Aktuella radiopoddar av Chris Forsne

Chris Forsne. Photo: Ordfront Förlag
  • Söndag 12 Mar 2017 2017-03-12
E-post 0

Jag muttrar ibland för mig själv. Till min egen förskräckelse. Oftast när jag lyssnar till något som irriterar mig. Det finns inget konstruktivt i det. Inte heller när jag går i egna funderingar och inser att jag hamnar i en tankecirkel. Går och mal skulle någon säga.Det är då de behövs. Poddarna med kloka, inspirerande och ofta roliga samtal som hjälper mig ur mina egna tankerondeller och skjussar iväg mig i nya riktningar.

Ibland kan det handla om frågor som vi matas med varje dag men där någon presenterar en helt ny pusselbit. Ibland ämnen som jag inte ens hade tänkt på att jag kunde tänka på.

Vi lever i en brytningstid där ingen kan avgöra hur vårt samhälle ser ut om tio eller tjugo år. Men just när fotfästet är svårt att finna så är det så viktigt att bättra på den grund man står på och ta del av all den bildning som finns i vår omvärld.För mig blir det en virtual reality. Jag hoppar mellan den fysiska värld som omger mig rakt in i podcastvärlden. Och den för vidare, tillbaka till böcker jag läste när jag en gång gick på UC Berkeley: Hanna Arendt, Marcuse, Eldridge Clevaer, Ania Francos, Bertrand Russell. Ja ni vet, listan kan göras hur lång som helst. Men också till att inse att jag måste ge mig i kast med Carl Schmitt, Toynbee och Heidegger på allvar.

Men det är inte bara därför podcasten tar en allt större del av informationsflödet. Det handlar också om att  de görs av rakryggade människor som  vill nå ut til en publik utan den tvångströja som en arbetsplats eller en omgivning lägger på dem. Titeln på den nordirländska aktivistens Bernadett Devlins sjävbiografi, Priset på min själ, är ett begrepp som senaste tiden funnits i mina tankar. Hur långt kan man kompromissa med sitt eget krav på ärlighet och integritet?  Det är en svår väg som kan innebära materiella förluster men som i förlängningen är svår att välja bort. Den franskbelgiska författaren Marguerite Yourcenar som kom att leva senare delen av sitt liv vid den kanadensiska Atlantkusten formulerade sig ungefär såhär: att tänka som alla andra, det vill säga som de som inte tänker alls, har aldrig varit en ledstjärna för mig.  Så låt oss alla tänka som vi tänker själva, stå upp för de principer vi tror på – och öka vår nyfikenhet genom att ta in andras visdom.

Poddarna som jag delar med mig har som mål att riva murar av historielöshet, strunta i tankar och åsikter på modet, de vill ständigt vidga horisonterna – och tvärtemot vad jag tänkt så vill jag faktiskt också rekommendera en svensk podd som nostalgiskt tar oss tillbaka till 50, 60 och 70-talet. Hur kan vi annars förstå en Göran Greider, beredskapshumor eller svensk alkoholpolitik?

Så här kommer lite amerikanskt, lite brittiskt och en svensk guldgruva signerad Kalle Lind:

Snedtänkt

Många av er efterfrågade en svensk podd och därför kommer här en rekommendation. Kanske inte en som för tankarna långt vidare utan snarare tillbaka till svunna dagar i Sverige.

En politisk och kulturell återblick, nostalgisk och nästan alltid rolig är komikern Kalle Linds Snedtänkt. Det här är en podd som handlar om svensk modern populärhistoria. Allt från Johnny Bode till svensk bostadsmarknad och subkulturen Göteborg diskuteras och gås igenom med återkommande referenser till olika vita män som kontrollerat medieredaktioner och bråkat med varandra.

Här avslöjas t ex i Galagoavsnittet hur Göran Greiders fingrar tänker och sätter MacIntoshen i brand. Kalle Lind med gäster underhåller oss också med hur Sola i Karlstad var en servitris, om Mahjongs betydelse, Erik Saties konstnärsskap, Jönssonligan och frikyrklig pop.  Det är bara att välja och vraka bland massor av intressanta avsnitt.

Måhända ska Snedtänkt ses som en udda fågel i de andra poddarnas sällskap men är intressant ur perspektivet att även vår populärkultur har en stor påverkan på vår världsbild och vårt sammanhang.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=4747

Analysis

Från BBC kommer ännu en av mina favoritpoddar. Ett fördjupande reportageprogram som utforskar ofta svåra ämnen med stor insikt och fascinerande intervjuobjekt. Programmet har valt att ha en rad olika programledare som frågar ut inom sina olika expertområden.

En serie som jag  varmt kan rekommendera är när BBCs förre detta mellanösternkorrespondent Owen Bennet undersöker det omfattande inflytande den pakistanska islamiska Deobandi-läran har i Storbritannien. Den här islamska inriktning kontrollerar i själva verket 40 % av alla moskéer i landet, men håller sig undan både rampljus och media, sannolikt eftersom den har omfattande kopplingar till den pakistanska talibanerna. Det för tankarna till inriktningar i Sverige som försökt, men inte längre lyckas, hålla sig undan en granskning.

Det finns åtskilliga andra spännande program som t ex handlar om varför vi röstar som vi gör, vad som hotar yttrandefriheten, våra relationer till Putin och hur lågt räntorna  egentligen kan gå. Som vanligt välj och vraka efter tycke och smak.

http://www.bbc.co.uk/programmes/b006r4vz/episodes/downloads

Slate Political Gabfeast

En podcast som hållit på i flera år och som kommer ut varje fredag från den lätt vänstervinklade tidningen Slate är ett måste för att hålla sig a jour med de senaste amerikanska utvecklingarna. I pluralis, något som vår vanliga nyhetsbevakning lätt glömmer av. 

Podcasten som leds av förre chefredaktören för Slate, David Plotz, programledaren för CBS Face the Nation, John Dickerson, och juristen och skribenten Emily Bazelon diskuterar med stor insikt och ofta en god dos humor vad som skett den senaste veckan. Ämnena är aktuella och stämmningen är intellektuell och lättsam men man skyr inte tuff utfrågning.

Framförallt är podcasten spännande eftersom den genom juristen Emily Bazelon har kompetensen och möjligheten att diskutera vilka prejudicerande fall som just nu befinner sig i eller är på väg till USAs högsta domstol.

De här är fall som genom sin komplexitet skys av andra medier. Men i Political Gabfeasts pedagogiska genomgång får man som lyssnare en helt annan insikt i den enastående makt högsta domstolen har i att sätta agenda och påverka.

http://www.slate.com/articles/podcasts/gabfest.html

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.