Nya vindar inom socialdemokratin?

  • Onsdag 5 Apr 2017 2017-04-05
E-post 0

Socialdemokraternas ledning vill att religiösa friskolor ska få finnas kvar, men att de ska kontrolleras hårdare än i dag. Men den linjen får, enligt vad SR Ekot erfar, underkänt av en rad partidistrikt.

– Det är ju steg i rätt riktning, men det räcker inte, därför att religiösa friskolor, så som som vi känner dem i dag, kommer i hög utsträckning att finnas kvar, säger Daniel Färm, kongressombud från Stockholms län.

Skolborgarrådet Olle Burell reagerar starkt på uppgifter från TV4:s Kalla Fakta som visar att skolelever separerats efter kön på en skolbuss.

– Jag vill att religiösa friskolor ska avvecklas, säger Olle Burell (S).

Dessa två socialdemokrater går därmed emot partistyrelsens linje om att endast skärpa regelverket kring friskolorna. Burells uttalande är det mest remarkabla då han representerar det starkt identitetspolitiska Stockholms stad, är skolborgarråd samt står Socialdemokrater för Tro och Solidaritet nära. Den senare, Tro och Solidaritet, är mot ett förbud.

– Tro och solidaritet står bakom det förslag som partistyrelsen lagt inför kongressen: inget förbud, men ett skärpt regelverk och en skarpare tillsyn, säger Thomas Strand (S) till Världen idag.

Vid varje partikongress väljer partistyrelsen ut en eller ett par frågor som de kan förlora. Det är bra för moralen i partiet att kongressen med jämna mellanrum vinner över partistyrelsen. Att förlora denna fråga, att de som vill införa ett förbud mot religiösa friskolor vinner över partistyrelsens mer försiktiga linje, skulle sannolikt göra partiet gott. Tro och Solidaritets genomslag i partiet skulle därmed minska kraftigt samt identitetspolitiken skulle försvagas om de inte får något i utbyte. Som makt eller någon form av vinst i en annan symbolfråga. Det är därför just Olle Burells nya linje är viktig att följa. Som skolborgarråd i huvudstaden har han mycket stor påverkan. Det finns även uppgifter om att förre partisekreteraren Carin Jämtin nu försiktigt uttalar sig mot den tidigare förda identitetspolitiska linjen. Även det ett tecken på nya vindar men samtidigt en tydlig signal att Jämtin inte kommer att lämna den politiska arenan trots att hon avgått som partisekreterare. Jämtin sitter dessutom kvar i riksdagen.

Ett förbud mot konfessionella friskolor skulle med stor sannolikhet underlätta integrationen.  För bara knappt ett år sedan tvingades Kista Folkhögskola lägga ner den planerade statligt finansierade Imam-utbildningen efter omfattande protester.

Det blåser onekligen nya vindar i socialdemokratin dessa dagar. Frågor som omöjligen kunde lyftas för så sent som för ett halvår sedan, som ett förbud mot religiösa friskolor, utan att anklagas för att vara rasistiska drivs nu öppet av allt fler aktiva socialdemokrater.

Socialdemokraterna kan, med kommande kongress, komma att återvända till den traditionella socialdemokratiska sekulära linje som de är sprungna ur. Att religiösa vanföreställningar fått påverka är något som kommit först på senare år. En utvädring av religionen från politiken är något som kan vända socialdemokraternas stampande opinionssiffror.

Om det sedan är en vändning under galgen eller inte, hur djupt den bottnar inom socialdemokraterna, återstår att se.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.