FLASHBACK i urval den 10 FEBRUARI 2017

Erik van der Heeg. Foto: Photo by Wilmarsgard
  • Fredag 10 Mar 2017 2017-03-10
E-post 0

Det har varit intressant att följa Flashback under de senaste dagarna och med tanke på den senaste tidens våldsamma gangstermord är det föga förvånande att det är frågor om brott och straff som ”trendat” i kategorin Aktuella ämnen – det vill säga den lista som visar vilka diskussionstrådar som är mest aktiva på forumet. Här handlar det givetvis om de två uppmärksammade dubbelmord som nyligen ägt rum i Stockholms nordvästra förorter. 

Parentetiskt kan man säga att Flashbacks brottstrådar fungerar som en alldeles utmärkt löpande krönika över den förändrade brottsligheten i Sverige, där klassiska svenska alkoholrelaterade dråp och mord hela tiden minskar, samtidigt som mord och skottlossningar knutna till gängkriminalitet ökar – och dubbelmorden i Västerort utgör härvidlag inga undantag.

I Sundbybergsstadsdelen Hallonbergen höggs två småbarnsföräldrar – José och Elizabeth A. – till döds av unga gärningsmän den 7 mars. Den i nuläget 30-sidiga tråden[https://www.flashback.org/t2818812] ger en god bild av en stadsdel på vippen att förvandlas till ännu ett av våra ”utanförskapsområden”. Två av de tre gärningsmännen identifieras med namn och motivbilden kannstöps i enlighet med två teorier: paret var antingen vittne till ett narkotikarelaterat gängmord eller mördades José A. då han medgivit för polis att han och ett antal kumpaner bedrev cannabisodling i en sommarstuga i Hälsingland. Hur som helst sätter tråden fingret på ett avgörande systemfel i svenskt rättsväsende: den tilltagande oförmågan hos myndigheterna att kunna skydda personer villiga att vittna mot organiserad brottslighet. Detta är en farlig utveckling, i paritet med att polisen på grund av feghet och/eller order från högre ort tycks ha slutat att upprätthålla Sveriges rikes lag i samband med vissa typer av upplopp.

Det andra dubbelmordet ägde rum i Kista ett dygn senare. Tråden fångar emblematiskt händelseutvecklingen i Stockholmsområdet under senare år. Stadsdelsbaserade kompisgäng bestående av andra och tredje generationens invandrare har tagit corner på narkotikamarknaden och utför hämndaktioner på varandra i kamp om pengar och prestige. En avgörande faktor är att tillgången på vapen blivit så stor att våldsutövningen håller på att nå kritisk massa. Den specifikt svenska kombinationen av ineffektiv polisiering och låga straff bidrar givetvis till problembilden. I tråden kartläggs offren (gärningsmännen är ännu okända) och deras förehavanden – och den intresserade läsaren kan skapa sig en god bild över den brottslighet som i allt högre grad slukar samhällets resurser och på många sätt är unik, åtminstone i Nordeuropa.

En tråd som på ett fördelaktigt sätt relaterar till Ledarsidorna.se handlar om det sexuella övergrepp som begicks av två pojkar på Gunnesboskolan i Lund mot en minderårig skolkamrat och där skolans rektor, Ulf Tornberg, mer eller mindre tog gärningsmännens parti, men som efter ett pressdrev föranlett av Ann Heberleins artikel på Ledarsidorna.se förra lördagen fick silkessnöret av Lunds kommun, mindre än en vecka senare. Händelsen föranledde även några intressanta principiella reflektioner från ett par Flashback-skribenter om den strömkantring som avpolletteringen av Tornberg kanske pekar på. Så här skriver bland annat signaturen Friherr:

”När Katerina Janouch går emot värdegrunden och drabbas av ett drev som till och med statsministern stämmer in i, så är det viktigt för makten att det också leder till hennes ekonomiska ruin och totala uteslutning från offentligheten. Om det istället leder till att hon toppar försäljningslistorna med sina barnböcker och tjänar mer pengar än någonsin så är det ett problem.
Den andra sidan av myntet är att det börjar bli riskfyllt att gå regimens ärenden alltför nitiskt. Rektorn i Lund valde idag att avgå efter en folkstorm. Detta är vad jag kan komma på första gången något liknande har hänt. Enligt värdegrunden så är svenska flickor inte värda ett skit medans utländska våldtäktsmän är offer. Rektorn gjorde bara vad som står i alla ideologiska styrdokument han fått skickade till sig de senaste tio åren. Hans enda fel bestod i att han inte var observant på att pendeln hade svängt.”

När Ulf Tornberg efter sportlovet kontaktades av föräldrar som var rasande över att förövarna fortfarande gick kvar i skolan, snästes de av med att beslutet redan var fattat och att ingenting skulle kunna få honom att ändra sitt beslut. Kanske räknade rektorn med att det skulle kunna bli en liten folkstorm, men att han ändå skulle kunna sitta säkert i sadeln, stödd på skolans värdegrund och den vänsterkoalition av politiker som styr Lunds stad. Inför valet 2014, hade han dessutom med stolthet gått ut i sociala medier med att hans egen politiska åskådning överensstämde med partier som Feministiskt initiativ, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

För bara ett år sedan hade detta kunnat rädda både hans karriär och hans ambitioner att sätta de ”socialt utsatta killarnas” intressen i första rummet. Men denna gång gick det inte. Man kan bara föreställa sig rektorns häpnad när skoldirektör Mats Jönsson ringde honom i torsdags kväll och förklarade att han inte kunde räkna med något som helst stöd från kommunen, utan att det nog var bäst att han avgick frivilligt för att i någon mån kunna rädda sitt ansikte. Nu hjälpte inga värdegrunder i världen: vänsterpolitikerna släppte honom som en rutten fisk och Tornberg förpassades ut i kylan.

Jag vill också för hugade läsare passa på att tipsa om 500-sidorstråden Den stora samlingstråden om besvärliga grannar. Här träder en fruktansvärd bild av tillståndet i vår nation fram: grannar en trappa upp som enbart går omkring ”på hälarna”, folk som dammsuger flera gången om dagen, eller sprider ”oidentifierbara dofter”, grannar som bedriver bordellverksamhet och lyssnar på E-Type hela nätterna, grannar som man inte trodde fanns, med mera. Gott om hänvisningar till rättsdokument och prejudicerande fall.

Intressant.

Erik van der Heeg

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.