Regeringen har förklarat krig mot medelklassens barnfamiljer

  • Torsdag 20 Apr 2017 2017-04-20
E-post 0

Regeringens skolkommission kommer att föreslå att lottning ska avgöra vilka barn som hamnar i populära skolor, erfar SVT Nyheter. När en skola har fått fler sökande än antal platser som finns, så ska det dras lott. Detta föreslås för både friskolor och till högstadiet i kommunala skolor. Detta bekräftades till Ledarsidorna.se från centralt placerade källor. Regeringen har förklarat krig mot medelklassens barnfamiljer.

Idag får den elev som bor närmast en skola förtur. I vissa fall kan syskon få förtur, eller så sker urval till friskolor genom hur länge en elev stått i kö. Detta system slås nu ut vilket kommer leda till skarpa reaktioner i den välmående medelklassen. En medelklass som ofta väljer bostadsområde efter skolkvaliteten. En medelklass som avgör val. Den svaga uppryckning som Stefan Löfven lyckats med sedan terrordådet för snart två veckor sedan på Drottninggatan kommer att vara bortglömt vid lunch idag.

Medelklassen kommer inte acceptera att deras barn, trots att de investerat och lånat pengar för att bo nära skolor av god kvalitet, tvingas se sin avkomma bussas till skolor med sämre kvalitet. Längre resor, längre dagar. Medelklassen kommer att straffa såväl Stefan Löfven som Gustav Fridolin skoningslöst och hårt. Även annars miljöpartistiska sympatisörer, den välbeställda medelklassen på Södermalm, kommer om deras barn drabbas inte dra sig för att påminna Gustav Fridolin om vilken skör tråd som partiet balanserar på. Principer kommer att prövas. Och förloras. Det är inte rimligt att anta att ministrarna Fridolin, Baylan, Strandhäll, Ygeman och Johansson skulle bussa sina barn till skolor i Stockholms yttre kranskommuner för att bereda plats åt barn från de områden med sämst studieresultat. För även om Fridolin är från Skånes norra och östra valkrets så är det inte där han bor. Han bor i Sundbyberg, en av de kommuner i Stockholm som kommer få känna av de kraftigaste effekterna av Skolkommissionens förslag om och när de genomförs.

Det är inte rimligt, med empiriska studier som grund, att anta att dessa ministrar skulle föregå med gott exempel och sätta sina barn i sämre skolor längre bort än där de bosatt sig.

Den svaga uppryckning som Stefan Löfven lyckats med sedan terrordådet för snart två veckor sedan på Drottninggatan kommer att vara bortglömd innan lunch idag om han inte med viss skyndsamhet lägger detta förslag i papperskorgen. Regeringen har annars förklarat krig mot medelklassens barnfamiljer.

Denna form av krig brukar medelklassen i regel vinna.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.