FLASHBACK 15 APRIL 2017

Erik van der Heeg. Foto: Photo by Wilmarsgard
  • Söndag 16 apr 2017 2017-04-16
E-post 0

Tack Flashback! Det var ju just detta ord jag letade efter: överslagshandling! Inom etologin – läran om djurs beteende – karaktäriseras en överslagshandling av ett slags irrationellt felhandlande vid konfrontation med en fara. Beteendet utlöses när flykt- respektive kampmekanismerna kommer i konflikt med varandra; i stället för att avlägsna sig från ett hot, eller ta strid fryser djuret till is, faller i sömn eller börjar putsa sig. I tråden “Början på ett mediakrig om mångkulturen”  dyker begreppet upp i anslutning till kommentarerna till – vissa – reaktioner på den papperslöse islamisten Akilovs terrorattentat på Drottninggatan i Stockholm.

Det handlar här om de krafter som inte vill möta importerad terror och brottslighet med kunskap, stål och strikt lagstiftning (som efterföljs), utan med kärlek, dialog, förståelse och glömska. Användaren Rikdem skriver:

”Det är rätt fascinerande faktiskt, särskilt som det inte är unikt för Sverige utan man ser den inställningen från mediaeliten vid de flesta terrordåd. Populäraste memet tror jag är Kanadas Trudeaus eventuella citat “If you kill your enemies they win”. Vilket antagligen är en parafras på något han sagt i samma anda.

Jag förstår inte alls logiken, för en antydan till logik borde det finnas, men jag ser den inte. Det är antagligen någon psykologisk effekt som man reder ut när det här vansinnet är över.

Jag minns att jag någon gång hörde om något djur som när den ställdes inför ett hot varken kunde fly eller slåss mot så somnade den, som en tredje utväg. Det är kanske så för PK-isterna. De kan inte angripa källan till problemet och de kan inte undvika den, så de väljer ett eget alternativ: att göra ingenting.

Sen måste de väl rationalisera det för sig själv och då blir det gibberish om att vi inte ska låta oss skrämmas utan leva vidare i vårt öppna samhälle. I praktiken: “terroristerna vinner om de får oss att se verkligheten”. Så de lever vidare i sin lilla mångkulturfantasi. Det blir väl så när man måste kämpa för att upprätthålla en lögn varje dag, till sist börjar man tro på alla sina små lögner.” 

RogerRoger svarar:

”Inom etologin finns ett ord för det du beskriver: överslagshandling. Kanske kan vi beteckna beteendet hos PK-eliten med ord som överslagspolitik, överslagsjournalistik, överslagsretorik, et cetera.”

Just det. Dessa begrepp förtjänar verkligen att komma till användning. De förmedlar nämligen en stor insikt i hur stora delar av den politiska och mediala vänstern fungerar. Det är i och för sig inget fel att visa kärlek till sin nästa, eller att anamma ett slags flegmatisk brittisk stiff upper lip-attityd, av typen ”Keep calm and carry on” i tider av kris. Men denna inställning är meningslös så länge den inte kombineras med insikt och – och framför allt – handling till skydd för alla. När London terrorbombades under Blitzen kombinerades solidaritetsbudskapet med att bombarmador skickades över Tredje rikets städer, storstilade invasionsplaner planerades, samt att infiltratörer och överlöpare på hemmaplan skoningslöst jagades ned och straffades. Det är bara så demokrati och frihet kan värnas. Detta förstår också de flesta människor som samlades på Sergels torg, förra söndagen, för att visa sin sorg och avsky gentemot terrordådet, även om deras engagemang, närmast har kommit att kapas av diverse debattörer på vänsterkanten som inget förstått och ingenting lärt; personer för vilka överslagsbeteendet blivit en andra natur. Kärleksbudskapet kanske hade varit på sin plats om Sverige hade drabbats av en naturkatastrof, men inte när vi är inbegripna i krig mot människor av kött och blod, och vilkas lära kompromisslöst syftar till vår undergång.

***

Inte oväntat har Flashback kommit att domineras av terrorattentatet och dess efterspel under veckan som gått – och ett stort antal trådar har uppstått i kölvattnet av händelserna. Här finns trådar om hur medierna hanterat det hela, den häktade terroristens person och vandel, muslimers reaktion på terrorattentatet, kommentarer till ”Kärleksmanifestationen” på Sergels torg, länkar till opublicerade bilder (varav många kan uppfattas som synnerligen stötande) från attentatsplatsen och en bisarr konspirationstråd om händelsen.

Själva huvudtråden om terrordådet är fortfarande ytterst livaktig. Den är i skrivande stund på närmare 1000 sidor och kom igång redan 14.59 den aktuella fredagseftermiddagen, bara ett par minuter efter själva dådet. Man kan också konstatera att denna tråd var först med att offentliggöra en hel rad centrala uppgifter i sammanhanget.

När uppgiften kom att gärningsmannen var uzbek, islamist och fyrabarnsfar sattes ett spontant detektivarbete i gång, som först ledde till identifieringen en man som stämde överens med beskrivningen, men som inte hade med händelsen att göra; detta korrigerades dock snabbt och redan klockan 11.08 på lördagen kunde den alltid så observante användaren Vastmanland  presentera gärningsmannens verkliga namn, mig veterligen först av alla i Sverige.

***

Jag skulle också vilja tipsa läsekretsen om den intressanta tråden om det amerikanska fällandet av den jättelika 10.000-kilos bomben MOAB, mot Islamiska statens tunnelsystem i Afghanistan. Den här tråden överträffar såväl press, som etermedier vad gäller information om bombens historia, dess prestanda, samt vilka taktiska, respektive strategiska överväganden som kan ligga bakom att insatsen sker just nu. Flashback när det är som bäst.

 

Erik van der Heeg

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se