Chris Forsne: Media med kvalitet

Chris Forsne. Photo: Ordfront Förlag
  • Söndag 26 Feb 2017 2017-02-26
E-post 0

På morgonen är det rutin för så många av oss att slå på P1 för att få nyheterna.  Allt fler häpnar över nyhetsutbudet. Fetma börjar tydligen bli ett problem i Egypten, för att följas ännu en dag i Aleppo, Trump naturligtvis och korruption i Brasilien som tycks vara oändligt mycket mer intressant för redaktionerna än vad som verkligen händer i Sverige.

Nu talar jag inte om spektakulära händelser, som ännu en gangsteruppgörelse i Biskopsgården eller Malmö, ännu en skandal på Karolinska och ytterligare illa tajmade och verklighetsfrånvända utspel från våra politiker.

Vet ni vad – jag har fått nog av slarvig och tendentiös journalistik! Jag vill inte uppfostras av politiskt korrekta reportrar. Jag vill inte varje dag behöva uppleva att man friserar verkligheten för mig när jag slår på P1. Alltså slår jag av, irriterad, gång på gång.

Det gäller självklart inte bara nyheterna utan också när jag senare på dagen, av gammal vana, slår på radion för att få ett någorlunda seriöst utbud från den enda samhällskanalen inom Public Serviceradion. Men man kan inte annat än bli deprimerad över den låga kvaliteten, den polemiska och uppfostrande tonen. Händer det någon gång att jag känner mig intellektuellt utmanad? Att jag känner mig upplyft av ett program trots att ämnet inte är upplagt för det?

Nej.

Det är bara att ge upp och säga tack för att world wide web finns där från världen bortanför våra gränser. Fantastiska program och diskussioner väntar på att lyssnas till. Bara att välja och vraka. Politik, historia, filosofi, religion – allt finns i intelligenta poddar som får mig att inse att det finns intellektuella, roliga – och ändå inte tillkrånglade samtal med vuxna människor som talar med varandra på ett kunnigt sätt.

Jag kommer varannan vecka framöver att ge er tips på några poddar, en amerikansk, en brittisk och en fransk som gör att ni blir klokare, mer insatta – och, hoppas jag, mer optimistiska vad gäller det goda samtalet.

Moral Maze

Från BBC Radio 4 kommer ett hett och spännande debattprogram i bästa brittisk stil. När stora saker har skett samlas fyra utfrågare som står på olika sidor i ett moraliskt dilemma och frågar ut fyra vittnen som kommer till studion. Tempot i programmet är rappt och ofta hårt mot vittnena som kommer för att hjälpa utfrågar att reda ut vad som är moraliskt rätt och fel. Bland utfrågarna finns polemiska och kontroversiella präster, politiska redaktörer från The Economist och före detta ministrar och statssekreterare i Camerons och Blairs regeringar. Ämnen som tagits upp är t ex  ”fake news”, social integration, Chilcot-rapporten, EU-valet och vem som egentligen äger kultur. Programmet leds sedan 1990 av en tillbakadragen Michael Buerke, mångårig journalist och utrikeskorrespondent vid BBC.

Moral Maze hittar du på

http://www.bbc.co.uk/programmes/b006qk11

Hardcore History

En sammanfattning av detta program är inte enkelt för det går från att berätta om Mongolernas invasioner eller hur soldater under första världskriget upplevde trummvirvlarna av kanoner till att berätta om sannolikheten att Napoleon förlorade slaget vid Waterloo eftersom han rökt opium kvällen innan. Dan Carlin är journalist och amatörhistoriker som tar sig an förstahandskällor för att med inlevelse och detaljrikedom berätta om några av de mest ödesdigra skeendena i mänsklighetens historia. Han har ofta fokus på att berätta om hur enskilda människor upplevde det som hände, vare sig det är den ryska ilskan mot en korrumperande Rasputin eller hur Plutarch beskriver stämningen i Roms underklassområden när Marius invaderar med sin armé. De senaste programmen finns att ladda ner gratis som podcasts, vill man åt de tidigare kostar de några få dollar. Avsnittet Prophets of Doom om hur anabaptister tar kontroll över en tysk stad rekommenderas varmt.

Hardcore History hittar du på

Current Hardcore History Available for Free

Du Grain a Moudre

Varje vecka leder Hervé Gardette detta program som produceras av den franska radiokanalen France Culture med fokus på veckans stora händelser. Ett intressant debattprogram med många bra gäster benar upp vad som hänt och hur det kan tolkas. Oavsett om det är politik, kultur eller ekonomiska frågor är det med samma skärpa som gästerna snabbt och tydligt visar vilka infallsvinklarna är, hur skeendet ska tolkas i historia och kontext samt vilka personer och institutioner som påverkas. För de fransktalande är detta ett ypperligt program för att hålla sig a jour med de stora franska snackisarna.

 

Du Grain a Moudre hittar du på

https://www.franceculture.fr/emissions/du-grain-moudre

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se