kallas för ”utanförskapsområden” eller ”utsatta områden”.

Ni står sannolikt inom kort inför ett val. Antingen har ni brottslingarnas välmående i fokus och fortsätter tro på det bästa eller så sätter ni samhällstryggheten först.

I Libanon löste de till slut situationen i Beirut att gå in i hus efter hus i de områden de tappat kontroll över och “rensa” uppifrån och ned. Skjut först, fråga sedan. Där metoden var hellre först gripa och fälla än att fria. Bura in först, bevisa eventuell oskuld sedan. Eller så gör vi som vi gjort hitintills.

I Angered, Norra Hisingen med Biskopsgården och Västra Frölunda är det valet sannolikt inte långt borta. Vi måste välja. Att inte välja är även det ett val. Att hoppas att allt löser sig med tiden. Att låta allt gå vidare som förut. Att låta allt följa den inslagna vägen och hoppas på ett annat resultat än hitintills.

Imorgon fredag träffar inrikesminister Anders Ygeman rikspolischefen Dan Eliasson. Efter det mötet vet vi hur regeringen kommer agera. Dessvärre finns det få eller inga tecken som tyder på att vi kommer göra något annat än att fortsätta som förut och tro att det blir ett annat resultat än hitintills.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.