Statsministern och mandelkubbarna

  • Torsdag 9 Feb 2017 2017-02-09
E-post 0

I stället för Stefan Löfven kommer finansminister Magdalena Andersson hålla tal under Socialdemokraternas dag i Almedalen i år. Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin tror att beslutet att skippa Almedalsveckan är ett försök ändra väljarnas bild av Stefan Löfven. Men är det en helt igenom genomtänkt strategi?

– Det verkar som att Socialdemokraterna har bestämt sig för att framställa Stefan Löfven som en folkets man säger Lena Mellin i Aftonbladets tv-sändning.

Om detta  får något större genomslag är tveksamt. Några större arbetsplatsbesök är sannolikt inte att räkna med då Almedalsveckan ligger i början på industrisemestern eftersom de flesta industrier går på lågvarv eller har stängt. Om det är arbetssökande ungdomar som är målgruppen så är även deras aktivitet låg, på de flesta arbetsplatser finns det få eller inga chefer i tjänst som har befogenhet att anställa personal. Sommarens vikariat på olika äldreboenden är redan tillsatta. Återstår att åka runt och besöka äldreboenden och göra semestervikarier på olika lokaltidningar sysselsatta under en dag.

En märklig upplåsning av Almedalsveckan redan i februari. Statsministern har inte räknat in att mycket kan hända under våren och försommaren som helt enkelt kommer kräva hans närvaro i politikens centrum under en dag. Som statsminister har han dessutom tillgång till regeringsplanet och behöver endast tillbringa några timmar på ön för att nå 100 000-tals tittare och lyssnare för att sedan återvända till mandelkubbtuggande och kaffesörplande på olika äldreboenden och arbetsplatser som går på lågvarv.

Istället ser det ut som att Löfven kommer tillbringa den dagen på ett sommarvarmt äldreboende i bästa fall. Ätandes mazariner och mandelkubb. Eller störa semesterfirare på en sommarstrand som är ointresserade av att lyssna på politik under sin ledighet.

Att Magdalena Andersson skall hålla sommartalet förvånar. Hon bedöms som en skicklig, men kameral, finansminister. För lite av Erik Åsbrink och Kjell Olof Feldt för att kunna vara en politisk finansminister. Hon är en svag talare men skicklig kamrer. Ett naturligare val hade varit nummer två eller tre i partiet då det är partiets dag, inte regeringens. Partisekreteraren eller gruppledaren i Riksdagen. Varför ingen av dessa kommer i fråga är okänt.

Ett starkare namn än Magdalena Andersson hade annars varit Peter Hultqvist, försvarsminister, för att skicka en tydlig signal till Gotland att Gotland kommer försvaras till varje pris. Hultqvist är en populär politiker och anses även av Alliansen som en av socialdemokraternas största tillgångar. Både som retoriker men framför allt som försvarsminister.

Men hugade andra spekulanter att hålla partiets sommartal saknas inte för att positionera sig som inofficiell andreman och tronpretendent i partiet. Såväl Mikael Damberg som hans tidigare allierade Ardalan Shekarabi är bägge sugna att kliva fram i rampljuset efter en lång tid i skuggorna med flera misslyckanden bakom sig. Kanske mest Damberg som hela sitt liv, från vaggan, förberetts och förberett sig själv för att bli partiordförande och statsminister.

Damberg är nu utmanad av andra och Magdalena Andersson är sannolikt en kompromiss då övriga aktörer, som Damberg och Shekarabi samt eventuellt Anders Ygeman, låser alla försök att släppa fram en framtida konkurrent. 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se