The Ann Heberlein Show, avsnitt två: Om Flashback

Featured Video Play Icon
  • Fredag 10 mar 2017 2017-03-10
E-post 0

Internetforumet Flashback spelar en viktig roll i det svenska medielandskapet. Flashback är en av Sveriges mest välbesökta siter, med över en miljon medlemmar (de flesta dock passiva), som producerar tiotusentals inlägg per dygn och har miljoner unika besökare per vecka. Medlemmarna postar sina inlägg anonymt – och eftersom servrarna (åtminstone officiellt) ligger i USA, följer man de betydligt friare amerikanska yttrandefrihetsreglerna och inte de svenska; och principen om just yttrandefrihet är vad som enligt männen bakom siten utgör forumets raison d’être.

Kombinationen av anonymitet och en maximal möjlighet att skriva i princip vad man vill har skapat ett forum som spretar åt många olika håll. Politiska ytterligheter, elakt skvaller, narkotikadiskussioner, tips om hembränningsmetoder och bordellrecensioner, samsas med tips om hur man fixar datorbuggar, rättshjälp, heminredning, day-tradingråd, måltidsförslag och kommentarer kring semestermål och uteliv.

De mest betydelsefulla trådarna i forumet handlar emellertid om diskussioner kring politik och profilerade kriminalfall. Forumet är som sagt anonymt, vilket innebär att personer med insyn inom rättsväsende och förvaltning kan läcka information som annars skulle förblivit begränsad till politiker, höga tjänstemän och vissa journalister. Det handlar också om att människor som känner sig intimiderade av den snäva svenska åsiktskorridoren här kan ta ut svängarna – och just denna senare faktor är förmodligen orsaken till att Flashback knappast har någon motsvarighet i andra länder.

I Sverige har forumet kommit att bli ett komplement till gängse nyhetsförmedling och en arena för diskussioner, som åtminstone i vårt land knappast skulle kunna föras inom konventionella sociala medier, såsom Facebook eller Twitter. Även människor som förhåller sig starkt kritiska till forumets existens – Flashback anklagas regelmässigt för att tillåta rasism, sexism, näthat, förtal, drogliberalism, hets mot allehanda folkgrupper – tycks inte ha några som helst problem att anlita det för att informera sig om vad det än vara månde.

Även Ledarsidorna.se hyllar yttrandefrihet. Flashback kan vara en snårskog av trolleri, lögner, provokationer och rena meningslösheter, men här finns också guldkorn, insikt och unik information. Vi tänker därför återkommande lyfta fram upplysningar, reflektioner och skribenter från detta forum som vi tror kan vara av intresse för en bredare samhällsdebatt.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se