Svenska mästerskapen i politiska lappkast mandatperioden 2014-2018

Skärmavbildning av utbildningsminister Fridolin när han uppträder i "Partiets" reggae rap "Pinsamt"
  • Måndag 24 Apr 2017 2017-04-24
E-post 0

När slutredovisningen av Martin Valfridssons uppdrag, “Framtid sökes”, överlämnades till barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér i början av 2016 var slutsatserna att polisen behövde ta ett kliv framåt för att stoppa EU-migranternas olagliga bosättningar och att allmänheten skulle sluta skänka pengar till de som tiggde. Nu svänger företrädare efter företrädare för en tidigare generös politik vartefter effekterna blir synliga av den förda politiken.

Nu tycker Martin Valfridsson, utredaren, att ett nationellt tiggeriförbud ska utredas för att få bort vad han kallar framväxande parallellsamhällen rapporterar SR/Ekot. Samtidigt vill nu Socialdemokraterna i Malmö hindra Migrationsverket från att anvisa flyktingar till staden nästa år. Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) tycker att de flyktingar som själva ordnar bostad i Malmö borde räknas av på Migrationsverkets kvot enligt Expressen. Samtidigt var Malmö först ut av storstäderna att bevilja barn till papperslösa fullt försörjningsstöd samt bostaden betald.

Var fjärde krona i utgiftsbudgeten för Malmö är inte ett resultat av egen prestation utan ett bidrag från landets övriga skattebetalare.

Malmö intar en särställning i svensk politiskt mästerskap i lappkast. Att neka de som har uppehållsrätt att bosätta sig i kommunen och samtidigt förse de som saknar uppehållsrätt med såväl ekonomiskt bistånd som fri bostad renderar stilpoäng och en klar ledning före Stockholm och Göteborg samt miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. Fridolin har numera intagit en oförsonlig attityd till papperslösa vilket är ett stort steg från för två år sedan. Han spelar dessutom rollen att han inte alls ändrat uppfattning.

För två år sedan kunde vi se Miljöpartiets språkrör, tillika Sveriges utbildningsminister, Gustav Fridolin i en musikvideo där fri asyl förespråkades. Låtens namn ”Pinsamt” refererade till flyktingpolitiken. “Ingen människa är illegal!” var tongångarna då. Nu låter det annorlunda. Pinsamt av Fridolin låter Aleksandra Boscanin, GP, förstå.

Den svenska statsförvaltningen, från ministrar till utredare, och den politiska ledningen i de större städerna genomför för närvarande ett svenskt mästerskap i politiska lappkast.

  1. För närvarande leder Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunalråd (S), Malmö, på stilpoäng för sin stilistiska förmåga att kombinera en gränslös budget för de som inte har uppehållsrätt trots att kommunen saknar egentlig täckning med att förespråka repressiva åtgärder i form av bosättningsförbud i kommunen för de som har fått uppehållsrätt.
  2. På god andra plats ser vi Gustav Fridolin, utbildningsminister (MP), som vi får förutsätta nu spelar in en ny rap-låt för att sno åt sig ledningen från Stjernfeldt Jammeh. Stycket ”Pinsamt” känns bara så 2015 och ministern måste uppdatera sig för att hänga med i den absoluta politiska lappkast-toppen inför 2018:s val.
  3. Distanserad på tredje plats är nu Morgan Johansson efter att han tagit ut sig när han spurtade in i Sverigedemokraternas förslagskorridor från valrörelsen 2014 under de dramatiska höstmånaderna 2015. Han skall dock inte underskattas då det kan komma nya utspel innan mandatperioden är slut.

Juryn väntar med spänning på om det kommer komma någon “Dark Horse” i ytterspår eller om kampen skall stå mellan dessa tre om vem som blir svensk mästare i politiska lappkast mandatperioden 2014-2018. Huruvida de kommer att nomineras till att delta mandatperioden 2018-2022 är okänt i dagsläget utan ytterst en fråga för Socialdemokraternas respektive Miljöpartiets medlemmar.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se