En lång het sommar för Stockholmarna

  • Onsdag 8 Feb 2017 2017-02-08
E-post 0

Enligt Leif GW Persson kan majoriteten av poliserna rösta på Sverigedemokraterna när det gäller poliser inom Grova brottsroteln. SD var inte sena på att plocka upp stödet från poliskåren. Men den bilden delas inte av alla.

– Merparten av oss tror jag inte röstar på SD, säger polisen Fredrik Brokopp.

Till SVT Nyheter utvecklar Leif GW Persson sitt uttalande och specificerar att han syftar på att en majoritet av poliser som arbetar med grova brott är SD-sympatisörer. Han menar att det är en kvalificerad gissning baserat på hans nätverk inom polisen. Varför så många poliser röstar på SD tror Leif GW Persson har flera orsaker – dels att poliskåren är en mycket missnöjd yrkeskår, efter en omdiskuterad omorganisation.

En polisman, som väljer att vara anonym av lätt insedda skäl, uppger för Ledarsidorna.se att det är det enda sättet idag att bli av med rikspolischef Dan Eliasson som lovat att avgå om SD kommer i regeringsställning. Rikspolischefens förtroende hos personalen är idag i nivå med den hårt kritiserade områdespolischefen Lena Tysk som valt att avgå från sin tjänst men som istället placeras i regionledningen under Carin Götblad som tidigare hyllat Tysk för hennes ledaregenskaper.

Under gårdagkvällens inslag i Aktuellt svarade inrikesminister Anders Ygeman, S, på hur den allvarliga situationen inom polisen skall åtgärdas. Det framkom att inga ytterligare resurser kommer skjutas till under 2017 samtidigt som Ygeman i och för sig för första gången vitsordade den allvarliga situation som nu utvecklas i utanförskapsområdena. Tidigare har framför allt S, MP och V aktivt förnekat den utveckling som blivit alltmer akut med flertalet dödsskjutningar och klan- respektive gängrelaterade våldsbrott.

Vad Ygeman inte nämnde är vad polisen i Stockholm står inför. Stockholmspolisen har idag i praktiken den sämsta utredningsbalansen i hela landet. Samtidigt som rikspolischef Dan Eliasson anställer utredare som ofta får mellan 5 000 och 10 000 kronor mer i månaden än utbildade poliser (som nu förväntas utbilda de nyanställda mer välavlönade kollegorna) kommer Stockholmspolisen tvingas till radikala åtgärder om bara ett par månader.

Stockholmspolisen planerar för att dra in personal från yttre tjänst till inre tjänst för att få bukt med utredningsbalansen. För Norrmalmspolisen kommer det att innebära att de går från fem bilar i tjänst till två per pass samt att all förebyggande verksamhet upphör. Under den tid på året då flest våldsbrott begås utomhus. Under våren och försommaren. Antalet poliser på Sergels Torg, eller “Plattan”, riskerar att halveras. “Plattan” är den plats i Stockholms innerstad där flest narkotikatransaktioner äger rum och som ofta är ungas inkörsport till tyngre droger. Som heroin.

Missnöjet med rikspolischefen har nu, inom Stockholmspolisen, nått en ny lägstanivå. Något som vare sig Dan Eliasson eller Anders Ygeman någonsin kommer att vilja erkänna. Samtidigt som sveket växer så frodas cynismen och bitterheten. Fler och fler inom polisen undrar nu alltmer öppet vad för mekanismer som låter Eliasson behålla jobbet.

Det måste rimligen vara något starkare skäl än att politiska skuldsedlar förfallit.

Det är inte bara i Örebro frustrationen växer. Även i Stockholm. Ett Stockholm som sommaren 2017 nu kommer få känna av en akut polisbrist. Ett numera direkt resultat av Dan Eliassons ledarskap. Dan Eliasson har varit chef i mer än två år och kan inte längre skylla på en omorganisation där han inte lyckats parera organisationen mot verkligheten. En omorganisation där ledare som Lena Tysk höjs till skyarna av Carin Götblad samtidigt som de i yttre tjänst ser löneklyftorna öka till de som har förmånen att sitta på ett uppvärmt kontor istället för att bli hotade och nedspydda på Järvafältet i stenregnet.

Och enda möjligheten dessa poliser har att visa sitt missnöje med rikspolischefen då Ygeman uppenbart vägrar lyssna är att rösta på ett parti ingen vill samarbeta med. Det är något som inte stämmer i ledarskapet. Vare sig på den politiska eller myndighetschefsnivån. Stockholmarna kommer, som resultat av detta gå, mot den värsta sommaren i mannaminne utan att någon ansvarig vare sig vill eller förmår göra något åt det. Och Stockholm, det råkar även vara inrikesminister Anders Ygemans eget partidistrikt.

Under en lång, och het, sommar kommer nu även Stockholmarna kunna njuta av resultatet av något som byggts upp under lång tid.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se